Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до 70 питання.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Генеральний секретар оон

Докладніше у статті Генеральний секретар ООН

Генеральний секретар призначається Генеральною Асамблеєю, після того, як його рекомендовано Радою Безпеки ООН. На їх вибір може бути накладено вето з боку будь-якого члена Ради Безпеки ООН та Генеральної Асамблеї, теоретично можуть перевизначити «рекомендацію» Ради Безпеки, якщо більшість голосів не досягнуто, хоча цього не ставалося ще ніколи. Тривалість перебування на цьому посту не має конкретних критеріїв, але з роками стало прийнято вважати, що пост буде передаватися протягом однієї або двох каденції(одна каденція в п'ять років). На цю посаду призначають людину на основі географічної ротації, і Генеральний секретар не повинен виходити від одного з п'яти постійних держав-членів Ради Безпеки ООН.

За визначенням Франкліна Д. Рузвельта ця посада оцінюється в якості як «Світовий Модератор», його позиція визначена в Статуті ООН як «організація головної адміністративної посадової особи», але в Статуті також говориться, що Генеральний секретар може доводити до Ради Безпеки ООН у випадку термінової уваги, будь-які питання, які, на його думку, «можуть загрожувати в підтримці міжнародного миру і безпеки» і надавати свою позицію для більшості дій на світовій арені. Позиція Генерального секретаря ООН зводиться до подвійній ролі — адміністратораорганізації ООН, ідипломата— посередника у вирішенні спорів між державами-членами ООН і знаходження консенсусу щодоглобальних проблем.

Секретаріат очолюється Генеральним секретарем, який виступає в якості представника де-факто і лідера ООН. Нинішній Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, який взяв на себе ці обов'язки післяКофі Аннанав2007році і буде мати право на повторне призначення, коли його перший термін повноважень закінчиться в2011році.

Генеральний Секретар ООН[2]

Ім'я

Країна представлення

Зайняв пост

Покинув пост

Примітка

1

Трюгве Лі (Trygve Lie)

Норвегія

2 лютого 1946

10 листопада 1952

Пішов у відставку

2

Даг Хаммаршельд (Dag Hammarskjöld)

Швеція

10 квітня 1953

18 вересня 1961

Загинув при виконанні службових обов'язків

3

У Тан (U Thant)

Бірма

30 листопада 1961

1 січня 1972

Перший Генеральний Секретар від Азії

4

Курт Вальдхайм (Kurt Waldheim)

Австрія

1 січня 1972

1 січня 1982

5

Хав'єр Перес де Куельяр (Javier Pérez de Cuéllar)

Перу

1 січня 1982

1 січня 1992

Перший Генеральний Секретар від Південної Америки

6

Бутрос-Бутрос Ґаллі (Boutros Boutros-Ghali)

Єгипет

1 січня 1992

1 січня 1997

Перший Генеральний Секретар від Африки

7

Кофі Аннан (Kofi Annan)

Гана

1 січня 1997

1 січня 2007

8

Пан Гі Мун (Ban Ki-moon)

Південна Корея

1 січня 2007

Ще працює

Спеціалізовані установи та підрозділи оон

Статут Організації Об'єднаних Наційпередбачає, що кожний з головних органів ООН може встановити різні спеціалізовані установи чи підрозділи для виконання своїх обов'язків.

Є багато організацій і агентств ООН, які функціонують та проводять різноманітну роботу з конкретних питань. Деякі з найвідоміших установ — МОП(Міжнародна організація праці),Міжнародне агентство з атомної енергії,Продовольча і сільськогосподарська організація ООН,ЮНЕСКО(Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури),ЮНІДО(Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку),Світовий банкіВсесвітня організація охорони здоров'я. Саме через ці установи, ООН виконує велику частину своєї гуманітарної роботи. Приклади цих дій включають:програми масових щеплень(в рамках ВООЗ), програми щоб уникнути голоду і недоїдання (в рамках роботи МПП), і захист вразливих груп, і переміщених осіб (наприклад, шляхом ВСР).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]