Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЄ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
114.57 Кб
Скачать

15. Загальна характеристика джерел трудового права україни

Основним джерелом трудового права є Конституція України від 28 червня 1996 р., що закріплює найважливіші трудові права людини і громадянина та гарантії їх реалізації. Ці положення відображені у ст.ст. З, 8,19, 21-24, 36, 43-46, 55-61, 64, 68 і деяких інших.

Уперше закріплені право на підприємницьку діяльність, що не заборонена законом, право тих, хто працює на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів, право на належні, безпечні та здорові умови праці, право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, право на соціальний захист у разі безробіття з незалежних від громадянина обставин і цілий ряд інших. Посилено конституційні гарантії прав і свобод, конкретизовані умови їх здійснення.

Джерелами трудового права є пакти про права людини 1966 р., а також конвенції та рекомендації МОП, ратифіковані Україною.

Серед законів України, спрямованих на регулювання трудових відносин, слід назвати закони: «Про зайнягість населення», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про охорону праці», «Про колективні договори і угоди», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про державну службу», «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів та ін.

До підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють працю працівників, необхідно віднести укази та розпорядження Президента України нормативного характеру, які видаються з різних питань регулювання суспільних відносин у сфері праці на виконання Конституції і законів України. Вони обов’язкові для виконання на території всієї держави і-не повинні суперечити Конституції і законам України.

Закріплене в ч. 1 ст. 43 право на працю сформульоване відповідно до ст.23 Загальної декларації прав людини. Кожен має "можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується". Людина самостійно розпоряджається своїми здібностями до праці й обирає той або інший вид діяльності, рід занять, а може не займатися трудовою діяльністю. Не можна погодитися з тими, хто вважає, що нова Конституція звузила зміст права на працю і не закріпила гарантії цього права. Як слушно зазначає О. Процевський, "право на працю — це природне і об'єктивне право людини, яке виявляє її особисті можливості, здібності до праці.

25.Загальна характеристика цивільного права України.

Циві́льне пра́во — галузь права, яка включає в себе норми права, що регулюють майнові та особисті немайнові правові суспільні відносини між рівноправними суб'єктами права — фізичних, юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземних держав, організацій та інших соціальних утворень з метою повнішого задоволення матеріальних і духовних потреб громадян.

Предметом цивільного права є особисті немайнові права, майнові відносини. Цивільне право регулює переважно відносини, пов'язані з маєтком і матеріальною власністю (успадкування, подарунок, перенесення прав і т д.).

Джерела цивiльного права-це сукупнiсть нормативних актiв в яких мiстяться норми цивiльного законодавства.

Основним джерелом є цивiльний кодекс який є кодифiкованим законодавчим актом цивiльного законодавства I основним правовим актом у галузi цивiльного законодавства,прийнятий 16 сiчня 2003 року,складається з 6 книг,90 глав,1308 статей.