Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fiziologia_med_fk-t.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
855.55 Кб
Скачать

Тема 20. Загальна характеристика системи дихання. Дослідження механізму вдоха і видоха.

Будова та функції системи дихання. Значення дихання для організму. Основні етапи процесу дихання. Дихальний цикл. Фізіологічна характеристика дихальних шляхів, їх функції. Значення миготливого епітелію. Біомеханіка вдиху і видиху. Тиск у плевральній порожнині, його зміни при диханні. Еластичні властивості легень і стінок грудної клітки. Поверхневий натяг альвеол, його механізми. Сурфактанти, їх значення.

Тема 21. Дослідження зовнішнього дихання. Аналіз спірограми.

Статичні та динамічні показники зовнішнього дихання. Аналіз і оцінка показників зовнішнього дихання за спірограмою та вплив на них зовнішніх і внутрішніх факторів.

Тема 22. Аналіз показників спірометрії і пневмотахометрії.

Фізіологічні основи методів дослідження статичних та динамічних показників зовнішнього дихання. Аналіз і оцінка показників спірометрії і пневмотахометрії.

Тема 23. Газообмін у легенях.

Склад повітря, що вдихається, видихається, альвеолярного. Відносна постійність складу альвеолярного повітря. Напруження газів, розчинених у крові. Парціальний тиск газів в альвеолярному повітрі. Механізми обміну газів між повітрям, що вдихається, та альвеолярною газовою сумішшю, між альвеолами і кров’ю у легеневих капілярах. Властивість легеневої мембрани. Дифузійна здатність легень. Відношення між легеневим кровообігом та вентиляцією легень. Анатомічний і фізіологічний «мертвий простір».

Тема 24. Транспортування газів кров’ю.

Гемоглобін. Міоглобін. Крива дисоціації оксигемоглобіну, фактори, які впливають на утворення і дисоціацію оксигемоглобіну. Вміст кисню та вуглекислого газу в артеріальній і венозній крові. Киснева ємність крові. Утворення і дисоціація бікарбонатів і карбогемоглобіну. Значення карбоангідрази. Газообмін між кров’ю і тканинами. Напруження кисню і вуглекислого газу в тканинній рідині і клітинах.

Тема 25. Дослідження нервової регуляції дихання.

Структури, що забезпечують дихальну періодику. Структури заднього мозку: дорзальна респіраторна група нейронів, її роль у генерації основного ритму дихання та регуляції вдиху; вентральна респіраторна група нейронів, її роль.

Роль пневмотаксичного центру в гальмуванні вдиху, регуляції об’єму і частоти дихання. Апнейстичний центр, його роль.

Рецептори розтягнення легень, їх значення у регуляції дихання. Рефлекс Бреєра. Роль інших рецепторів у регуляції дихання: ірітантних рецепторів, пропріорецепторів.

Захисні дихальні рефлекси. Довільна регуляція дихання.

Регуляція першого вдиху новонародженої дитини.

Тема 26. Дослідження гуморальної регуляції дихання.

Вплив газового складу та рН артеріальної крові на частоту і глибину дихання. Центральні та периферичні хеморецептори, їх значення в забезпечені газового гомеостазу.

Регуляція опору дихальних шляхів. Дихання при фізичній роботі, при підвищеному і зниженому барометричному тиску.

Регуляція першого вдиху новонародженої дитини. Вікові особливості дихання.

Тема 27. Практичні навички з фізіології системи дихання.

Оцінювати стан кожного з етапів дихання та механізми регуляції на підставі аналізу параметрів, що характеризують функції етапів дихання.

Оцінювати показники спірометрії, спірографії, пневмотахометрії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]