Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рецензії.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Рецензія на рукопис посібника о.Білоноженка

Матеріали до уроків української мови в 5 класі”

Рецензована робота - важлива практична підмога для вчителя. Це синтезований посібник, що цілком забезпечує вчителя-мовника дидактичним матеріалом для уроків у 5-х класах. Вдумливо дібраний і системно організований, він сприятиме підвищенню якості проведення уроків. Тут учитель знайде тексти для різних типів диктантів та переказів, а також необхідні як для засвоєння нового програмового матеріалу, так і для закріплення вже відомого вправи.

Важливо, що виконання вправ часто адресує учня до лінгвістичних словників, отже, фактично посібник передбачає комплексну роботу. Окремо варто відзначити розділ, скерований на формування в учнів текстотворчих умінь. Це особливо актуально для тих, хто практично, в побутовому спілкуванні, не послуговується українською мовою. Система завдань, пропонованих О.Білоноженком у цьому розділі, безсумнівно, позитивно позначиться на якості мовної діяльності учнів.

Прикметно, що книжка насичена якісним мовним матеріалом з різних функціональних стилів, причому включає актуальну та корисну інформацію культурологічного змісту. Цінними також можна вважати методичні рекомендації вчителеві щодо проведення уроків. Усе це свідчить про високий фаховий рівень книжки, що цілком уписується в усю систему розроблюваних автором посібників для вчителів-мовників.

Разом з тим, вважаємо за необхідне відзначити допущену в рукописі посібника концептуальну неточність щодо визначення головної функції людської мови. На відміну від досі загальноприйнятої і загальнопоширеної дефінії “основна функція мови - бути засобом спілкування”, усе нагальнішою стає потреба визначити основну функцію саме людської мови як інкультуруючу (для учнів ця функція формулюється приблизно так: “мова людини - основний засіб її олюднення, що досягається завдяки прилученню людини до її рідної культури”). З цього приводу див. дані біосоціологів, філософські концепції Г.Лебона, Х.Ортега-і-Гассета та ін. а з мовознавців В.Гумбольдта, О.Потебні.

Загалом же робота О.Білоноженка заслуговує на те, щоб бути надрукованою. Книжка - цінний і своєчасний посібник, вона надасть серйозної допомоги словесникам у їхній роботі.

Рецензент:

кандидат філологічних наук, доцент кафедри методики викладання мов і літератур N-ського педагогічного університету

Н.Д. Томашевська-Кравець

ЗРАЗОК 5

Рецензія на рукопис посібника в.Федоренка «Авторські ігрові проекти»

(обсяг – 195 с. комп’ютерного набору)

Рецензований посібник представляє авторські ігрові проекти, пов’язані з навчально-виховною роботою, що має проводитися поза уроками. Мета проектів - плекання освіченої, ерудованої, високоморальної, одухотвореної особистості. Реалізація пропонованих проектів безсумнівно сприятиме створенню підґрунтя для переорієнтування шкільної освіти з навчання абстрактного усередненого школяра на якісну підготовку до життя конкретної дитини з урахуванням її індивідуальних інтересів, запитів і потреб. Пропоновані ігрові проекти мають закладати основи меганаукового мислення і світогляду, озброювати шкільну молодь необхідними методиками одержання й використання знань. Застосування ігрових форм роботи з учнями сприятиме їхньому науковому й художньому розвиткові, забезпечить реалізацію ідеї інтегрованого навчального змісту й способів пізнавальної діяльності, гарантуючи уникнення примітивних шаблонів, які, на жаль, панують у позаурочній роботі сучасних ЗНЗ. Створені В.Федоренком ігрові проекти сприятимуть переорієнтуванню навчально-виховного процесу від застосування малоефективних на сьогодні репродуктивних навчальних форм на використання таких прийомів навчання, які б ефективно формували пізнавальну активність і самостійність учнів, розвивали б у них ініціативність, формували вміння діяти у нестандартних умовах, навчали і привчали не нагромаджувати факти, а шукати й знаходити творчі підходи до використання інформації. Зібрані в посібнику макро- й мікроігри, крім розвивальної, комунікативної, інформаційної та активізуючої функції, здійснюватимуть ще й функцію інтегративну, яка ідеально забезпечує міжпредметні зв’язки.

Посібник чітко структуровано. Він починається з передмови, у якій висвітлено роль ігрових проектів у модернізації освітньої системи, науково обґрунтовано використання ігрових технологій як засобу реалізації інтегративного принципу лінгводидактики. У посібнику представлені оригінальні й змістовні ігрові проекти: ігрові комплекси «Синтез наук», «Лінгвоматематика», «Лінгвоастрономія», «Ігровий університет», «Театр етикету «Здоровенькі були!» і под. Подано сценарні розробки макроігр і мікроігр, детально окреслено структуру кожного з конкурсів, турнірів, змагань, подано вичерпні методичні коментарі. Автором посібника запропоновано надзвичайно якісний ігровий матеріал, основою якого є відомості з української мови й інших (літератури, історії, математики, фізики, хімії, біології, географії й ін.) предметів шкільного курсу.

Текст посібника вдало доповнюють додатки - «Педагогічний цитатник» та «Практичні поради щодо проведення дидактичних ігор на уроках у школі».

Саме інтегративний освітній принцип є одним із визначальних у створеній в Українському колежі імені Василя Сухомлинського моделі навчально-виховного процесу. Саме в цьому широко знаному в Україні інноваційному закладі здійснюється розробка цілісного плану гуманітарної освіти, спрямованого на ефективну інтеграцію отримуваних школярами знань.

Створені В.Федоренком і апробовані в Українському колежі імені Василя Сухомлинського ігрові проекти безумовно доповнять і збагатять арсенал сучасних методичних інновацій у царині інтегрованої освіти, сприятимуть вкрай необхідному перетворенню шкільного курсу рідної мови на засіб духовного розвитку особистості школяра. Вважаємо, що рецензований посібник необхідно видати якнайбільшим накладом. З огляду на виняткову актуальність книжки вона надасть неоціненну допомогу вчителеві.

О.Глазова,

кандидат педагогічних наук,

завлабораторії української мови

та літератури

КМПУ ім. Бориса Грінченка

ЗРАЗОК 6