Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми семінарських підтримання державного обвинувачення.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Заняття № 2.

Тема 3. Методика підготовки прокурора до участі у розгляді кримінальної справи у суді. