Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All test. 5-11kl..doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Пунктуація

131. Розставте розділові знаки: а) кому; б) двокрапку; в) тире; г) крапку з комою. Чи всі цифри вказують на місце пунктуації ?

1. Наука 1 срібло 2 а практика 3 золото /Нар. творчість/. 2. Гетьман 1 може 2 як ніхто інший 3 знав 4 що любити Україну це найперше захистити її від усіх ворогів /О. Лупій/. 3. Розум 1 одяг 2 який ніколи не зноситься 3 знання 4 джерело 5 яке ніколи не вичерпається /Нар. творчість/.

132. Перебудуйте речення так, щоб між підметом і присудком стояло тире.

А. Дієприкметник і дієприслівник вважаються особливими формами дієслова. Б. Другорядні члени речення належать до таких слів, що поширюють головні члени речення.

133. Спишіть і розставте розділові знаки: а) кому; б) двокрапку; в) тире. Чи всі цифри вказують на місце пунктуації ?

А. Спить озеро 1 і ліс 2 і очерет /Леся Українка/. Б. Біга Катря боса лісом 1 біга 2 та голосить 3 то проклина свого Івана 4 то плаче 5 то просить /Т. Шевченко/. В. Папери 1 були скрізь 2 і на столі 3 і на і полицях /М. Коцюбинський/. Г. І над водою 1 і над гаєм 2 кругом 3 як в усі 4 все мовчить /Т. Шевченко/. Ґ. Усе 1 і це повітря 2 і покручені лози 3 і зів’яла трава 4 все це 5 мимохіть 6 нагадує їй щасливі хвилини її життя /М. Коцюбинський/.

134. Визначте, які розділові знаки пропущено: а) кому; б) двокрапку; в) тире. Чи всі цифри вказують на місце пунктуації ?

А. Похлипавши 1 гармошка починає снувати 2 й прясти розлогу мелодію /Є. Гуцало/. Б. Зацвіла 1 весна 2 молода 3 ясна /А. Малишко/. В. Теплі 1 й ніжні 2 вони ховали у собі 3 позолочену сонцем воду літніх дощів /М. Коцюбинський/. Г. Маленькі 1 вікна завжди без шибок 2 були над самою землею /Петро Панч/. Ґ. Це було літом 1 саме в жнива /М. Коцюбинський/. Д. Аліна 1 незважаючи на свій веселий характер 2 читала серйозні книжки /О. Іваненко/.

136. Перебудуйте речення так, щоб невідокремлені члени речення стали відокремленими.

1. Посеред села на горі майдан на майдані обнесена зелено мальованим штахетом дерев'яна церковиця /С. Васильченко/. 2. За шкільними партами схилились чорняві біляві русяві голівки /І. Цюпа/. 3. Великий кремезний суворий чоловік стояв біля неї /О. Копиленко/.

137. Спишіть, вставляючи, де слід, розділові знаки: а) кому; б) двокрапку; в) тире. Чи всі цифри вказують на місце пунктуації?

І. А. Ніжна 1 блакитна хвиля 2 чиста 3 й тепла 4 кидала на берег тонке мереживо піни /М. Коцюбинський/. Б. Любив 1 їдучи на возі 2 з лугу 3 дивитися 4 лежачи 5 на зоряне небо /О. Довженко/. В. Дніпр 1 стояв під вікнами 2 сивий 3 добрий 4 дідуган /А. Малишко/.

II. А. Там 1 кажуть 2 з гір 3 усю країну видно /Леся Українка/. Б. За словами 1 Валерика 2 чудесний 3 це був чоловік /О. Гончар/ В. Іде 1 Катерина 2 у личаках 3 лихо тяжке! 4 і в одній свитині /Т. Шевченко/. Г. Слово 1 моя ти единая 2 зброє 3 ми не повинні 4 загинуть обоє /Леся Українка/.

III. А. Чи 1 справді 2 так було 3 чи 4 може 5 хто збрехав 6 хто ворогів не мав 7 а все-таки 8 катюзі 9 як кажуть 10 буде по заслузі /Л.Глібов/. Б. Донеччино 1 моя 2 моя 3 ти 4 батьківщино 5 тобі любов моя 6 і всі мої чуття /В. Сосюра/. В. Треба 1 і його втішити 2 хоч рукою /М. Стельмах/. Г. Розмова йшла 1 про нас 2 якраз про батька /О. Довженко/.

138. Спишіть речення, виправивши допущені помилки і розставте розділові знаки.

1. Відпочивши нас запросили взяти участь у прогулянці до лісу. 2. Прослухавши «Тараса Бульбу» їм захотілося побувати і на інших виставах театру. 8. Читаючи цю книжку нас мимоволі схоплює відчуття захвату. 4. Піднявшись на Володимирську гору видно гарні краєвиди.

139. Спишіть, ставлячи розділові знаки: а) кому; б) двокрапку; в) тире; г) лапки.

А. 1 Яка ти розкішна 2 земле 3 думала 4 Маланка. 5 Весело засівати тебе хлібом 6 прикрашати тебе зелом 7 заквітчати квітами /М. Коцюбинський/. Б. Діти нудяться в хатині 1 нудять 2 нарікають 3 і на що 4 зима 5 та люта? 6 все вони питають /Леся Українка/. В. 1 А що 2 сидиш тут 3 Устинко? 4 питає. 5 Чи обідала? /Марко Вовчок/.

