Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

52.Порядок надання щорічної відпустки

Щорічна основна відпустка надається тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Святкові та неробочі дня не враховуються при визначеності тривалості відпустки.

Окремим працівникам, вказаним у ст.6 Закону надається основна відпустка більшої тривалості. Особам віком до 18 років надається щорічна відпустка тривалістю 31 календарний день. При наданні працівнику відпустки у рік, коли йому виповнюється 18 років, тривалість її визначається у залежності від відпрацьованого ним часу. Керівним педагогічним, науково – педагогічним працівникам освіти на науковим працівникам надається щорічна відпустка тривалістю 56 кал. днів ( пост. КМ України від 14.04.97 №346).

Інвалідам 1 і 2 групи щорічна відпустка надається тривалістю 30 кал. днів, а інвалідам 3 групи – 26 кал. днів незалежно від причин настання інвалідності.

Сезонним і тимчасовим працівникам надається щорічна відпустка пропорційно відпрацьованому ними часу. Окремим категоріям працівників відпустка встановлена відповідними законами. Державним службовцям відповідно до ЗУ “ Про державну службу” надається щорічна відпустка тривалістю 30 кал. днів, народним депутатам згідно ЗУ “Про статус народного депутата України” –45 кал. днів, суддям , прокурорам –30 кал. днів. Згідно ЗУ “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи” відпустки надаються в залежності від категорії потерпілого .

Конкретна тривалість додаткової відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в таких умовах.

53.Додаткові відпустки у зв’язку з навчанням та творчі відпустки, їх тривалість

Додаткові відпустки у зв’язку з навчанням надаються для складання іспитів працівниками, які здобувають освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх ( змінних) школах, класах ,групах з очною і заочною формами навчання при загальноосвітніх школах в основній школі -10 кал. днів, старшій школі – 23 кал. дні, для перевідних іспитів в основній та старшій школі від 4 до 6 кал. днів без урахування вихідних.

Працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання надаються додаткові оплачувані відпустки

а) на період настановчих занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для студент 1 та 2 курсів у вищих закладах освіти:

- 1 та 2 рівень акредитації із вечернею формою навчання – 10 кал. днів;

- 3 та 4 рівень акредитації із вечернею формою навчання - 20 кал. днів;

- незалежно від рівня акредитації із заочною формою навчання – 30 кал. днів;

б) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для студентів на 3 та наступних курсах у вищих закладах освіти:

  • 1 та 2 рівень акредитації із вечернею формою навчання - 20 кал. днів щорічно;

  • 3 та 4 рівня акредитації із вечернею формою навчання – 30 кал. днів щорічно;

  • незалежно від рівня акредитації із заочною формою навчання – 40 кал. днів щорічно;

в) на період складання державних іспитів у вищих закладах освіти незалежно від рівня акредитації – 30 кал. днів;

г) на період підготовки і захисту дипломного проекту студентам, які навчаються у вищих закладах освіти із вечернею та заочною формою навчання 1 та 2 рівнів акредитації – 2 місяця, 3 та 4 рівнів акредитації – 4 місяця.

Підставою для надання відпустки є довідка – виклик з навчального закладу.

Творчі відпустки.

Творча відпустка надається працівникам для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством. Це питання регулюється постановою КМ України від 19.01.98 №45 “Про затвердження умов, тривалості, порядку надання творчих відпусток”. Працівникам за основним місцем роботи для закінчення написання дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук надається оплачувана відпустка - до 3 місяців для кандидатської, 6 місяців – для докторської. Така відпустка надається на підставі заяви працівника та рекомендації наукової ради центрального органу виконавчої влади або наукової ради вищого закладу освіти 3 ,4 рівня акредитації або НДІ про доцільність надання творчої відпустки. Для отримання рекомендації працівник повинен виступити з науковою доповіддю на засіданні кафедри, де проходить наукова робота.

Для написання підручника чи наукової праці надається оплачувана відпустка до 3 місяців. Якщо підручник чи наукова праця створюється авторським колективом, творча відпустка надається одному з його членів за письмовою заявою, підписаною всіма членами авторського колективу.