Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

M04025

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.18 Mб
Скачать

31

влаштувати, за участю міжнародної допомоги, кілька пунктів, де роздавали безкоштовно чисту воду. Її було дуже мало, координатори з організації «Врачи без границ» відзначають, що справжнього числа жертв хвороби не знає ніхто.

Медики переконані, якщо уряд країни не влаштує безпечне водопостачання, такі трагедії будуть повторюватися регулярно.

Супермікроб MPSA щороку забирає життя тільки у Британії більше тисячі, а в інших місцях продовжує давати все більш небезпечніші штамми. Справа в тому, що цей організм продовжує змінюватися. У США виявили новий, мультирезистентний, на багато більше розповсюджений золотистий стафілококк, який назвали CAMPSA. На відміну від MPSA, що має переважно лікарняне походження, CA-MPSA соціально активний вірус. Заразитися ним можна в місцях великого скупчення людей, наприклад, у спортзалі. Вважають що цей мікроб, проти якого сьогодні немає ліків, невдовзі може розповсюдитися і в інших країнах.

Шкода життю і здоров’ю людини від несприятливої дії оточуючого природного середовища виражається повною або частковою втратою біологічних (життєзабезпечуючих) функцій організму. Здоров’я не купиш, але законодавство передбачає відшкодування втрат, пов’язаних із втратою здоров’я, якщо ці втрати можна оцінити у грошовому вираженні.

ФОРМИ ПОВЕРНЕННЯ ЗА ШКОДУ (У ГРОШАХ)

Судова

Факт спричинення шкоди здоров’ю

Подання позову

Відшкодування збитків

Адміністративна

Визначення зони надзвичайної екологічної ситуації

Екологічні пільги

Екологічна підмога

Рис. 1.1 Форми повернення відшкодувань за шкоду, спричинену здоров’ю.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

32

Проблеми виготовлення продуктів харчування. За даними ВООЗ, сьогодні кожна четверта людина не отримує достатнього харчування, тобто голодує. Африканська жінка отримує м’яса на рік менше ніж англійська кішка на місяць. Проблема голоду сьогодні ще гостро стоїть в багатьох країнах. «Зелена революція» - один з видів прояву НТР (науково – технічної революції) у сільському господарстві. Вона відповідає інтенсивному розвитку сільського господарства шляхом:

технізації сільського господарства (використання машин і техніки);

застосування штучно виведених сортів рослин і тварин;

хімізація (використання добрив та отрутохімікатів);

меліорація (розширення зрошуваних земель).

«Зелена революція» - це перетворення сільського господарства на основі сучасної агротехніки та селекції, це період кардинальної зміни підходів до вирощування рослин і тварин.

Розрізняють дві «зелені революції». Перша відбулася в 60-70 роки ХХ ст., її ініціатором був крупний мексиканський селекціонер Норман Берлоух. Він вивів сорт пшениці «Мексикале», котра давала врожай втричі вищий за старі сорти. За ним і інші селекціонери почали виводити високоврожайні сорти кукурудзи, сої, бавовнику, рису. З’явилися високопродуктивні тварини, для підтримки здоров’я яких потрібні були не тільки багаті корми, а й вітаміни, антибіотики, а для швидкого нарощування маси – стимулятори росту. Наслідок цієї революції: врожайність зернових культур виросла у 2-3 рази і у 2рази зріс асортимент продукції. Більше половини харчових продуктів, які виробляються тепер, до 1950 року взагалі не існували. Деякі країни (Індія) змогли задовольнити свої потреби у власному продовольстві.

З середини 80-х років ХХ ст. вчені заговорили про другу «зелену революцію», яка відбувається і в наш час. Друга «зелена революція» мусить зменшити використання антропогенної енергії і переорієнтувати сільське господарство на екологічні технології вирощування сільськогосподарських культур та розведення сільськогосподарських тварин.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

33

Селекціонери переорієнтували свої зусилля з виведення сортів

рекордсменів на створення сортів – трудяг, які і в несприятливих умовах вирощування, малих кількостях добрив, даватимуть стабільний врожай, матимуть стійкість до хвороб та бур’янів.

