Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All test. 5-11kl..doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Стилістика. Культура мовлення

148. Назвіть стилі мовлення і найважливіші жанри кожного із стилів (за винятком розмовного).

149. Перебудуйте речення так, щоб відокремлені його члени стали реченнями.

1. Нічне небо, засіяне зорями, величне і прекрасне. 2. Осінні сади, обважнілі від плодів, чекали на господаря, готового зняти з них важку пахучу ношу. 3. Лісові озера, наповнені чорною болотяною водою, викликали бажання швидше йти від них геть. 4. Піднявшись на гору, ми побачили широку річку.

150. Відредагуйте речення.

А. 1. Задача розв’язана неправильно завдяки арифметичній помилці. 2. Повертаючись додому, почався дощ, і ми промокли до нитки. 3. На протязі зовсім короткого часу Василь Іванчук став самим відомим шахматистом України. 4. Ми взаємно допомагаємо один одному.

Б. 1. Швидко мчать по шосе автомашини. 2. Виходячи з вагона поїзда, у мого чемодана відірвалася ручка. 3. Більшість присутніх пристали на пропозицію. 4. Із-за якоїсь дрібнички свекруха могла здійснити цілий скандал, і це задівало за душу Мелашку.

В. 1. Через три години часу завдання буде виконане. 2. Річка, кривуляючи поміж берегами, несла свої води до моря. 3. Поскільки гість не знав української мови, ми почали балакати на російській. 4. «Зачарована Десна» - це автобіографічна поема в прозі світової літератури зайняла почесне місце. 5. Золоті ворота - пам’ятник ХІ століття.

Г. 1. Дівчина піднімається сходами вгору. 2. Сидячи в автобусі, в мене заболіла голова. 3. Дівчина написала на конверті адрес. 4. Ми провели ряд міроприємств. 5. Зустрінемося через пару днів.

151. Доберіть і запишіть найважливіші синонімічні конструкції до поданого речення.

Грім гримить - хліб буде родить /Нар. творчість/.

152. Перекладіть українською мовою подані фразеологізми.

1. Быть на хорошем счету. 2. За счет этого. 3. На счет этого мы спокойны. 4. Дело табак. 5. Безотлагательное дело. 6. Понимать в деле. 7. Помочь делу. 8. Дело вот в чем. 9. Начинать судебное дело. 10. Дело обстоит так. 11. Справиться с делом. 12. Обращаться по делу. 13. Затруднительное дело. 14. Гражданское дело.

153. Відредагуйте речення.

А. 1. Наявні помилки у творі виправлено. 2. З дебоширами треба вести сувору боротьбу. 3. До характеристики прикладається: атестат, справка з місця роботи, виписка з протоколу зборів трудового колективу. 4. Читаючи новелу «Новина», картини страшного життя встають перед очима. 5. Нам ніщо не мішало зустрічатися тут в другий раз.

Б. 1. На нашому кутку всі писемні. 2. У зв'зку із змінившимся графіком руху, поїзд «Київ-Сімферополь» слідуватиме пізніше. 3. Господар привіз 2 кубометри лісу. 4. Лукаш вирішує одружитися на Мавці. 5. На поприщі освіти ви зробили дуже багато.

В. 1. Край неба промінився різними фарбами. 2. Це самий найдовший варіант з розглянутих. 3. Глядачі, сидячи в перших рядах гаряче вітали виступ соліста. 4. Ми не чекали від нього такого поступка. 5. Опрацювавши належним чином статті закону, його було включено до повістки денної пленарного засідання.

Г. 1. Я знаю це з імовірних джерел. 2. Таке припущення вірогідне. 3. Я з ним у добрих відношеннях. 4. Легковажне відношення до такої важливої справи неприпустиме. 5. Не роби вигляду немов не розумієш.

Ґ. 1. Такий облік нашого сьогоднішнього села. 2. Я переписувався з її братом. 3. Осінь радує око пістрявістю красок. 4. За парканом знаходились лікарські будинки. 5. Любий учень знає Тараса Шевченка.

154. Вкажіть неправильно складені словосполучення і запишіть їх правильно.

А. 1. Прокидатися від шуму. 2. Приймати участь. 8. Поздоровляти з успіхом. 4. По нашій ініціативі. 5. Виключна роль. 6. Надати допомогу. 7. По мірі потреби. 8. Стрибати від радості. 9. Відіграє велике значення. 10. Віддавати перевагу.

Б. 1. Вжити заходів. 2. На берегах зошита. 3. Приймати до уваги. 4. Діяти згідно наказу. 5. Криси капелюха. 6. Іти по воду. 7. Багато статтів. 8. Добрі види на урожай. 9. Виняткова роль. 10. Зарадити собі в скруті.

В. 1. Уподобати місце. 2. Зменшувати рівень. 3. Втрачати якість. 4. Підвищувати кількість. 5. Відігравати велике значення. 6. Сподіватися на краще. 7. Прийнятися за роботу. 8. Носити ім’я.

Г. 1. Оформляти підписку. 2. Зрушити справу. 3. По всіх правилах. 4. Довести ділом. 5. Завдавати біль. 6. Проточні справи. 7. Поставити в приклад. 8. У службових справах. 9. Залишити під питанням. 10. Відбудеться через неділю.

155. Доберіть українські відповідники до таких російських словосполучень.

А. 1. По возможности. 2. Возникает возможность. 3. Сделать распоряжение. 4. Располагать своими правилами. 5. И кончен бал. 6. Спорный вопрос. 7. Ставить на вид. 8. Ставить вопрос ребром. 9. Входить в привычку.

Б. 1. Не давать ни отдыху, ни сроку. 2. Подписать соглашение. 3. Прийти к соглашению. 4. Идти своим чередом. 5. Как ни в чем не бывало. 6. Приводить в замешательство. 7. Дело в шляпе. 8. Ничуть не бывало. 9. Залезть в долги. 10. Считать долгом.

156. Складіть словосполучення чи речення з поданими словами для їхнього змістового розрізнення.

А. 1. Освідчення. 2. Освічення. 3. Ознайомити. 4. Познайомити. 5. Опинатися. 6. Опинятися. 7. Обробіток. 8. Обробка. 9. Настійливий. 10. Настійний.

Б. 1. На протязі. 2. Протягом. 3. Модерний. 4. Модерністський. 5. Механічний. 6. Механізований. 7. Матеріал. 8. Матерія. 9. Лікарський. 10. Лікарський.

В. 1. Кристалічний. 2. Кришталевий. 3. Кровний. 4. Кров’яний. 5. Контингент. 6. Континент. 7. Кампанія. 8. Компанія. 9. Знаменитий. 10. Знаменний.

Г. 1. Зв’язаний. 2. Зв’язний. 3. Запит. 4. Попит. 5. Духовний. 6. Духовий. 7. Душевний. 8. Діловий. 9. Діловитий.