Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до 70 питання.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

76 Суть та основні характеристики політичної культури

Від політичної культурилюдей вирішальною мірою залежать характер і напрями політичного процесу, стабільність і демократизмполітичноїсистеми суспільства. Саме цими критеріями вимірюється її зрілість. Чим вища політичнакультура,тим вужчою є сфераполітичноїконтркультури,яка суперечить домінуючим позитивним політичним і демократичним цінностям і виконує дестабілізуючу роль. Політичнакультураяк соціальне явище виникла раніше, ніж оформилося саме поняття, — з появою держави, у IV—III тис. до н. е. Вона була предметом уваги Платона, Аристотеля, Макіавеллі, Монтеск'є, Токвіля, Маркса, Мангейма та інших мислителів. А сам термін запроваджений у науковий обіг німецьким філософом епохи Просвітництва Йоганом-Готфрідом Гердером (1744—1803). Систематично використовувати його почали в 50-х роках XX ст. Існує багато визначень поняття «політичнакультура»,що зумовлено його складністю і недостатнім вивченням. Приміром, американські політологи Г. Алмонд і С. Верба визначають політичнукультуруяк сукупність психологічних орієнтацій людей стосовно політичних об'єктів, як знання, почуття та оцінки політичних явищ. Тобто вони наголошують на суб'єктивних рисахполітичної культуриі не включають до неї політичну діяльність. Англійські дослідники А. Кардинер, С. Байт акцентують увагу на об'єктивному аспекті явища, а саме на політичній діяльності й поведінці носіївполітичної культури.Очевидно, раціональним є діалектичне поєднання в розумінніполітичної культуриобох аспектів, позаяк вона може бути виявлена та оцінена тільки через реальністьполітичноїдії та поведінки суб'єктів.

Політична культура — типова, інтегральна характеристика індивідуального чи колективного соціального суб'єкта та соціальних інститутів, суспільства в цілому, що фіксує рівень розвитку їхполітичноїсвідомості,політичноїдіяльності та поведінки. Критерієм, своєрідним дзеркаломполітичної культурисоціального суб'єкта є його реальна політична практика. Оцінюючи зміст, характерполітичноїдіяльності та поведінки, можна визначити якість і рівеньполітичної культури,її носія (індивідуального чи колективного). Змістполітичної культурирізних соціальних суб'єктів неоднаковий за обсягом, структурою тощо. Політичнакультурасуспільства є синтезом відповіднихкультурусіх існуючих у ньому соціальних спільнот і політичних інститутів. Але це не механічний конгломерат. У царині означенихкультурвиробляється нова якісна субстанція —культура,яка фіксує суттєві ознаки та рівень суспільноїполітичноїсвідомості й поведінки суспільства загалом. У цій новій, інтегрованій політичнійкультуріможуть переважати демократичні чи авторитарні риси, переплітатись різні рівні й характер політичних ознак носіївкультури.Але головне, що ця політичнакультурадає змогу побачити якісний рівень політичного життя суспільства. Те саме стосується іполітичної культуриокремої особи як сукупності елементів їїполітичноїсвідомості й поведінки, їх характер і якість, самобутній зміст, взаємодія та обумовленість дають змогу оцінювати рівеньполітичноїзрілості людини, її політичнукультуру.

Політична культурає складовою духовноїкультуриособи і суспільства загалом. Вона тісно поєднана з іншими видами духовноїкультури— моральною, правовою, управлінською тощо. У контексті загальноїкультурисуспільства політичнакультурапостає яккультураполітичного мислення іполітичноїповедінки. Вона значною мірою обумовлює ступінь цивілізованості політичного життя суспільства. Деякі автори виділяють ще поняття «громадянськакультура»як різновидполітичної культури,її вищий щабель. Громадянськакультурапередбачає, що суб'єкти політичного процесу в своїй діяльності керуються насамперед інтересами всього суспільства, підпорядковують їм свої приватні, корпоративні цілі. Дії цих суб'єктів спрямовані на дотримання громадянського консенсусу і здійснюються в межах правової держави. Політичнакультурагромадянського суспільства характеризується єдністю громадянських прав і обов'язків та пріоритетом прав і свобод людини в державі. Основними її складовими є рівеньполітичноїсвідомості,політичноїдіяльності та поведінки соціальних суб'єктів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]