Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ккр.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
183.08 Кб
Скачать

2. Переваги театралізованої діяльності з дітьми та молоддю

Безумовно, сцена прищеплює свободу, розкутість, вміння природно триматися. Це важливо для всіх, і особливо в підлітковому віці, коли проявляється невпевненість в собі, страх показатися смішним, незграбним. При цьому важливо, щоб підготовка вистави стала однією з активних форм самоосвіти і самовиховання. Тому цінним є не стільки результат творчості, а те, що формує здібності і потреби, які мають вихід у процесі оволодіння сценічним образом. І тут головне не само прояв, не бажання демонстрації самого себе, а розкриття перед глядачами створеного образу, бажання нести насолоду і радість іншим. Це вже не гра в мистецтво, а спілкування, вплив на іншого за допомогою засобів мистецтва. Адже не тільки оволодіння текстом драматичного твору, але й читання матеріалів про автора, історії створення п’єси, пізнання епохи, відображеної в ній, відвідування музеїв, вивчення костюмів, правил сценічної гри, музики, законів декоративного мистецтва, використання звукової і світло апаратури дають учасникам багатогранні знання.

В результаті оволодіння цими знаннями і навичками учасники театрального колективу можуть поступово відчути зріст своїх інтелектуальних можливостей, комунікативних якостей, розширення загальної культури та суспільної активності, поліпшення культури мовлення. Звичайно, все це набувається не миттєво, а в результаті систематичної праці і не менше, ніж за два роки за умови активної діяльності колективу і кожного його учасника.

Театральний гурток розвиває емоційне сприйняття, людей світу, пробуджує великий інтерес до світу почуттів ровесників, дорослих, здатність до співпереживання. Ця сфера моральних проявів актуалізує естетичні переживання – від почуттів помірного задоволення до дійсно естетичного захоплення.

На сьогоднішній день, коли молодь потребує соціальної допомоги, підтримки, поради, саме театр як видовищна форма організації процесу соціально-педагогічного впливу, як інструмент соціального пропагування сприяє об’єднанню молоді і зміцненню спільних дій, спрямованих на вирішення проблем, що постають перед нею. А також надає можливості профілактики кризових ситуацій у молодіжному середовищі, навчає вдаватися до конструктивних дій в складних життєвих ситуаціях.

Більшість підлітків приходять до театру з прагненням певним чином прилучитися до справжнього дорослого життя. Вони багато чому вчаться один у одного, дорослішають у конкретних справах і на конкретному драматичному матеріалі, пізнаючи самих себе. Отримуючи від творчої праці в театральному гуртку задоволення, радість подолання труднощів, удосконалюючи уміння у ході осмислення літературного матеріалу, відчуття колективу - все це збагачує як самих юнаків та дівчат, так і глядачів.

Проведення систематичних занять із застосуванням цілеспрямованого комплексу педагогічних і художніх форм і методів ефективно впливає на стан особистості старшокласника. Участь у виставах викликає у нього особисте задоволення. Це сприяє формуванню їхніх моральних якостей та ідеалів, соціалізації та інкультурації.

Створення атмосфери групової згуртованості є необхідною умовою роботи режисера з акторами, що, у свою чергу, сприяє налагодженню позитивних стосунків між ними, й відповідно, соціалізації молоді.

Підготовка спектаклю супроводжується станом емоційного піднесення, натхнення, що, як відомо, за даними фізіологів та психологів, забезпечує той фон, на якому значно продуктивніше відбувається перебіг основних психічних процесів - сприйняття, уваги, пам'яті та мислення.

Зміст п'єс, що ставляться у театральному об'єднанні, призводить до зацікавлення молодих акторів у класичних та сучасних творах, спонукає їх до читання книг, а робота над змістом п'єси та над окремими ролями, спостереження за грою. товаришів, обговорення того, що відбувається на репетиції розвиває мислення акторів, що є дуже важливим.

Відвідування театральної студії значно змінює на краще стан загального розвитку та поведінку її учасників. Спостереження свідчать про те, що учасники театрального творчого об'єднання вигідно різняться від інших дітей своєю кмітливістю, вихованістю та внутрішньою культурою.

Ця творчість може мати як колективний, так і індивідуальний характер. Постійне професійне визначення в старшому шкільному віці включає і безпосередню гру дітей у виставах,, і проведення з ними бесід про театр.

Театр зазвичай впливає на свідомість та почуття людей сильніше, ніж інші види мистецтва. Театральний критик Н.Толченова стверджує: „ ...музика і драматургія, сплітаючись, створюють бажаний вінець творіння – вершину того, що може досягти мистецтво сцени у своєму впливі на душу людини. Особливо - молоду." Театр має величезну силу впливу тому, що виховує розум людини через серце .