Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Основи роботи психолога ВВ.doc
Скачиваний:
404
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Підстави, умови та порядок включення військовослужбовців (курсантів, слухачів) до підгруп гппу:

Підставою для прийняття рішення про включення військовослужбовців (курсантів, слухачів) до підгрупи індивідуально-виховного впливу ГППУ є наявність таких факторів і умов:

– труднощі, пов’язані з процесом адаптації до умов службово-бойової діяльності;

– систематичні порушення військової дисципліни, відхилення від загальноприйнятих норм поведінки на службі й у побуті;

– конфліктні стосунки в сім’ї, розірвання шлюбу, утримання в сім’ях військовослужбовців важко хворих членів родини, смерть близьких людей;

– труднощі у формуванні міжособистісних стосунків у колективі;

– зловживання алкогольними напоями;

– особисте звернення військовослужбовця (курсанта, слухача) за наданням індивідуальної допомоги до працівника РОС.

Підставою для прийняття рішення про включення військовослужбовців (курсантів, слухачів) до підгрупи психологічної уваги ГППУ є наявність таких факторів і умов:

– застосування військовослужбовцем внутрішніх військ вогнепальної зброї на ураження;

– перебування військовослужбовцем внутрішніх військ в екстремальних ситуаціях, пов’язаних із загибеллю людей;

– виявлення за результатами психологічної діагностики у військовослужбовця підрозділу внутрішніх військ негативного психоемоційного стану;

– яскраво виражена схильність військовослужбовця до конфліктів, що призводить до погіршення соціально-психологічного клімату в колективі;

– ознаки формування соціально-психологічної дезадаптації особистості;

– уживання наркотичних, токсичних речовин чи психотропних препаратів, у тому числі й медичних без припису лікарів;

– підвищена хворобливість, часта відсутність на службі через стан здоров’я, скарги на самопочуття;

– передсуїцидальна поведінка, висловлювання намірів покінчити життя самогубством або наявність в анамнезі суїцидальних спроб;

– наявність випадків психічних захворювань, алкоголізму чи суїцидальної поведінки серед близьких родичів;

– акцентуації характеру, які зумовлюють виражені негативні риси особистості;

– схильність до невротичних і депресивних реакцій;

– перенесення психотравмуючих ситуацій, пов’язаних із службово-бойовою діяльністю, смертю родичів, товаришів, близьких людей, розірванням шлюбу тощо;

– особисте звернення військовослужбовця (курсанта, слухача) за психологічною допомогою до психолога.

Військовослужбовці (курсанти, слухачі), яких віднесено до ГППУ, залежно від підстав зарахування, умовно розподіляються за напрямками психопрофілактичної та індивідуально-виховної роботи.

Психопрофілактичний напрямок роботи

1. Службовий – робота з особами, які проходять службу в умовах підвищеного ризику, психоемоційного навантаження та постійного впливу стресогенних факторів службово-бойової діяльності.

2. Соціально-психологічний – робота з особами, які мають труднощі в адаптації до умов службово-бойової діяльності, конфліктні відносини з командуванням та колегами по службі, виявляють відхилення в поведінці, зловживають алкоголем, схильні до азартних ігор, виявляють наміри покінчити життя самогубством, мають у минулому суїцидальні спроби або відомі випадки суїцидальної поведінки серед їхніх близьких родичів тощо.

3. Психологічний, психосоматичний – робота з особами, в яких за підсумками психологічної діагностики отримано негативні результати та виявлено несприятливий психоемоційний стан, акцентуації характеру або схильність до невротичних і депресивних реакцій, які висловлюють скарги на самопочуття, тривалий час перебувають на лікарняному й виявляють підвищену хворобливість, або особи, які зловживають алкоголем, помічені у вживанні наркотичних, токсичних речовин або психотропних препаратів.

Індивідуально-виховний напрямок роботи:

1. Службово-дисциплінарний – робота з особами, які систематично порушують службову дисципліну, мають низькі показники у службовій діяльності, професійній підготовці тощо.

2. Сімейно-побутовий – робота з особами, які мають конфліктні стосунки в сім’ї, розірвали шлюб, мають на утриманні важко хворих членів родини, пережили смерть близьких людей.

3. Термін перебування військовослужбовця (курсанта, слухача) у ГППУ встановлюється психологом, який безпосередньо здійснює психопрофілактичні заходи, залежить від загального психологічного стану особи та результатів проведеної психокорекційної та індивідуально-виховної роботи.

Матеріали та інформація, необхідні для зарахування військовослужбовця (курсанта, слухача) до ГППУ:

– результати психодіагностичного та соціально-психологічного вивчення;

– результати психологічного супроводження службово-бойової діяльності;

– інформація, надана командуванням, посадовими особами, безпосереднім оточенням, близькими й рідними;

– інформації, наданої офіцерами виховної роботи;

– інформації, наданої самою особою.

За наявності двох і більше осіб з подібними проблемами психолог або офіцер виховної роботи мають право сформувати таких осіб у відповідні групи й у подальшому здійснювати з ними групову роботу.

Термін перебування військовослужбовця (курсанта, слухача) у ГППУ встановлюється психологом, а в підгрупах індивідуально-виховного впливу психологом разом із офіцером виховної роботи, які безпосередньо здійснюють психопрофілактичні та виховні заходи.

Матеріали та інформація, необхідні для зарахування військовослужбовця (курсанта, слухача) до ГППУ:

– результати психодіагностичного та соціально-психологічного вивчення;

– результати психологічного супроводження службово-бойової діяльності;

– інформація, наданої командуванням, посадовими особами, безпосереднім оточенням, близькими й рідними;

– інформація, надана офіцерами виховної роботи;

– інформація, надана самою особою.

Психолог повинен повідомити під підпис військовослужбовця (курсанта, слухача) про включення його до ГППУ, пояснити підстави зарахування і порядок здійснення з ним подальших профілактичних заходів, скласти докладний план індивідуальної психопрофілактичної роботи з військовослужбовцем підрозділу, в якому визначається орієнтовна кількість годин, основні завдання психокорекційної роботи та бажаний результат, і затвердити його у заступника командира з’єднання, військової частини, навчального закладу з виховної роботи (по роботі з особовим складом).

Офіцер виховної роботи повинен пояснити підстави й порядок здійснення з військовослужбовцем, якого включено до підгрупи індивідуально-виховного впливу ГППУ, заходів індивідуально-виховного впливу, скласти докладний план індивідуально-виховної роботи з військовослужбовцем підрозділу, в якому визначається орієнтовна кількість годин, основні завдання виховної і роз’яснювальної роботи та бажаний результат, і затвердити його у заступника командира (начальника) з виховної роботи (по роботі з особовим складом).

Додаток 3