Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Основи роботи психолога ВВ.doc
Скачиваний:
404
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1.3. Організаційно-методичні основи проведення психологічної роботи у внутрішніх військах

Цілеспрямованість і ефективність психологічної роботи багато в чому зумовлена централізованим і системним керівництвом цим видом діяльності. Система керівництва психологічною роботою у внутрішніх військах призначена для організації і всебічного забезпечення діяльності посадових осіб, які здійснюють вирішення основних завдань психологічної роботи. Керівництво психологічною роботою забезпечує:

  • розробку нормативно-правової бази психологічної роботи;

  • визначення структури, штатної чисельності й обов'язків посадових осіб психологічної роботи;

  • визначення цілей психологічної роботи, здійснення її планування;

  • постановку завдань, організацію взаємодії суб'єктів психологічної роботи, здійснення контролю й оцінки їхньої діяльності;

  • підбір, навчання, розміщення кадрів;

  • усебічне науково-методичне, матеріально-технічне, фінансове забезпечення діяльності суб'єктів і спеціалізованих підрозділів психологічної роботи.

Загальне організаційно-методичне керівництво психологічною роботою у внутрішніх військах здійснює управління виховної роботи Головного управління ВВ МВС України. У його обов’язки входять: планування, організація, узагальнення досвіду й результатів психологічної роботи у внутрішніх військах, організація її науково-методичного забезпечення, участь у підготовці, перепідготовці й розміщенні психологічних кадрів. Управління здійснює взаємодію з питань психологічної роботи з військовими й цивільними навчальними й науково-дослідними установами (центрами), виробляє пропозиції щодо розвитку матеріально-технічної бази психологічної роботи, готує для органів військового управління пропозиції і рекомендації з підтримання здорового й керованого морально-психологічного стану особового складу внутрішніх військ, зміцнення військової дисципліни.

Нормативними документами, що становлять правову основу психологічної роботи, є:

  • закони України;

  • укази й розпорядження Президента України;

  • постанови й розпорядження уряду України;

  • накази й директиви Міністра внутрішніх справ, командувача внутрішніх військ МВС України.

У цих документах викладено загальні вимоги до організації і проведення заходів психологічної роботи, визначено обов’язки й права її суб’єктів, викладено головні завдання та зміст науково-методичного, матеріально-технічного, фінансового забезпечення й підготовки кадрів психологічної роботи.

Перелік основних документів, що регламентують діяльність посадових осіб психологічної роботи, надано у табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Перелік керівних документів, що визначають організацію й проведення психологічної роботи у внутрішніх військах МВС України

Пор.

Найменування документа

1

Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28.06.1996 р.

2

Концепція виховної роботи у Збройних Силах України та інших військових формуваннях України, затверджена Указом Президента України 4.09.1998 р.

3

Наказ Міністра внутрішніх справ України від 28.07.2004 р. № 842 “Про подальший розвиток служби психологічного забезпечення оперативно-службової діяльності органів внутрішніх справ України”

4

Наказ Міністра внутрішніх справ України від 26.05.2005 р. № 385 “Про затвердження виконання Комплексної програми вдосконалення бойової та психологічної підготовки особового складу органів та підрозділів внутрішніх справ України”

5

Наказ Міністра внутрішніх справ України від 07.04.2008 р. № 161 “Про затвердження Програми психопрофілактичної роботи з особовим складом органів та підрозділів внутрішніх справ України на 2008 – 2012 роки”

6

Наказ командувача внутрішніх військ МВС України від 28.01.2006 р. № 39 “Про подальший розвиток служби психологічного забезпечення діяльності внутрішніх військах МВС України”

7

Директива командувача внутрішніх військ МВС України від 01.09.2008 р. № 14 “Про виховну роботу у внутрішніх військах МВС України”

Науково-методичне забезпечення психологічної роботи організується і здійснюється органами виховної роботи відповідно до наказів і директив командувача внутрішніх військ.

Завданнями науково-методичного забезпечення психологічної роботи такі:

  • розробка методологічних і теоретичних основ організації і проведення психологічної роботи, програм, рекомендацій, організаційно-методичних вказівок, форм, методів і засобів психологічної роботи, їх експертна оцінка;

  • проведення військово-психологічних досліджень з широкого кола проблем, що виникають при вирішенні завдань удосконалення бойової підготовки, управління внутрішніми військами й ефективним виконанням службово-бойових завдань;

  • підготовка навчальних і методичних посібників, інформаційно-довідкових матеріалів з військової психології;

  • обґрунтування перспектив розвитку психологічної роботи.

Головною установою з розробки методологічних, теоретичних і методичних проблем психологічної роботи у внутрішніх військах України є Академія внутрішніх військ МВС України, Центр практичної психології МВС України. Прикладні дослідження проводяться військово-навчальними закладами, науково-дослідними центрами та лабораторіями.

Матеріально-технічне забезпечення психологічної роботи організується й проводиться з метою задоволення потреб у навчальних і методичних посібниках, комп'ютерній, аудіо, відеотехніці, психодіагностичній апаратурі, бланках та інших матеріальних засобах, необхідних для проведення психологічної роботи. Задоволення потреби в технічних засобах здійснюється відповідно до норм забезпечення технічними засобами виховання, поліграфічним устаткуванням.

Фінансове забезпечення психологічної роботи здійснюється за рахунок коштів, що виділяються за відповідними статтями кошторису.

Кадри для заміщення посад психологів внутрішніх військ готуються у Київському національному університеті внутрішніх справ України та на психологічних факультетах цивільних вузів. Професійна підготовка психологів у внутрішніх військах здійснюється в системі професійної підготовки офіцерського складу. Збори (заняття) з психологами проводяться відповідно до переліку основних заходів щодо підвищення кваліфікації офіцерів органів виховної роботи. Підвищення кваліфікації психологів здійснюється на факультетах перепідготовки й підвищення кваліфікації у військових відомчих і цивільних вузах.

Питання для самоконтролю:

1. Що розуміється під психологічною роботою?

2. Яке співвідношення психологічної роботи і психологічного забезпечення?

3. Які групи проблем, характерних для сучасних умов, обумовлюють загальну спрямованість і завдання психологічної роботи?

4. Які головні завдання психологічної роботи у військах?

5. Хто здійснює загальне організаційно-методичне керівництво психологічною роботою у військах?

6. Яким принципам повинна відповідати психологічна робота для забезпечення її ефективності?