Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЄ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
114.57 Кб
Скачать

53 Функції держави

Функції держави – це основні напрямки діяльності держави, які відображають суть та соціальне призначення державного управління суспільства.

Види функцій :

1. За соціальним значенням ( основні, неосновні )

2. За територіальною ознакою ( внутрішні та зовнішні)

3. За часом здійснення ( постійні, тимчасові)

4. За сферами суспільного життя.

54. Поняття шлюбу, умови і порядок його укладання.

Шлюб- це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Умови укладення шлюбу:

1) взаємна згода осіб, вступаючих в брак;

2) досягнення вступаючими в брак шлюбного віку. Він складає 18 років для чоловіків, 17 років — для жінок. За заявою особи, що досягла 14 років, за рішенням суду йому може бути надане право на брак, якщо буде встановлено, що це відповідає його інтересам.

Навіть за наявності вказаних умов брак не може бути поміщений, якщо є до того юридичні перешкоди:

-стан в іншому, нерозірваному браку. Законодавство України виходить з принципу одношлюбності» тобто чоловік і жінка можуть полягати тільки в одному браку;

-споріднені відносини. Не допускається шлюб між прямими родичами (наприклад, між дідом і внучкою), між повнорідними і неповнорідними (що мають загальну матір або загального батька) братом і сестрою, двоюрідними братом і сестрою, рідними тіткою, дядьком і племінником, племінницею. За рішенням суду може бути надане право на брак між рідною дитиною усыновителя і усиновленою їм дитиною, а також між дітьми, їм усиновленими. Не можуть полягати в браку усыновитель і усиновлена їм дитина, за винятком випадку відміни усиновлення;

- недієздатність одного зі вступаючих в брак, встановлена в судовому порядку.

55. Поняття, причини та види правопорушень.

Правопорушення – це протиправне, винне діяння ( дія) або бездіяльність деліктоздатної особи, яка завдає шкоди суспільним відносинам , які охороняються законом і тягнуть за собою юридичну відповідальність.

Види правопорушень :

1. злочин

2. проступок

Злочини — найбільш небезпечні для суспільства правопорушення, що роблять замах на найзначущіші соціальні цінності (життя, здоров’я індивіда, власність, безпеку держави, суспільну безпеку і т.д.). Злочинами є тільки кримінальні правопорушення.

Провина — менш небезпечні правопорушення (порушення трудової дисципліни, громадського порядку, невиконання цивільно-правового договору і т.д.).

5 6. Поняття, сторони та зміст трудового договору.

Трудовий договір – це угода між працівником, з однієї сторони, і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом, з іншої.

За цією угодою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, дотримуватися внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства, організації, установи або уповноважений ним орган зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи й передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Зміст трудового договору складають його умови, що визначають права й обов’язки сторін. Розрізняють два види умов трудового договору залежно від порядку їх встановлення: додаткові, що встановлюються за згодою сторін (наприклад, тривалість робочого часу) й обов’язкові – це ті умови, без погодження яких договір вважається не укладеним. У трудовому договорі передбачаються найбільш важливі умови, зокрема, трудова функція працівника, місце роботи і посада, розмір заробітної плати та інше.

Закон дозволяє працівникові укладати трудовий договір на одному або одночасно на декількох підприємствах, установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим договором або угодою сторін.

Трудовий договір може бути:

а) безстроковим – укладається на невизначений строк;

б) строковим – укладається на певний строк, що встановлюється за згодою сторін;

в) на час виконання певної роботи.

У тих випадках, коли в трудовому д