Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

21. Порядок укладення колективного договору

Укладенню колективного договору передують колективні переговори, які можуть розпочатися за пропозицією будь – якої з 2 сторін не раніше ніж за 3 місяці до закінчення терміну дії колективного договору. Інша сторона протягом 7 днів зобов’язана почати переговори. Головна сутність переговорного процесу полягає у тому, що сторони визначають:

а) порядок проведення переговорів;

б) порядок створення робочої групи з представників сторін.

Сторони визначають уповноважених, які будуть виступати від імені сторін. Від імені трудового колективу переговори повинен весті профспілковий комітет або об’єднання профспілок в особі їх виборних органів, або інший представницький орган, наприклад, рада трудового колективу, чи інший орган.

З іншої сторони виступають власник або уповноважений ним орган. Ці представники створюють робочу групу по розробці проекту КД. До робочої групи можуть включатися спеціалісти, експерти, запрошені за домовленість сторін. Повноваження членів комісії встановлюються відповідними рішеннями сторін. Ст. 12 ЗУ “Про колективні договори та угоди” встановлює гарантії та компенсації для представників сторін. На період переговорів та підготовці проекту КД вони звільняються від основної роботи із збереженням середнього заробітку, та включенням цього часу до трудового стажу. Всі витрати , пов’язані з участю у переговорах і підготовці проекту компенсуються в порядку, передбаченому законодавством про працю, КД, угодою.

До основних функцій комісії належить:

а) підготовка проекту КД,

б) прийняття пропозицій від працівників, трудових колективів;

в) прийняття рішення, яке оформлюються протоколом.

Закон не передбачає обмежень щодо тривалості колективних переговорів. Сторони самі вирішують це питання. Вони можуть переривати переговори з метою проведення консультацій, експертиз та інше. Переговори можуть перериватися, якщо сторони не знайшли згоди при обговоренні пропозицій. У таких випадках складається протокол розбіжностей. Протягом 3 днів після його складання сторони проводять консультації, формують з свого складу примірну комісію, а у разі недосягнення згоди звертаються до посередника, обраного сторонами.

Примірна комісія або посередник у 7 денний термін розглядає протокол розбіжностей і вносить рекомендації щодо суті спору. У разі недосягнення згоди між сторонами відносно внесених рекомендацій допускається організація та проведення страйків у порядку передбаченому діючим законодавством України. Для підтримки своїх вимог під час проведення переговорів щодо розробки, укладення чи зміни КД, угоди, профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи можуть проводити у встановленому порядку збори, мітинги, пікетування, демонстрації.

Якщо переговори закінчилися успішно і робоча комісія сформувала проект КД, то він передається на обговорення трудового колективу. Після обговорення робоча комісія збирає, узагальнює і розглядає пропозиції, висловлені в ході обговорення, приймає рішення щодо доцільності і можливості їх реалізації та вносить зміни та доповнення до проекту КД. Допрацьований проект виноситься на розгляд загальних зборів чи конференції трудового колективу для обговорення і прийняття. Якщо проект КД буде відхилений, то сторони зобов’язані поновити переговори для реалізації пропозицій. Термін для цього – 10 днів, після цього проект КД знову виноситься на розгляд загальних зборів чи конференції трудового колективу.