Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

56.Держ регулювання ринку праці. Крива Філіпса.

Головним аспектом політики зайнятості на сучасному етапі й на перспективу повинно бути збере­ження достатньо відчутної ролі держави в її регулюванні. Держ регулювання зайнятості не повинно, проте, використовуватись для обмеження ринкового механізму її саморегулювання.

В основі теоретичного обгрунтування держ регу­лювання зайнятості населення лежать положення кейнсіанської теорії, згідно з якою зменшення безробіття повинно досягатися за рахунок держ стимулюючої фін політики. Але слід враховувати, що така полі­тика, крім позитивного впливу на економіку, виявила побічні негативні наслідки — підвищення цін, тобто інфляцію. Таким чином, інфляція є тією ціною, яку економіка повинна сплатити за зниження безробіття.

Наведена крива показує обернену залежність між інфляцією і безробіттям. Якщо сукупний попит в економші збільшується, наприклад, завдяки політиці експансії, то це призводить до скорочення безробіття, але ціною зростання інфляції.

Крива Філліпса суттєво доповнила кейнсіанську теорію держ регулювання зайнятості. Вона здат­на адекватно відтворювати взаємозв'язок між інфляцією та безробіттям лише в короткостроковому періоді.

За стагфляції крива Філліпса зміщується вправо, тобто в бік збільшення безробіття. При цьому кожний відсоток збільшення інфляції супроводжується додатковим зрос­танням безробіття.

Іншу точку зору щодо стагфляції мають прихильники неокласичної концепції. їхнє пояснення обмежується «гіпотезою природного рівня» безробіття. При цьому обґрунтовуються два варіанти інтерпретації взаємозв'язку інфляції та безробіття. Одна з них відповідає теорії адаптивних очікувань, інша — теорії раціональних очікувань.

Економісти неокласичного напряму виступають за проведення урядом політики невтручання. Це дасть можливість ринковому механізму самостійно вирішувати проблеми зайнятості і вийти на обсяг реального випуску продукції, що відповідає умовам повної зайнятості

Кейнсіанці закликають до активного застосування стабілізаційної політики держави, скорочення великих втрат, які пород­жуються тривалим збереженням безробіття та інфляції.

Держ регулювання наслідків функт-ння економіки, пов'язане з виникненням безробіття спирається на спеціальні державні програми, основною метою яких є не загальне зростання в-ва, а створення додаткових умов для працевлаштуван­ня безробітних.

Програмний метод регулювання зайнятості реалізу­ється за двома напрямами: активна політика зайнятості та створення гнучких форм зайнятості.

Перший передбачає розробку програм сприяння зайнятості, які охоплюють як окремі категорії населення, так і специфічні випадки загрози безробіття. Головною метою - скорочення або запобігання зрос­танню чисельності безробітних.

Вона поділяється на три типи: програми суспільних робіт, професійної підготовки молоді та допомоги безробітним.

Другий напрям (гнучкі форми зайнятості) передбачає створення сприятливих умов, здатних підвищити рівень зайнятості населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]