Одним з напрямків другої «зеленої революції» є застосування методів «екологічно чистої» боротьби з наслідками антропогенного втручання в екосистеми. Приклад: після тотальної вирубки лісів відбувається руйнування місцевого біоценозу, застоюється волога, відбувається заболочення ґрунтів. Це може призвести до появи комах

кровососів, рослин і тварин, не властивих даній місцевості. Між тим відомо, що деякі риби є споживачами лічинок шкідливих комах. Рибу гамбузію (Gambusia) розводять у водоймах для боротьби з лічинками малярійних комарів. Однак не завжди таким чином можна впоратися з навалами шкідливих комах. Наприклад відомо, що рожевий шпак може винищувати сарану в її очатах. Але такі навали сарани, як у 2004 році навряд чи можуть подолати шпаки. У 2004 році збитки від навал сарани були велетенськими. Особливо постраждала Мавританія, де комахи знищили половину всього врожаю зернових. Своєчасні заходи дозволили б скоротити масштаби трагедії, більшість спалахів посиленого розмноження сарани, теоретично, можна зупинити.

ФАО у своїх регулярних звітах, спираючись на польові дані та супутникові зйомки, повідомляє про активність сарани і прогнозує її зміни. Ця організація займається підготуванням персоналу для дезінфекції та її технічної підтримки. Коли у вересні 2006 року, ФАО попередило про розповсюдження сарани з Мавританії у Малі, уряд зреагував швидко і на думку експертів, це дало можливість зменшити

збитки. Водночас вдалося випробувати нові заходи дезінфекції. Найбільш чутлива сарана до цих заходів на першій стадії (лічинки) розвитку. В цей час не важко її обприскати отрутохімікатами або поховати у ловчих траншеях. У Мавританії було випробувано екологічно безпечний біологічний спосіб боротьби з німфами. Зараження їх грибком Metarhizium anisoplial. Хворі німфи перестають їсти і протягом трьох тижнів гинуть. На жаль, сарана бурхливо розмножується у найврожайніші роки. Країни Північної Африки могли б збирати багаті врожаї, аби співробітництво уряду та неурядових організацій використовувало можливості сучасних методів боротьби з ненажерливими комахами.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

34

1.5. Нетрадиційні джерела енергії.

Три види сонячної енергії на Землі: 1). Енергія вугілля, нафти та газу; 2). Енергія гумусового шару;

3). Нова енергія, що надходить від Сонця. Перший вид енергії взагалі не відновлюється.

Значна увага цій проблемі приділяється такими організаціями, які входять до складу ООН: ЮНЕСКО, ЕЕК, ЮНЕП, ЮНУДС та іншими міжнародними урядовими та неурядовими організаціями.

Забруднення оточуючого природного середовища та загроза паливного «голоду», змусили уряди багатьох країн звернути увагу на засоби електричні та ті, що працюють на метанолі (стандарт Каліфорнії, який перейняли після 1983 року в Австрії, Швеції, Швейцарії, Норвегії, Фінляндії, Німеччині, Данії, Голландії).

сонце

 

Промені

 

(енергія)

 

Вуглекислий газ

кисень

 

 

Рослини

 

(продуценти)

Мінеральні солі

 

Органічна

Рослиноїдні

речовина

(консументи-1)

Бактерії, гриби

хижаки

(редуценти)

(консументи-2)

 

Рис.1.2 Головні компоненти біосфери та обмін енергією,

органічними і мінеральними речовинами.

 

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

35

Сьогодні, крім альтернативних видів енергії, заслуговують пошуки нетрадиційних видів. Піраміди О.Голода (консервація продуктів та обробка насіння, лікування променевої хвороби), роботи Ю.Болотова (добування теплової енергії з піску). Нетрадиційні джерела енергопостачання – теплові насоси, хоча сьогодні їх використання дуже обмежене, через високі ціни і складність використання.

Задача.

Спіральний електрообігрівач за добу витрачає на обігрівання помешкання 86,4 КВт на годину. Скільки енергії можна зекономити, якщо цей нагрівач замінити тепловим насосом?

Температуру помешкання, що обігрівають, вважати 18оС, а температуру повітря на вулиці вважати -25оС.

Основною технічною характеристикою таких устроїв є коефіцієнт корисної дії η, який визначається як відношення значення отриманої енергії Еповн до значення використаної енергії Евикор

η= Еповн/ Евикор - для теплового насосу

ηт=Т1/(Т1-Т2)

де Т1 і Т2 – значення абсолютних температур більш нагрітого та менш нагрітого теплоносіїв устрою.

Рішення.

За формулою обчислюємо термодинамічний показник корисної дії теплового насоса у заданих умовах:

ηт=291/(291-248)=6,77=677%,

η – показник корисної дії.

Припустимо, що це теоретичні дані ККД, практичні дані через недосконалість виконання, вдвічі менше за теоретичні: ККДпр=677/2=328%. Тоді, щоб обігріти помешкання, про яке йдеться, до того ж стану, що й спіральним нагрівачем, тепловому насосу за добу потрібна енергія:

Ет=86,4*100/338=25,6 КВт/год Звідси економія складатиме:

Еск=86,4-25,6=60,8 КВт*год/добу.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

36

При утилізації теплоти, теплові насоси здатні забезпечити до 5% виробництва теплової енергії. Вони здатні вилучати теплову енергію з великих природних водойм, систем оборотного водопостачання підприємств, стоків міст, заміняти традиційні котельні, запобігаючи екологічним збиткам від спалювання палива.

1.6. Екстремальна дія на біосферу.

Екстремальні руйнівні дії на довкілля можуть мати антропогенний і природний характер.

Території, на котрих внаслідок дії аварій, катастроф, військових дій або стихійного лиха відбуваються негативні зміни в оточуючому середовищі, які загрожують здоров’ю людини, стану природних екологічних систем, генетичному фонду рослин і тварин, об’являються зонами надзвичайних екологічних ситуацій.

Найпотужнішим руйнуючим чинником з усіх видів діяння людини на оточуюче середовище вважаються військові дії. Війни спричиняють нечувану шкоду людській популяції та екосистемам. Тільки у період другої світової війни військовими діями було охоплено площу біля 3,3 млн.км2, в ході війни загинуло 55 млн. осіб.

Під час війни у Перській затоці у лютому 1991 року, вибухнуло 1250 нафтових свердловин, в результаті чого, щодня згоряло близько 1 млн. т нафти (не відновлювані джерела енергії).

З’явилася нова галузь екології – мілітаристична екологія. Колосальні бюджетні витрати на військові потреби у мирні часи підривають економіку, біля 3% територій відводиться у державах на потреби військових, величезні кількості мінеральної сировини, пального. Один середній танк витрачає на 1 км 45 л пального, реактивний винищувач 900л/хв., середній бомбардувальник 7 т/год, великий - 17 т/год. Бригада танків (350 шт) приблизно 2,3 тис т на день.

Надзвичайну небезпеку створюють хімічні бойові речовини, що знаходяться на складах, або затоплені в акваторіях (Прибалтика – порт Лієпая, Чорне море – Ялта, «Красные пещеры», Карадаг – стрільбища, м. Жовті Води Дніпропетровської області, с.НовоБогданівка. Екологічні війни сьогодні використовують отрутохімікати, що знищують екосистеми. ВООЗ відмічає > 2 млн. виникнень

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

37

аномалій у новонароджених, зміни на генетичному рівні. Розробка різних психотропних препаратів – антиприродний вид зброї.

Екологічна війна визначається як спричинення шкоди супротивнику шляхом дії на середовище його існування (забруднення або зараження повітря, води, ґрунту, винищення флори та фауни). Екологічна війна заборонена міжнародним правом, що закріплено Конвенцією про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів дії на природне середовище, прийнятою ООН у 1977 році.

Під час війни США проти В’єтнама, армія США використовувала у В’єтнамі хімічну зброю, що спричинило численні жертви серед населення і важкі екологічні наслідки.

За період війни США розпилили над територією Південного В’єтнаму 72 млн. л дефоліантів «Agent Orange» для знищення лісів,у тому числі 44 млн. літрів, вміщуючих діоксин. Діоксин – стійка речовина. Потрапляючи до організму людини з водою та їжею, він спричиняє різноманітні хвороби печінки, крові, масові вроджені потворства новонароджених та порушення нормальної вагітності.

Використовуючи гази та створюючи хмари кислотних опадів, військові США використовували хімікати, що викликали сильні пожежі в джунглях, закислення атмосфери та кислотні дощі. Намагаючись чинити ворожу дію на в’єтнамців, американські військові отримали там ураження ЦН, стійке порушення сну, галюцинації, які протягом багатьох років переслідували американців.

Екологічна неоголошена війна точиться і сьогодні. У країнах Середньої Азії для прискорення опадання листя на бавовнику теж використовують дефоліанти. Змішуючись с пилом, вони потрапляють до їжі, води, до організмів батьків та дітей, що збирають бавовну і спричиняють різноманітний шкідливий вплив. В першу чергу це проявляється у затримці розумового розвитку дітей, порушеннях нормального ходу вагітності жінок та інших негараздах. Використовуючи різноманітні отрутохімікати пролонгованої дії, ми продовжуємо «бойові дії», неоголошеної екологічної війни.

Зовсім недавно були здійснені знов таки США військові дії проти Іраку, незважаючи на протести світової спільноти.

«Весь Ірак – музей під відкритим небом. Ця земля – колиска кількох цивілізацій. Долина Месопотамії, Ніневія, Ріки Тигр і Євфрат. Месопотамія, Міжріччя – це ж там жили перші люди після Потопу.

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

38

Ріки Тигр і Євфрат – це ж ті ріки, які протікали в Раю! Отже, це десь там росло Древо пізнання, з якого з’їла яблуко Єва. Отже це там Каїн убив Авеля. Отже, з тамтешньої глини Бог створив Єву. Отже, звідти родом все людство!?

Це ж там були геніальні арабські поети, філософи. Це ж там на розкопках столиці асірійського царства Ніневії знайшли бібліотеку з клинописних табличок! Це ж там творилася магія Сходу, звідти ж і Синдбад – мореплавець. Це ж там був і Вавілон – столиця царів, «золота чаша в руках Господа, з якої упивалися всі народи», як сказано у пророка Єремії. Де був і плач Вавілонський, і полон Вавілонський і Олександр Македонський, що увійшов у Вавілон тріумфатором, та вже й не вийшов.

За цей «бліц-криг» (бліц – скінчився, а криг – тривав довго) розкрадено найдавніші пам’ятки шумерської цивілізації. Спалено сотні тисяч дорогоцінних рукописів. Вивезено кілька тисяч шедеврів. Нарешті хтось спохопився – створено Міжнародний комітет захисту культурних надбань Іраку». (Ліна Костенко, Записки украинского самашедшего).

1.7. Природоохоронна діяльність.

Міжнародне співробітництво у галузі охорони природи.

Система міжнародного співробітництва в галузі охорони довкілля визначається дво – і багатосторонніми договорами країн, діяльністю багатьох міжнародних організацій.

Початок міжнародному співробітництву поклала нарада 18 країн, що зібралася у 1913 році у Берні (Швейцарія) на конференцію з міжнародної охорони природи. Однак лише з 1948 року, коли з ініціативи ЮНЕСКО, було організовано Міжнародний союз захисту природи (у 1956 року, став Міжнародний союз охорони природи і природних ресурсів – МСОП), міжнародне співробітництво стало набувати конкретних форм.

Учасники: більше 952 члена з 139 країн світу (74 уряду, 111 урядових організацій, 731 НПО, 36 асоційованих членів, що не мають права голосу). Мета: вплив, підтримка й допомога організаціям миру в справі збереження цілісності й розмаїтості природи; забезпечення розумного й екологічно стійкого використання природних ресурсів. Основна діяльність: здійснення моніторингу природоохоронної

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

39

діяльності; розробка вимог по охороні природи для використання місцевими організаціями; складання планів дій на різних рівнях; сприяння заходам, прийнятим урядовими й неурядовими організаціями в області охорони природи; поширення інформації через мережу МСОП; надання допомоги й консультацій.

У 1971 році ЮНЕСКО прийнята спеціальна програма "Людина і біосфера" – UNESCO Programme “Man and Biosphere (МАВ).

Учасники: 110 держав-членів ЮНЕСКО. Мета: проведення міждисциплінарних досліджень, підготовка фахівців в області керування природними ресурсами; виявлення факторів, що негативно впливають на навколишнє середовище; залучення наукового потенціалу до проблеми методології раціонального дослідження ресурсів; надання допомоги в плануванні й реалізації наукових проектів і освітніх програм. Основна діяльність: підготовка й виконання проектів по головних проблемних напрямках (збереження й моніторинг стану біорізноманіття й екосистем, стабільне керування природними ресурсами, інтеграція соціально-культурного й етнічного підходів при освоєнні земель, формування політики землекористування); створення й керування мережею біосферних заповідників; формування наукових мереж по тематичних і географічних ознаках; створення книг, звітів, інформаційних матеріалів.

ЮНЕСКО є й організатором міжнародного співробітництва в екологічному утворенні. У світі діє ряд укладених Договорів і Програм по охороні навколишнього середовища. В 1982р. була прийнята конвенція ООН по морському праву, де забезпечувалися заходи щодо захисту й збереженню морського середовища, світового океану і його ресурсів.

Необхідність приділяти увагу охороні навколишнього середовища сьогодні визнана більшістю урядів миру. Цьому сприяла діяльність міжнародних організацій виступаючих під егідою ООН ( до яких ставиться і ЮНЕСКО), у першу чергу створеної в грудні 1972р. Генеральною Асамблеєю Програми ООН по навколишньому середовищу - ЮНЕП. United Nations Environment Programme (UNEP).

Учасники: держави-члени ООН (58 держав-членів Ради). Мета: надання новітніх даних про ресурси біосфери, сприяння загальному плануванню й керуванню розвитком при дотриманні максимальної соціально-економічної вигоди, залучення додаткових фінансових

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

40

засобів для технічної допомоги, утворення й професійної підготовки. Основна діяльність: здійснення програм в області керування навколишнім середовищем, збереження наземних екосистем, боротьби з опустелюванням, деградацією ґрунтів, забрудненням морського середовища, зміною клімату, хімічних речовин і небезпечних відходів.

Яскравим прикладом прийнятої стратегії стала реалізація однієї із програм ЮНЕП по створенню Глобальної системи спостереження, призначеної фіксувати зміни в біосфері. Глобальна система моніторингу навколишнього середовища (ГСМОС) – Global Environment Monitoring System (GEMS). Рік створення: 1974р.

Учасники: 140 країн миру. Мета: координація й сприяння міжнародним діям по моніторингу й оцінці навколишнього середовища; надання підтримки в створенні нових станцій моніторингу, збір і поширення даних про стан атмосфери й клімату, забрудненні навколишнього середовища. Основна діяльність: об'єднання численних даних (по землекористуванню, клімату, соціально-економічному розвитку) на основі технології геоінформаційних систем; надання консультативних послуг з керування інформаційними ресурсами.

У 1982 році Генеральна Асамблея ООН прийняла й урочисто проголосила Всесвітню хартію охорони природи, де представники урядів переважної більшості країн миру заявили, що основні природні процеси не повинні порушуватися, що генофонд живих істот і їхня життєздатність не повинні ставитися під загрозу, що чисельність популяцій всіх форм життя повинна зберігатися на рівні, достатньому для їхнього виживання. Прямо сказано, що "...будь-яка форма життя є унікальною й заслуговує поваги, який би не була її корисність для людини, і для визнання цієї невід'ємної цінності інших живих істот людина повинен керуватися моральним кодексом поводження". Однак, оскільки негативний вплив людини на природу продовжує зростати, ООН створило Міжнародну комісію з навколишнього середовища й розвитку. Міжнародна комісія вважає, що принцип "реагувати й виправляти" застарів і нині необхідно керуватися принципом "передбачати й запобігати".

Більшу роль у розробці міжнародним співтовариством стратегії досягнення екологічної безпеки грає Римський клуб. Це неурядова організація, що поєднує близько 100 членів з різних країн світу: підприємців, політиків, експертів, діячів науки й культури. Він був

PDF создан испытательной версией pdfFactory Pro www.pdffactory.com

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]