Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsya_adminka.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
824.83 Кб
Скачать

50. Виконання постанови про накладення

Постанова про накладення адміністративного стягнення є обов’язковою для виконання державними і громадськими орга-нами, підприємствами, установами, організаціями, службовими особами і громадянами (ст. 298 КУАП).

Постанова про накладення адміністративного стягнення підлягає виконанню з моменту її винесення.

Накладення штрафу не звільняє осіб, винних у порушенні, від усунення допущених порушень і відшкодування нанесених збитків.

Одночасно з винесенням постанови про накладення штра-фу службова особа встановлює строк не більше одного місяця для усунення порушень земельного законодавства, про що ро-биться запис у постанові. У випадку неусунення порушень у встановлений строк винні притягуються до відповідальності у встановленому законом порядку.

У випадках неусунення порушень, пов’язаних із само-вільним зайняттям земельної ділянки, службові особи діють відповідно до вказівки “Про порядок підготовки органами Дер-жкомзему та подання на розгляд органам прокуратури матері-алів про самовільне зайняття земельної ділянки”.

При оскарженні або опротестуванні постанови про накла-дення адміністративного стягнення постанова підлягає вико-нанню після залишення скарги або протесту без задоволення.

Постанова про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу підлягає примусовому виконанню після закін-чення строку, який встановлюється (ст. 307 КУАП) в п’ятнад-цять днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про зали-шення скарги або протесту без задоволення.

Постанова про накладення штрафу звертається до виконан-ня службовою особою, яка винесла постанову (ст. 299 КУАП).

Якщо негайне виконання постанови про накладення адмі-ністративного стягнення у вигляді штрафу неможливе, службоЗемельне право України

ва особа, яка винесла постанову, може відстрочити виконання постанови на строк до одного місяця (ст. 301 КУАП).

Не підлягає виконанню постанова про накладення адміні-стративного стягнення, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох місяців з дня винесення. В разі зупинення ви-конання постанови відповідно до ст. 291 Кодексу перебіг стро-ку давності зупиняється до розгляду скарги або протесту. У разі відстрочки виконання постанови відповідно до ст. 301 цього Кодексу перебіг строку давності зупиняється до закінчення строку відстрочки (ст. 303 КУАП).

Питання, зв’язані з виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення, вирішуються службовою особою, яка винесла постанову (ст. 304 КУАП).

Контроль за правильним і своєчасним виконанням поста-нови про накладення адміністративного стягнення здійснюється службовою особою, яка винесла постанову (ст. 305 КУАП).

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестуван-ня постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задо-волення.

Відповідно до ст. 13 Закону України “Про місцеві Ради на-родних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування” штраф, накладений за вчинення адміністративного правопору-шення на відповідній території, вноситься на рахунки місцевих Рад і надходить до позабюджетних фондів органів місцевого самоврядування базового рівня.

У разі несплати штрафу порушником у строк, установлений частиною першою ст. 307 Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для відрахування суми штрафу в приму-совому порядку з його заробітної плати чи іншого заробітку, пенсії або стипендії відповідно до правил, установлених Цив-ільним процесуальним кодексом України (ст. 307 КУАП).

Стягнення із заробітної плати (заробітка), пенсії або сти-пендії громадян проводить адміністрація установ, підприємств

Розділ XII. Відповідальність як засіб реалізації земельного права

і організацій на підставі виконавчих документів, які направлені їм судовим виконавцем (службовою особою), шляхом відраху-вання із належної їм заробітної плати (заробітка), пенсії, сти-пендії (ст. 403 Цивільного процесуального Кодексу України).

Якщо особа, піддана штрафу, не працює або якщо стягнення штрафу із заробітної плати чи іншого заробітку, пенсії або сти-пендії порушника є неможливим з інших причин, стягнення про-водиться на підставі постанови службової особи про накладен-ня штрафу судовим виконавцем, що перебуває при районному (міському) суді, шляхом звернення стягнення на особисте май-но порушника, а також його частку в спільній власності.

Забороняється віднесення накладених на службових осіб штрафів за рахунок підприємств, установ і організацій (ст. 308 КУАП).

Постанова про накладення штрафу, за якою стягнення штра-фу проведено повністю, з відміткою про виконання повертаєть-ся службовій особі, яка винесла постанову (ст. 310 КУАП).

Власники і користувачі земельних ділянок можуть притя-гатися до адміністративної відповідальності за різні види пра-вопорушень земельного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]