Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рецензії.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Зразок 15

ВІДЗИВ

на автореферат дисертації Хоми Ольги Михайлівни

Підготовка майбутніх учителів початкових класів до навчання державної мови у школах з угорською мовою навчання”,

поданої на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук

зі спеціальності 13.00.02 – теорія і методика навчання (українська мова)

Значущість дисертаційного дослідження пов’язана зі змінами в суспільному житті України, які передбачають переосмислення традиційного підходу до мовної політики в освітній сфері.

Основою державної політики в освітній сфері є приведення кількості шкіл з різними мовами навчання у відповідність до національного складу населення. Необхідність забезпечення високого рівня вільного володіння українською мовою як державною учнями шкіл націнальних меншин зумовила актуальність дослідження.

Дисертантка чітко визначила зміст підготовки майбутніх учителів початкових класів до навчання української мови угорськомовних школярів. Лінгводидактичну готовність студентів нею визначено як сукупність наукових лінгводидактичних знань, сформованість професійно-мовленнєвих умінь і навичок для оволодіння нормами української літературної мови; обізнаність з українськими національними традиціями та мовленнєвим етикетом. Компонентами лінгводидактичної готовності визначено лінгвістичну, мовленнєву, комунікативну, методичну, оцінно-регулятивну, народознавчу компетенцію з відповідними показниками. До визначених критеріїв і показників охарактеризовано рівні лінгодидактичної готовності студентів до навчання угорськомовних школярів української мови як державної.

Для вивчення української мови в умовах педагогічного училища дисертантка пропонує блокову систему. Слід зазначити, що проведені нею дослідження підтверджують ефективність застосування лінгвометодичних блоків в умовах навчального закладу І-ІІ рівнів акредитації.

Дисертаційне дослідження виконане на належному науково-теоретичному й методичному рівнях, однак, на жаль, не позбавлене окремих недоліків.

На нашу думку, дослідниці слід було звернути увагу на

проведення нетрадиційних форм занять з методики викладання української мови, як-от: семінарські заняття за участю вчителів початкових класів, заняття-конкурси, уроки-екскурсії;

застосування технічних засобів навчання у процесі викладання української мови в умовах педучилища.

Проте вказані недоліки не знижують наукового рівня дослідження і не можуть істотно вплинути на загальне позитивне враження від нього. Зроблені дослідницею висновки й сформульовані нею методичні рекомендації достатньо аргументовані.

Вважаємо, що виконане О.М.Хомою дисертаційне дослідження “Підготовка майбутніх учителів початкових класів до навчання державної мови у школах з угорською мовою навчання” відповідає вимогам ВАК України. Його автор заслуговує на присудження наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.02 – теорія і методика навчання (українська мова).

Відзив затверджено на засіданні кафедри методики вивчення української мови 21. 02. 2003р.

Завідувач кафедри методики вивчення української мови

Київського міського педагогічного університету імені Б.Д.Грінченка,

кандидат педагогічних наук, доцент

О.П. Глазова

ЗРАЗОК 16