Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
604.16 Кб
Скачать

Розділ 9. Оцінка фінансового стану підприємств

Даний розділ містить практичні завдання (тести) і задачі, що відповідають змісту теми навчальної програми дисципліни “Фінанси підприємств”. Слід пам'ятати, що визначення фінансового стану – це необхідний етап для розроблення планів і прогнозів фінансового оздоровлення підприємств. Задачі даного розділу спрямовані на визначення показників, за допомогою яких можна оцінити фінансовий стан підприємства, а саме: показники, що відображають майновий стан, ліквідність і платоспроможність; фінансову стійкість; ділову активність; оцінку акціонерного капіталу; прибутковість. Необхідно пам'ятати, що методика проведення аналізу фінансового стану залежить від поставленої мети. Аналітична робота може зводитись до спрощеної і більш деталізованої оцінки фінансового стану.

Спрощена оцінка фінансового стану (експрес-аналіз) зводиться до попереднього огляду й аналізу бухгалтерської звітності. Як відомо, бухгалтерський баланс фіксує на певну дату результати господарських операцій. За даними бухгалтерської звітності можна визначити окремі аналітичних показників. Але ці показники повинні бути співставленими. Аналіз показників фінансового стану повинен проводитись в динаміці.

Деталізований аналіз конкретизує, доповнює і розширює окремі напямки попереднього аналізу. Його мета – більш детальна характеристика майнового і фінансового стану суб`єкта господарювання, результатів його діяльності в звітному періоді, а також можливостей розвитку суб`єкта на перспективу.

При розрахунку аналітичних показників, які відображають фінансовий стан підприємства слід пам`ятати, що з 1 січня 2000 року всі українські підприємства перейшли на нову истему бухгалтерського обліку і звітності. Основні методологічні принципи, якими підприємства керувалися раніше, зазнали істотних змін. Це пов`язано з приведенням національної системи бухгалтерського обліку у відповідність з вимогами ринкової економіки та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. З 01.01.2000 року обсновними документами, які регулюють систему бухгалтерського обліку, є Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” № 996-ХІУ від 16.07.99 р. з послідуючими змінами і доповненнями; Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку; Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 419 від 28.02.2000 р. з послідуючими змінами і доповненнями. Необхідно також знати, що бухгалтерський облік на підприємстві проводиться безперервно (з дня реєстрації підприємства до його ліквідації) й базуватися на наступних основних принципах: обачності; повного висвітлення; автономності; послідовності; безперервності; нарахування і відповідності доходів і витрат; історичної (фактичної) собівартості; єдиного грошового вимірювача; періодичності.

В даному розділі збірника в додатку наведений звітний бухгалтерський баланс з деякими формами на основі якого запропоновано визначити основні показники, які характеризують фінансовий стан підприємства в динаміці, порівняти ці показники з нормативним їх значенням і зробити відповідні висновки.

При розв`язанні задач слід пам`ятати, що до показників оцінки майнового стану суб`єкта господарювання відносяться слідуючі: сума коштів, яка знаходиться в розпорядженні підприємства; доля активної частини основних засобів; коефіціент зносу, вибуття, оновлення основних засобів.

З метою оцінки ліквідності і платоспроможності слід визначити суму власних оборотних коштів; маневреність функціонуючого капіталу, коефіцієнт поточної швидкої і абсолютної ліквідності, коефіцієнт покриття запасів.

Оцінка фінансової стійкості здійснюється за допомогою слідуючих аналітичних показників (коефіцієнтів): концентрації власного капіталу; фінансової залежності, маневреності власного капіталу; структури довгострокових вкладень; довгострокового залучення позикових коштів; свіввідношення власних і залучених коштів. Оцінка ділової активності суб`єкта господарювання може бути проведена на основі показників, які характеризують результати і ефективність поточної основної операційної діяльності. До узагальнюючих показників оцінки ефективності використання ресурсів підприємства і динамічності його розвитку має відношення показник ресурсовіддача і коефіцієнт стійкого економічного росту. Слід пам`ятати, що комплексна оцінка фінансового стану підприємства проводиться на основі відносного показника рентабельності.

При обчисленні рентабельності потрібно пам`ятати, що цей показник може характеризувати різні аспекти господарської діяльності підприємства тому в розрахунках застосовується співвідношення різних показників, зокрема: валовий або чистий прибуток до витрат (собівартості); прибуток від операційної діяльності до обсягу реалізованої продукції (за цінами виробника); чистий прибуток до капіталу підприємства, тощо.

Методика і алгоритм визначення вказаних показників детально викладені у підручнику під редакцією А.М.Поддєрьогіна “Фінанси підприємств” К.: КНЕУ, 2002.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]