Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЄ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
114.57 Кб
Скачать

37.Ознаки правової держави.

1. Верховенство закону у всіх сферах життя суспільства

2. Діяльність органів правової держави базується на принципі поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову.

3. Взаємна відповідальність особистості і держави.

4. Реальність прав і свобод громадянина, їх правова і соціальна захищеність.

5. Політичний і ідеологічний плюралізм, що полягає у вільному функціонуванні різноманітних партій, організацій, об'єднань, що діють у рамках конституції, наявності різноманітних ідеологічних концепцій, течій, поглядів.

6. Стабільність законності і правопорядку в суспільстві.

"Правова держава" - це фундаментальна загальнолюдська цінність, така ж, як демократія, гуманізм, права людини, політичні й економічні свободи, лібералізм і інші.

Крім цього іноді виділяють також і інші ознаки правової держави:

1.Зосередження всіх прерогатив державно-владного регулювання в системі державних інститутів;

2. наявність розвинутого цивільного товариства;

3. Створення антимонопольних механізмів, що перешкоджають зосередженню владних повноважень у якійсь одній ланціі або інституті;

4.Встановлення в законі в законі і проведення на ділі суверенності державної влади;

5.Формування суспільством на основі норм виборчого права законодавчих органів і контроль за формуванням і вираженням законодавчої волі в законах;

6. Соответствие внутрішнього законодавства загальновизнаним нормам і принципам міжнародного права;

7.Правова захищеність усіх суб'єктів соціального спілкування від довільних рішення будь-кого;

8.Звеличення суду як зразка, моделі і засобу забезпечення правової державності;

9.Відповідність законів праву і правовій організації системи державної влади;

10. Єдність прав і обов'язків громадян.

38.Опіка та піклування

СКУ встановлює для дітей,які залишилися без батьківського піклування,для захисту їх прав та інтересів опіку та піклування .

Опіка встановлюється

  • над особою яка не досягла 14 років і залишилася без батьківського піклування,

  • над особою яка визнана не дієздатною;

  • над майном померлого, або визнаного безвісно відсутнім.

Піклування – призначається для осіб 14-18 років,

  • над особами обмежено дієздатними;

  • над дієздатними особами які в силу певних обставин чи стану здоров*я не можуть самостійно здійснювати свої права та обов*язки.

39.Політичні режими

Політичний режим - це спосіб функціонування політичної системи суспільства, визначальний характер політичного життя в країні, система прийомів, методів, способів здійснення політичної (включаючи державну) влади в суспільстві.

Різновидів політичних режимів незліченна множина. Але в політичних дослідженнях звичайно виділяють основні типи політичних режимів: тоталітарний, авторитарний і демократичний.

Тоталітарний режим – це сукупність таких засобів і способів реалізації державної влади,за яких уся життєдіяльність суспільства й кожного окремого громадянина(особи) абсолютно регламентована:влада на всіх рівнях формується закрито однією особою чи кількома людьми з правлячої верхівки,не контролюється населення;відсутня будь-яка можливість для вільного виявлення і врахування інтересів усіх груп населення;найменші вільності негайно придушуються всіма засобами аж до прямого насильства,існує однопартійна система,звичним є гркбе втручання в особисте життя людини і громадянина.

Авторитарний режим – це така сукупність засобів і способів реалізації державної влади,за яких вона концентрується в руках правлячої верхівки;допускаються деякі розмежування політичних сил,легальні можливості через представницькі органи чи громадські об*єднання обстоювати інтереси певних верств населення. Але якщо така поляризація політичних сил стає антагоністичною,включається механізм дії реакційного закону чи пряме насильство.

Демократичний режим – це здійснення державної влади на засадах чинного права з використанням демократичних форм народного представництва, виконавчо-розпорядчої діяльності,правосуддя,контролю і нагляду, рівноправність населення а також гарантування їхніх прав,свобод,законих інтересів,виконання кожним свої обов*язків.