Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

3. Об'єкт, суб'єкти та предмет макроекономіки.

Об’єктом макроекономіки є дослідження господарської діяльність та взаємодію всієї сукупності економічних суб'єктів, тобто національна економіка в цілому. Об'єктом макроекономіки є не просто національна економіка взагалі, а її відповідний тип, тобто історично визначена економічна система.

Якщо розглядати розвиток економічних систем в істо­ричному аспекті, то можна виділити три основні їх типи: ринкову, командно-адміністративну і змішану економіку. Без визначення головних особливостей окремих типів економічної системи неможливо зрозуміти суть об'єкта макроекономіки.

Ринкова економіка ха-ться приватною формою власності на екон ресурси й використанням ринкового механізму для регул. економіки. Поведінка кожного учасника мотивується його особистими інтересами..

Командно-адмін. – заснована на сусп власності, регул екон процесів здійснюється за допомогою централізованого держ планування.

Змішана – поєднує в собі різні форми власності і 2 механізми макроек. регул: ринковий, державний. Залежно від ступеня держав втручання в економіку змішана економіка кожної країни має особливу модель.

Можна виділити 3 найтиповіші моделі:1. Американська модель.2. Японська модель.3. Шведська модель.

Для країн, які здійснюють перехід від командно-адмін екон до змішаної, ха-ринм є перехідний період, який обумовлений зміною екон пол.. держави, зміною держ втручання в екон процеси.

Предметом макроекономіки є механізм функ-ння екон системи. При цьому макроекономіка, з одного боку, покликана вивчати реальні факти, з'ясовувати причинно-наслідкові зв'язки в екон механізмі, з іншого — давати рекомендації щодо його вдосконалення з метою ефективнішого використання наявних ресурсів і досягнення на цій основі вищого рівня задоволення сус­пільних потреб.

4. Економічна система як об'єкт макроекономіки. Змішана економічна система та її моделі.

Якщо розглядати розвиток екон. систем в істо­р. аспекті, то можна виділити три основні їх типи: ринкову, командно-адміністративну і змішану економіку. Без визначення головних особливостей окремих типів екон системи неможливо зрозуміти суть об'єкта макроекономіки.

Змішана економіка — це така екон система, яка поєднує в собі різні форми власності та ринковий і держ механізми макроекономіч регулювання. Залежно від ступеня держ втручання в економіку змішана економіка кожної країни має особливу модель.

Можна виділити 3 найтиповіші моделі:

Американська модель. Основу амер моделі становить система всілякого заохочення під-цтва, досягнення особистого успіху, збагачення найактивнішої частини населення. Завдання соц рівноваги грома­дян при цьому гостро не ставиться, а пряме державне втручання в економіку є незначним і охоплює такі питання, як визначення правил гри на ринку, використан­ня бюджетної системи, перерозподіл доходів через подат­кові механізми та ін.

Японська модель. Для цієї моделі ха-рним є актив­не втручання держави в економіку. Розвиток економіки підпорядкований загальним нац завданням, велику роль відіграє екон планування. Розв'язанням соц завдань безпосередню за­ймаються корпорації та об'єднання.

Шведська модель. Ха-рною особливістю цієї мо­делі є її соц спрямованість на рівні держ політики. Скорочення майнової нерівності досягається за рахунок перерозподілу доходу через бюджет на користь менш забезпечених верств населення. У державному бюд­жеті акумулюється більш як 50 % ВВП

Модель змішаної економіки у кожній країні залежить насамперед від індивідуальних факторів, цілей та пріоритетів державної політики.

Суб’єктами є домогосп-ва, п-ва, держава.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]