Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вторая задача. ТЕПЛОМАСООБМІН_192.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
7.79 Mб
Скачать

7.3.1. Стаціонарний випар краплі

Випар нерухомої краплі, константа випару. Випар краплі є дифузією пари речовини краплі з її поверхні в довкілля [3]. Щільність масового потоку пари може бути порахована по рівнянню

.

Швидкість випару краплі (зміна маси в одиницю часу)

, (7.32)

де - абсолютна концентрація пари.

На поверхні краплі (R = R0) концентрація пари відповідає умовам насичення при температурі поверхні, а в довкіллі (R =) концентрація пари рівна . Інтегруючи рівняння (7.32) у вказаних межах, отримаємо для стаціонарного випару (G = const):

(7.33)

Швидкість випару краплі прямо пропорційна радіусу краплі, коефіцієнту дифузії пари і перепаду концентрацій.

Оскільки в процесі випару краплі відбувається зменшення її радіусу, швидкість випару є змінною величиною (зменшується в процесі випару). Тому при строгому підході випар краплі слід розглядати як нестаціонарний процес. Тому для довільного моменту часу рівняння (7.33) можна записати через поточний радіус краплі R:

.

Швидкість випару краплі є швидкістю убування її маси в часі:

де - щільність речовини краплі.

Прирівнюючи два останні рівняння і інтегруючи при = const (випар краплі при постійній температурі поверхні) і = const, отримаємо:

, (7.34)

де - константа випару, м2/с, яка при даних допущеннях не змінюється в процесі випару.

(7.35)

З рівняння (7.35) виходить, що при випарі нерухомої краплі її поверхня міняється в часі лінійно (закон Срезневського). Час випару краплі знайдемо при R = 0: .

Концентрація пари міняється від біля поверхні краплі до у навколишньому середовищі.

(7.36)

де - концентрація пари на радіусі R.

При обліку Стефанова потоку константу випару в рівнянні (7.34) рахують по співвідношенню

(7.37)

де поправка

Чим більше величина , тим більшеі, відповідно, швидкість випару. При малих значеннях.

При квазістаціонарному випарі поверхня краплі має рівноважну температуру Тр , яка є температурою мокрого термометра.

При температурі Тр має місце рівність теплових потоків, що виражається рівнянням

.

Замінюючи G згідно рівнянню (7.33) і вважаючи для нерухомої краплі , константу випару можна отримати у вигляді

. (7.38)

В разі значного перепаду температур і, відповідно, інтенсивного випару, масовий потік пари G через швидкість стефановської течії середовища буде здійснювати вплив на тепловий потік в краплі (оскільки потік теплоти і потік пари мають зустрічні напрями).

В цьому випадку у величину константи випару по рівнянню (7.38) вводять поправку

(7.39)

де

Поправка Ф враховує вплив випару на теплообмін. Якщо зміна ентальпії пари српв - Тр) мала в порівнянні з прихованою теплотою паротворення r, то Ф 1. Із зростанням відношення величина Ф зменшується. Так, при = 1 Ф = 0,7.

Зміна температури пари біля поверхні краплі радіусом R0 описується рівнянням

Із збільшенням температури середовища температура Тр також підвищується, асимптотично наближаючись до температури кипіння при даному тиску. Температура Тр практично не залежить від відносної швидкості і діаметру краплі, оскільки із зміною цих величин тепловий і масовий потоки міняються в однаковій мірі. Із збільшенням тиску насиченої пари дифузійний потік речовини від поверхні зростає, унаслідок чого різниця температур р) зростає, а температура стаціонарного випару зменшується.

При виборі теплофізичних констант, що входять в рівняння (7.35) і (7.38), рекомендується: теплоту паротворення r, тиск насиченої пари pS брати при температурі поверхні Тр; коефіцієнти дифузії D, температуропровідності а, кінематичної в'язкості , теплоємності парисрп при температурі в - Тр)/2; коефіцієнт теплопровідності середовища при температурі середовищаТв.

Якщо крапля лежить на плоскій стінці і має форму півкулі, то поля концентрації і температури пари біля її поверхні не міняються (оскільки не порушується сферична симетрія), а в рівняння для швидкості випару необхідно ввести множник 0,5. Дослідження рівноважного режиму випару несферичних крапель показали, що квадрат діаметру рівнооб'ємної сфери міняється лінійно в часі, що дозволяє використувати закон Срезневського і для несферичних крапель.При низькотемпературному випарі використовують рівняння (7.35) і (7.37), причому при малих відношеннях рS можна приймати р/р* = 1. При високотемпературному випарі КV, підраховують по рівнянню (7.39): при ТB>>ТS беруть ТP ТS. Якщо ТB < ТS, то випар близький до ізотермічного і лімітується дифузією, при Т > ТS, випар лімітується теплообміном.