Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsi_shpori_tsyupa_byudzhetny_menedzhment.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
501.76 Кб
Скачать

68.Поняття і структура бюджетного процесу

Бюджетний процес - це сукупність дій уповноважених на основі норм бюджетного права органів державної влади та місцевого самоврядування зі складання, розгляду, затвердження й виконання бюджету, а також зі складання, розгляду і затвердження звіту про його виконання.Згідно з Бюджетним кодексом виділяють чотири стадії бюджетного процесу:1) складання проектів бюджетів;2) розгляд та прийняття Закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети;3) виконання бюджету, у тому числі у разі необхідності внесення змін до Закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети;4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюється фінансовий контроль і аудит та оцінка ефективності використання бюджетних коштів. Усі стадії бюджетного процесу ґрунтуються на правових засадах, які повинні гарантувати чітке планування, додержання бюджетної дисципліни і постійний контроль за виконанням усіх видатків.Усі стадії бюджетного процесу основані на єдиних принципах організації бюджетної діяльності і мають відповідну правову регламентацію.

69.Методи і види бюджетного фінансування

Фінансування із бюджету — це перерахування коштів на поточні/реєстраційні бюджетні рахунки розпорядників коштів з єдиного казначейського рахунка або рахунка місцевого бюджету, які відкриті в банківських установах і в органах казначейства.Фінансування з бюджету здійснюється на основі двох основних принципів плановості та цільового характеру використання бюджетних коштів. Принцип плановості означає обовязкову умову законодавчого затвердження даних видатків.Цільовий характер використання бюджетних коштів означає вимогу до розпоряників коштів використовувати виділені кошти за їх цільовим призначенням.Відомо два методи бюджетного фінансування. Перший — відкриття кредитів —базується на принципі авансування видатків на кредитній основі. Це дозвіл фінансового органу на видачу

коштів, яка потім здійснюється установами банків у межах встановлених видатковим розписом асигнувань. Підставою для відкриття кредитів є розпис видатків. Сутність другого методу, а саме перерахування коштів з рахунка бюджету на бюджетні рахунки розпорядників коштів, полягає у тому, що фінансовий орган здійснює перерахування бюджетних коштів з рахунка бюджету на рахунки розпорядників коштів тільки за наявності їх на даному рахунку вштів тільки за наявності їх на даному рахунку в даний момент.

70.Етапи,завдання,методи бюджетного планування.

Бюджетне планування — це своєрідний інструмент системи фінансового управління, спрямованого на підвищення ефективності, дієвості та прозорості державного сектору, що здійснюється шляхом встановлення бюджетних цілей не тільки на наступний рік.Призначення бюджетного планування в загальному вигляді зводиться до:— забезпечення збалансованості фінансових ресурсів держави, які акумулюються через бюджет ;— визначення реальних джерел доходів бюджету ;— визначення пріоритетів у видатковій політиці бюджету, враховуючи цілі, встановлені основними програмними документами Уряду;— здійснення ефективного управління державним борго— забезпечення реалізації єдиної фінансової політики на всіх рівнях державної влади,Процес формування бюджету та узгодження його показників із макроекономічними тенденціями розвитку країни складається з трьох відносно самостійних етапів.

На першому етапі розробляються так звані «сценарії» розвитку економіки, на підставі яких здійснюється формування проекту бюджету на наступний рік:— базовий або консервативний сценарій предбачає продовження існуючої податкової та бюджетної політики у наступному році без суттєвих змін. Цільовий сценарій, в умовах якого плануються певні зміни у податковій та бюджетній політиці й очікуються дещо інші, на відміну від базового сценарію, результати. Оптимістичний сценарій, при врахуванні у бюджетних розрахунках якого очікуються досить високі результати від запропонованих змін. Після вибору сценарію розвитку економіки у наступному році Міністерством фінансів України розробляються пропозиції щодо напрямів бюджетної політики на наступний рік та основні бюджетні показники, які складають баланс бюджету. На другому етапі Міністерством фінансів України, на підставі офіційного прогнозу соціально-економічного розвитку України на наступний рік, розробляє попередні показники витрат державного бюджету. Далі ці показники опрацьовуються головними розпорядниками бюджетних коштів із метою їх розподілу за бюджетними програмами та оформлення бюджетних запитів.На третьому етапі (з 15 серпня до 15 вересня) у Міністерстві фінансів України за участі інших центральних органів виконавчої влади відбувається остаточне узгодження та збалансування показників доходів і витрат проекту державного бюджету,місцевих бюджетів, визначаються обсяги міжбюджетних трансфертів, редакція текстових статей пропозицій до проекту державного бюджету. Після схвалення пропозицій до проекту ЗУ про ДБУ на відповідний рік КМУ, проект вищезазначеного закону подається на розгляд до ВРУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]