Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОК Проскуряков1.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Що таке інвестиційний ринок?

  2. Назвіть функції інвестиційного ринку.

  3. По яким основним ознакам класифікується інвестиційний ринок?

  4. Які існують форми укладення угод на інвестиційному ринку?

  5. Назвіть основних учасників інвестиційного ринку.

  6. Що таке кон’юнктура інвестиційного ринку?

  7. Які форми коливань інвестиційного ринку?

  8. Які принципові положення механізму функціонування інвестиційного ринку?

  9. Назвіть групи методів прогнозування кон’юнктури інвестиційного ринку.

  10. Розкрийте сутність методів фундаментального аналізу, які використовуються в практиці прогнозних розрахунків кон’юнктури інвестиційного ринку.

  11. Назвіть етапи процесу дослідження інвестиційної привабливості окремих галузей економіки.

  12. Розкрийте сутність методології оцінки і прогнозування інвестиційної привабливості окремих галузей економіки.

  13. Які синтетичні (узагальнені) і аналітичні показники використовуються для оцінки інвестиційної привабливості галузей економіки, регіонів?

Тема 4. Розробка інвестиційної стратегії підприємства План

  1. Поняття інвестиційної стратегії підприємства, її зв’язок із загальною стратегією економічного розвитку.

  2. Основні етапи розробки інвестиційної стратегії підприємства.

  3. Оцінка розробленої інвестиційної стратегії підприємства за критеріями її узгодженості із загальною стратегією економічного розвитку.

Література: 7, 8, 17, 18.

Ключові поняття: інвестиційна стратегія, інвестиційна політика, інвестиційні ресурси, “життєвий цикл підприємства”, інвестиційні ризики.

4.1. Поняття інвестиційної стратегії підприємства, її зв’язок із загальною стратегією економічного розвитку

Інвестиційна стратегія – це система довгострокових цілей інвестиційної діяльності підприємства, що визначаються загальними завданнями його розвитку та інвестиційною ідеологією, а також вибір найбільш ефективних шляхів їх досягнення.

Інвестиційну стратегію підприємства можна характеризувати також як систему формальних критеріїв, по яким підприємство оцінює і реалізує свої інвестиційні можливості, моделює свою перспективну інвестиційну позицію і забезпечує її досягнення.

Розробка інвестиційної стратегії представляє собою творчий процес, який включає визначення цілей інвестиційної діяльності, її пріоритетних напрямків і форм, оптимізацію структури сформованих інвестиційних ресурсів і їх розподіл, розробку інвестиційної політики по найбільш важливим аспектам інвестиційної діяльності, підтримку взаємовідносин із зовнішнім інвестиційним середовищем.

Процес розробки інвестиційної стратегії є важлива складова загальної системи стратегічного вибору підприємства, основними елементами якого є: місія, загальні стратегічні цілі розвитку, система функціональних стратегій в розрізі окремих і видів діяльності, способи формування і розподілу ресурсів.

Рис. 4.1 Ієрархія взаємозв’язку інвестиційної стратегії з іншими основними елементами стратегічного вибору підприємства

Розуміння взаємозв’язку інвестиційної стратегії з іншими елементами стратегічного розвитку підприємства дозволяє більш ефективно будувати процес її розробки.

Висока динаміка основних макроекономічних показників, зв’язаних з інвестиційною діяльністю підприємства, темпи технологічного прогресу, періодичні коливання кон’юнктури інвестиційного ринку, нестабільність державної інвестиційної політики і форм регулювання інвестиційної діяльності не дозволяють ефективно управляти інвестиційними підприємствами на основі лише раніше накопиченого досвіду і традиційних методів інвестиційного менеджменту. Відсутність власної інвестиційної стратегії, адаптованої до можливих змін факторів зовнішнього інвестиційного середовища, може призвести до того, що інвестиційні рішення окремих структурних підрозділів будуть носити різнонаправлений характер, призводити до виникнення протиріч і зниженню ефективності інвестиційної діяльності в цілому. Оцінка можливостей і обмежень розвитку інвестиційної діяльності підприємства базується на ідентифікації його досягнутого стратегічного інвестиційного рівня. При цьому потрібно отримати чітку уяву про наступні параметри підприємства (Рис. 4.2):

Рис. 4.2 Система основних елементів, що формують стратегічний інвестиційний рівень підприємства

    1. Основні етапи розробки інвеиційної стратегії підприємства.

Розробка інвестиційної стратегії підприємства на сучасному етапі базується на методологічних підходах нової концепції управління, активно впровадженої в корпораціях США і більшості країн Західної Європи, - “стратегічного управління”.

Стратегічне управління виникло на основні розвитку методології стратегічного планування, яке складає його сутність. На відміну від звичайного довгострокового планування, основаного на концепції екстраполяції тенденції розвитку, що склалася, стратегічне планування враховує не тільки ці тенденції, але і систему можливостей і загроз розвитку підприємства, виникнення надзвичайних ситуацій, здатних змінити в наступному періоді тенденції, що склалися.

В основі розробки інвестиційної стратегії підприємства лежить принцип системи стратегічного управління (Рис. 4.3):