Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

46. Грошово-кредитна політика: цілі, інструменти та типи.

Грошово-кредитна, або монетарна, політика є одним із головних інструментів держ регулювання економіки. Грош.-кред. політика найбільш ефективно і оперативно виконує ф-ї регулювання економ. циклу, попередження і подолання спаду в-ва. Мета грош.-кред. політики – досягнення на нац. ринку рівноваги, що х-ється повною зайнятістю та відсутністю інфляції. Суть цієї політики полягає в регулюванні обсягу грош пропозиції для стабілізації економіки. Так, під час спаду в-ва монетарна політика зводиться до стимулювання зростання пропозиції грошей, а в періоди високої інфляції, навпаки, до її обмеження.

Гол. суб’єктом монетарної пол держави є ЦБ, який здійснює грош емісію і регулює грош.-кред. д-сть КБ.

У своїй політиці ЦБ застосовує такі методи: операції на відкритому ринку; зміна рівня мінімальної резервної норми; визначення рівня облікової ставки.

Операції на відкритому ринку – суть методу полягає в купівлі-продажу ЦБ урядових ЦП на відкритому ринку. В процесі купівлі-продажу цих паперів ЦБ вступає у відносини з КБ, нефін фірмами і населенням. Купуючи або продаючи урядові ЦП, ЦБ здатний збільшувати або зменшувати резерви в банк. системі і таким чином впливати на пропозицію грошей. Якщо ЦБ продає урядові ЦП, то в результаті у комерц. банків, нефін фірм і населення зосереджуються ЦП, а в ЦБ– гроші. Це скорочує банківські резерви і здатність комерц. банків до кредитування. Скорочення резервів у комерц. банків призведе і до скорочення грош пропозиції, внаслідок чого % ставка на кредити і депозити зросте, а інвестування знизиться. Це так звана політика “дорогих” грошей, яка є одним із елементів рестриктивної політики держави.

Якщо уряд, здійснюючи політику експансії, хоче знизити відсоткову ставку і пожвавити тим самим інвестиції, то грош.-кред. механізм діє у зворотньому напрямку: Центр. банк починає скуповувати урядові ЦП у комерц. банків, нефін фірм і населення, збільшуючи таким чином резерви комерц. банків та їх здатність до кредитування. В свою чергу, це збільшує пропозицію грошей і знижує відсоткову ставку; інвестиції на ринку капіталів зростають і в перспективі мультиплікативно зростає ВВП. Це є так звана політика “дешевих” грошей.

Змінюючи мінім обов’язкову резервну норму, ЦБ також може впливати на кредитні можливості комерц. банків. Збільшення норми резерву призведе до скорочення грош пропозиції і підвищення % ставки. Гроші стають “дорогими”, що означає рестриктивну політику. І навпаки, знижуючи резервну норму, Центр. банк здійснює експансіоністську політику, тобто політику “дешевих” грошей.

Облікова ставка – це відсоток, під який ЦБ надає кредити комерц. банкам. ЦБ може надавати безпосередньо позику комерц. банкам, призначаючи низьку (дисконтну облікову ставку). Тому ця політика називається також дисконтною. Вона призводить до збільшення резервів у комерц. банках і зростання пропоз грошей, що знижує відсоткову ставку на грошовому ринку. І навпаки, підвищуючи облікову ставку, ЦБ скорочує резерви комерц. банків. У них погіршуються можливості до кредитування економіки, пропозиція грошей зменшується, а відсоткова ставка зростає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]