Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsi_shpori_tsyupa_byudzhetny_menedzhment.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
501.76 Кб
Скачать

57. Балансовий метод бюджетного планування.

Виступаючи комплексом складних і різноманітних видів планової діяльності, бюджетне планування на всіх рівнях його виконання ви­користовує відповідні методи. Найширшого застосування набули такі методи: метод економічного аналізу, метод екстраполяції (коефіцієнтів), нормативний метод, балансовий метод та предметно-цільовий метод.

У процесі бюджетного планування широко застосовується балансовий метод. Із застосуванням цього методу досягається рівність між доходами і видатками бюджету кожної ланки бюджетної системи та узгоджуються фінансові ресурси з їх потребою. З його допомогою встановлюються необхідні пропорції в розподілі бюджетних коштів міждержавним бюджетом та місцевими бюджетами.

Суть балансового методу полягає в обов’язковому збалансуванні доходів і видатків. Розподіляти і споживати можна тільки те, що вироблено. Збалансованість плану економічного і соціального розвитку й удосконалення пропорцій в економіці, стійкий її розвиток створюють необхідні умови для формування і виконання збалансованого і реального бюджету.

Роль балансового методу в сучасних умовах значно зросла. Ринкова економіка характеризується досить високою динамічністю складових національного господарства і соціального розвитку. Останнє потребує комплексного підходу до планування фінансових ресурсів і напрямків їх використання. Для забезпечення такої комплексності необхідно не лише підвищити наукову обґрунтованість планових за­вдань, а й забезпечити збалансування, узгодженість та ув´язку різноманітних показників в єдине ціле. Конкретне призначення балансо­вого методу полягає в тому, щоб уникнути можливих диспропорцій між доходами і витратами на всіх рівнях бюджетного планування та вибрати оптимальний варіант задоволення суспільних потреб. Тому балансовий метод, який дає можливість узгодити фінансові ресурси Держави з їх потребою, зайняв центральне місце в усій роботі з бюджетного планування.

58. Порядок затвердження річного звіту про виконання ДбУ.Звітність про виконання Державного бюджету України є оперативною, місячною, квартальною та річною.

Метою складання звітності є надання повної,правдивої та неупередженої інформації про стан виконання державного бюджету користувачам для прийняття рішень.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет У. подається Кабінетом Міністрів У. Верховній Раді України, Президенту України та Рахунковій палаті не пізніше 1 квітня року, наступного за звітним.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет У. включає:1) звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету У; 2) звіт про виконання Державного бюджету У. 3) звіт про фінансові результати виконання Державного бюджету У;4) звіт про рух грошових коштів;5) звіт про власний капітал;6) інформацію про виконання захищених видатків Державного бюджету У; 7) звіт про бюджетну заборгованість;8) звіт про використання коштів з резервного фонду державного бюджету; 9) звіт про стан державного боргу;10) звіт про операції щодо державних гарантійних зобов'язань.

Такоож додається:1) інформацію про виконання місцевих бюджетів, включаючи інформацію про стан місцевого боргу;2) інформацію про здійснені операції з державним боргом;3) інформацію про надані державні гарантії;4) інформацію про виконання текстових статей закону про Державний бюджет України;

Рахункова палата протягом двох тижнів з дня офіційного подання КМУ річного звіту про виконання закону про Державний бюджет У готує та подає ВРУ висновки про використання коштів Державного бюджету У. з оцінкою ефективності такого використання, а також пропозиції щодо усунення порушень, виявлених у звітному бюджетному періоді, та вдосконалення бюджетного процесу загалом.

Розгляд у Верховній Раді України річного звіту про виконання закону про Державний бюджет України здійснюється за спеціальною процедурою, визначеною Регламентом Верховної Ради України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]