Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Принципові форми укладання угод на інвестиційному ринку:

а) пряма форма

б) опосередкована форма

Інвестиційні

товари і інструменти

Інвестиційні

товари і інструменти

Продавець

інвестиційних товарів, інструментів та послуг

Покупець

інвестиційних товарів, інструментів та послуг

Гроші

Гроші

З урахуванням принципових форм укладання угод учасники інвестиційного ринку діляться на дві групи: 1) продавці і покупці інвестиційних товарів; 2) інвестиційні посередники.

Крім основних учасників інвестиційного ринку, які приймають безпосередньо участь у здійснені угод, до складу його суб’єктів відносяться багаточисельні учасники, які здійснюють допоміжні функції по обслуговуванню основних учасників.

З урахуванням вище сказаного загальний склад учасників інвестиційного ринку можна класифікувати наступним чином (Рис. 3.1):

Рис. 3.1 Класифікація учасників інвестиційного ринку

Етап інвестиційного ринку в цілому і окремих складових його сегментів характеризують такі його елементи:

Елементи інвестиційного ринку

Попит

Пропозиція

Ціна

Конкуренція

Вони характеризують кон’юнктуру інвестиційного ринку.

Кон’юнктура інвестиційного ринку представляє собою форму прояву системи факторів (умов), які характеризують етап попиту, пропозиції, цін і конкуренції на ринку в цілому, окремих його видах і сегментах.

Динаміка кон’юнктури інвестиційного ринку характеризується постійними коливаннями його окремих елементів. Ці коливання носять різний характер, приймають різні форми і класифікуються за наступними основними ознаками:

коливання кон’юнктури інвестиційного ринку в цілому

коливання кон’юнктури окремих видів інвестиційних ринків

коливання кон’юнктури в окремих сегментах інвестиційного ринку

коливання кон’юнктури по окремим інвестиційним товарам і інструментам

п

Підрядники

ідйом кон’юнктури

кон’юнктурний бум

послаблення кон’юнктури

кон’юнктурний спад

надкороткострокові коливання кон’юнктури (від кількох годин до кількох днів)

короткострокові (від кількох днів до кількох неділь)

середньострокові (від кількох неділь до кількох місяців)

двгострокові (від кількох місяців до кількох років)

“Підйом”

“Кон’юнк-турний бум”

“Послаблення”

“Спад”

Кон’юнктурна тенденція

Нижня точка зміни кон’юнктури

Період

Кон’юнктурний цикл інвестиційного ринку

Кожному виду інвестиційних ринків притаманні свої особливості формування механізму забезпечення взаємозв’язків окремих елементів ринку, але принципові основи механізму функціонування цих ринківмають загальний характер. Ці принципові положення зводяться до наступного:

  1. Головну роль в системі основних елементів інвестиційного ринку відіграє ціна на окремі інвестиційні товари, інструменти та послуги. Пріоритетна роль ціни в системі інвестиційного ринку, яка забезпечує його рівновагу, визначає особливу роль ціноутворення в механізмі функціонування ринку.

  2. Ціни на інвестиційному ринку визначаються перш за все рівнем прибутковості окремих інвестиційних товарів і фінансових інструментів інвестування, в основі якого лежить середній рівень процентної ставки (або середня норма прибутковості на вкладений капітал).

  3. Особливістю формування цін на інвестиційному ринку є суттєвий вплив на цей процес обігового на ньому спекулятивного капіталу.

  4. Ціни на інвестиційному ринку дуже динамічні, знаходяться під впливом багатьох об’єктивних факторів, що проявляються як на макро-, так і на мікрорівні. Тому їх рівень змінюється щоденно.

  5. Важливу роль інформації про рівень цін на окремі інвестиційні товари і інструменти як в здійснені управління інвестиційною діяльністю, так і в управлінні економічними процесами розвитку країни в цілому визначають не тільки оперативність, але і відкритість їх встановлення.

  6. Публічне встановлення рівня цін на основні інвестиційні товари і інструменти здійснюється в процесі їх біржового котирування в залежності від відповідного рівня на світовому ринку.

  7. Високий ступінь впливу динаміки цін на інвестиційному ринку на економічні процеси в країні визначає активні форми здійснення державного регулювання цих цін з допомогою відповідних механізмів.

  8. Високий ступінь впливу динаміки цін на інвестиційному ринку на економічні процеси в країні визначає активні форми здійснення державного регулювання цих цін з допомогою відповідних механізмів.

  9. Об’єктивність формування цін на інвестиційному ринку визначає не тільки необхідність врахування в процесі ціноутворення всіх необхідних факторів, що впливають на їх рівень, але і поінформованість учасників цього ринку про головні із цих факторів.

В зв’язку з циклічним розвитком і постійними змінами (коливаннями) інвестиційного ринку в розрізі окремих його видів і сегментів необхідно систематично вивчати стан кон’юнктури ринку для формування ефективної інвестиційної стратегії, коригування інвестиційної політики по окремим аспектам, прийняття економічно обгрунтованих поточних інвестиційних рішень. Це вивчення охоплює наступні етапи:

  1. Поточне спостереження за станом інвестиційного ринку, в першу чергу, в тих сегментах, в яких підприємство здійснює свою інвестиційну діяльність.

  2. Аналіз поточної кон’юнктури інвестиційного ринку для вибору основних напрямків стратегії інвестиційної діяльності і формування інвестиційної програми підприємства.

  3. Прогнозування кон’юнктури інвестиційного ринку для вибору основних напрямків стратегії інвестиційної діяльності і формування інвестиційної програми підприємства.

Прогнозування кон’юнктури інвестиційного ринку здійснюється в сучасних умовах двома основними групами методів: технічним (трендовим) і фундаментальним (факторним).

Використання в поєднанні методології апарату фундаментального і технічного аналізу створює передумови для здійснення надійних прогнозів кон’юнктури інвестиційного ринку на різних його рівнях.