140. Переконструюйте речення з прямою мовою на речення з непрямою мовою.

1. «А я знаю як тебе звати», - довірливо каже дівчинка і двома пальцями перебирає скляне, з краплинами сонця, намисто /М. Стельмах/. 2. «А комарів було! - захоплювався спогадами дід.-Дихати нічим, повірите, та здорові, як ведмеді» /О. Довженко/.

141. Спишіть, ставлячи, де слід, пропущені розділові знаки: а) кому; б) двокрапку; в) тире; г) крапку з комою.

А. Дмухнув вітер 1 понад ставом 2 і сліду 3 не стало /Т. Шевченко/. Б. Раптом 1 хурчав автомобільний мотор 2 або сурмів клаксон /Ю. Смолич/. В. Слова 1 полова 2 але вогонь 3 в одежі слова 4 безсмертна 5 чудотворна фея 6 правдива іскра Прометея /І. Франко/. Г. Річка 1 широка 2 та глибока 3 а вода синя 4 та чиста 5 і котиться вона 6 виблискуючи 7 та шумуючи /Марко Вовчок/. Ґ. Подивилась 1 ясно 2 заспівали скрипки /П. Тичина/. Д. Здавна 1 в нашій Кавунівці 2 так повелося 3 старі 4 дома 5 а молодь 6 здебільшого на марганцях /О. Гончар/. Е. Сонце зовсім сіло 1 вечірня зоря погасла 2 над містом спускалася ніч 3 у хатніх шибках заблищало світло /Панас Мирний/.

142. З’ясуйте, чи пропущено в поданих реченнях розділові знаки. Своє твердження обгрунтуйте.

1. Знову зацвіли сади і дружно загули бджоли. 2. Було чути, як співають повертаючись додому, дівчата і витьохкують солов’ї. 3. Коли настала обідня пора, хмари почали розходитися і виглянуло сонце.

143. Перебудуйте речення так, щоб можна було поставити двокрапку.

1. Сором, злість, досада - усі почуття разом опанували ним. 2. У цьому заповіднику водяться тетеруки, глухарі, фазани, дрохви. 3. Мені снилося, що червоні рожі пломеніли в промені золотистім. 4. «Бабусю, розкажіть казку», - просить онук.

144. Визначте, які розділові знаки пропущено. Назвіть пунктограми.

1. Село лежало в зеленому вибалку а по горбах чорніли поля (Є. Гуцало). 2. Єсть карії очі як зіроньки сяють (Т. Шевченко). 3. Бачу здалека хвиля грає вільно на синьому морі (Леся Українка). 4. Що ж Влас пита чи справивсь молодцем ? (Л. Глібов).

145. Переконструюйте речення (доповніть, розширте їх), щоб можна було поставити тире.

1. Найкращим педагогом є мистецтво. 2. Після того як війнув вітер, з дерев полетіло жовте і багряне листя. 3. Якщо боїшся, то не роби, а якщо вже зробив, то не бійся. 4. Весна перемінила все: ліси, сади, луки, поля. 5. Гримнув грім. 6. Спочатку розквітли абрикоси, а потім вкрилися білим цвітом яблуні, груші та інша садовина.

146. Визначте можливі варіанти розділових знаків у поданих реченнях.

1. Перехожий запитав/котра година.

2. Настане ранок/вирушимо в дорогу.

3. Мати хвилювалася/син запізнювався.

147. Спишіть, вставляючи пропущені розділові знаки.

Молодець Сашечко та по торгу ходив святий вечір ... заспівало зразу аж чотири дівки і вже хто їх знає чи то від морозу чи такі дівчата і слова колядки у зимовий вечір тільки спів лунає так дзвінко і гучно і світ став одразу такий урочистий що в мене малого аж дух захопило. Притулившися на лавці край вікна під рушниками щоб не помітили дівки я весь обертаюсь в слух. І вони тоді довго й повільно ніби линучи в безмежну далечінь часу на сімсот може літ виспівують мені талан. І ось вслухаючись в чарівні слова я починаю видіти великий молодець ходжу я по торгу з конем серед крамарів і купців. І мушу я ніби продати коня бо слова мої співали так Ой коню коню ти порадо моя. Ой порадь ти мене та продам я тебе за малу ціну за сто червінців. А кінь у яблуках шия крута червона стрічка в гриві одспівує мені на вухо не продавати його і спогадати про себе Ой чи ти забув як у війську був як ми з тобою бились з ордою та як же за нами турки влягали ой да не самі турки пополам з татарами. Да доганяли ж бо нас аж на тихий Дунай до крутого берега святий вечір Тоді розкривши широко очі я почуваю ніби якась сила піднімає мене з лави і виносить з хати прямо на коня і тут кінь мій скочив Дунай перескочив да копита не вмочив і ні шаблі кінця ні мене молодця святий вечір.

Я вертаюсь з Дунаю до хати оглядаюсь аж і мати співає гойдаючи колиску і в неї зовсім не хатня мрія щось зовсім не буденне ніби вона теж лине десь в просторах свого серця і дівки за вікном на морозі під зоряним небом. Ой як гарно! /За О. Довженком/.