Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

75. Матеріальна відповідальність роботодавця за шкоду, заподіяну працівникові.

Власник зобов’язаний відшкодовувати майнову шкоду, заподіяну працівникові при виконанні ним трудових обов’язків. Така відповідальність настає:

  • при порушенні права працівника на працю (у випадках порушення правил прийому на роботу, законодавства про переведення на іншу роботу, незаконного відсторонення від роботи, при порушенні законодавства про порядок і підстави звільнення працівника);

  • при порушенні обов’язків власника або уповноваженого ним органу щодо видачі документів про його працю і заробітну плату (у разі неправильного заповнення, оформлення і затримки видачі трудової книжки, документів про працю і заробітну плату);

  • при незабезпеченні збереження особистих речей працівника під час роботи (у випадках їх зіпсування, знищення, крадіжки).

76.Правові питання організації виробничого навчання

Для професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників власник або уповноваженим ним орган організовує індивідуальне, бригадне, курсова навчання за рахунок під-ва.

Проф.підготовка - це оволодіння певними навичками і знаннями за певною професією або спеціальністю

Основними формами навчання є

  • Індивідуальне

  • Бригадне

  • Курсове

При індивідуальному навчанні до учні прикріплюються до кваліфікованого працівника або включаються до скаду робочої бригади де його навчає бригадир або інший кваліфікований працівник.

При бригадному навчанні учні об’єднуються в бригаду яку очолює бригадир або інструктор

При курсовому навчанні використовується при навчанні особливо складної професії

Перепідготовка - це проф. навчання працівників які вже мають професію з метою здобуття нової.

Підвищення кваліфікації – це професійно технічне навчання спрямоване на послідовне вдосконалення професійних знань навичокі умінь вже набутої професії. Здійснюється з відривом від виробництва і без відриву.

Регулюється положенням про професійне навчання кадрів на виробництві. Затверджано наказом Мін. Освіти та науки мін праі та соц. політики від 26,03,2001 №151

Робітникам які успішно закінчили навчання присвоюється класифікація згідно тарифно кваліфікованим довідником і надається робота.

Виробн..навчання закінчується складанням кваліфікованих іспитів які полягають у виконанні працівником кваліфіко. Роботи і перевірці їх знань у межах вимог кваліфікова. Характеристик по навчал. Програмах.

Результати іспитів оформлюються Наказом, запис про присвоєння розряд заноситься до тр.книжки. оплата праці під час вир.навчання проводиться відповідно до положення «про оплату праці під час вир.навчання, перекваліфікації або навчання іншим професіям» затверджено постановою каб міну від 27.08.97№700

77.Пільги для працівників, які навчаються у загальноосвітніх та професійно-технічних закладах.

1. Встановлення скороченого робочого часу

Скорочена тривалість робочого часу – встановлюється скорочений тиждень на 1 роб.день або на відповідну кількість роб.годин протягом тижня. Працівники які навчаються звільняються від роботи протягом навчального року е більше ніж на 30 роб.днів при 6-ти денному роб.тижні або на відповідну кількість роб.годин. за час звільнення від роботи вказаним особам виплачується 50% сер.зар.плати за основним місцес роботи але не нижче мінімальної зар.плати.