Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sociology_Seminar2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Завдання до тексту

1. Проаналізуйте міркування В.Парето щодо предмету соціології.

2. Чому Парето надає важливого значення нелогічним вчинкам?

3. Для чого слугують дедуктивні (раціональні) складники дії?

4. У чому відмінність підходів до вивчення соціальної дії В.Парето і М.Вебера?

Соціологічний практикум Завдання 1

Нижче наведені цитати з робіт класиків соціології – О.Конта, Г.Спенсера, Е.Дюркгейма, М.Вебера, Г.Зіммеля, В.Парето. Вам пот­рібно вказати автора кожної цитати та зробити короткий коментар.

  1. "Кількість самогубств обернено пропорційна рівню інтеграції тих соціальних груп, до яких входить індивід".

  2. "Процеси зростання і розвитку можуть бути і часто бувають зупинені або зруйновані, але не можуть бути покращені штучним шляхом" (революцією).

  3. "Гроші, в собі і для себе є чистим відображенням ціннісних відношень речей; вони однаково доступні будь-якій стороні, у грошових відносинах всі люди рівні, але не тому, що кожен цінний, а тому, що ні один не володіє цінністю, а тільки гроші".

  4. "Коли логік знаходить помилку у висновку, софізм ви­кривається, і робота логіка завершена. Тільки тоді починається робота соціолога, котрий повинен дослідити, чому взагалі хибні аргументи приймаються багатьма людьми, чому ця софістика перемагає… Логіка досліджує, чому висновок є помилковим, а соціологія – чому він отримує широке розповсюдження".

  5. "Група думає, відчуває, діє зовсім по-іншому, ніж це зробили б її члени, якби вони були роз’єднані. Отже, якщо відштовхнутись від цих останніх, то ми не зрозуміємо нічого з того, що відбувається в групі (суспільстві)".

  6. "Дія як поведінка, зорієнтована на зрозумілий смисл, існує для нас завжди тільки як дія однієї або багатьох окремих особистостей".

  7. "Бюрократичне правління означає панування за допомогою знання – у цьому полягає його специфічний раціональний характер".

  8. "Очевидно, що будь-які соціальні спостереження, статичні або динамічні … повинні передбачати … постійне використання фунда­метальних теорій".

  9. "Істина полягає в тому, … що соціальні типи, подібно до типів індивідуальних організмів, не утворюють певного ряду, а розподі­ляються тільки на розгалужені групи".

  10. "Оскільки розподіл праці стає важливим джерелом соціальної справедливості, то він разом з тим стає підґрунтям морального порядку".

Завдання 2

Нижче наведені цитати з робіт класиків соціології – О.Конта, Г.Спенсера, Е.Дюркгейма, М.Вебера, Г.Зіммеля, В.Парето. Вам пот­рібно вказати автора кожної цитати та зробити короткий коментар.

  1. "Соціологія … означає науку, котра прагне через витлумаче­ння зрозуміти соціальну дію і завдяки цьому причинно пояснити її в її перебізі та її наслідках".

  2. "Панування – означає шанс зустріти підкорення певному наказу".

  3. "Те, що ми називаємо формою, з точки зору виконання нею функцій є уніфікація матеріалу: вона долає ізольованість частин …, протистоїть всякому іншому матеріалу, що не має форми, або оформ­лений інакше".

  4. "Мистецтво управління – зводиться до вмінні діставати ко­ристь із емоцій, не витрачаючи енергії на марні спроби їх зруйнувати. Единим результатом таких спроб є тільки їх посилення".

  5. "Оскільки вона (соціологія) виходить з того, що людину слід трактувати як суспільну істоту і що суспільство є субстратом усіх історичних подій, оскільки вона не знаходить об’єкта, котрий не вивчався б вже якою-небуть із суспільних наук, але виявляє для всіх їх новий шлях – метод науки, котра саме в силу її застосування до всієї сукупності проблем не є наукою, що має власний зміст".

  6. "Еволюція йде шляхом найменшого опору".

  7. "Порівняльна соціологія не є окремою гілкою соціології; це – сама соціологія, оскільки вона перестає бути чисто описовою і прагне пояснювати соціальні факти".

  8. "Дія, котра має своєю причиною, або однією із причин вплив простого факту маси суто як такого і визначається цим фактом суто реактивно, а не віднесена до нього осмислено, не є "соціальною дією".

  9. "Історія є цвинтарем аристократії".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]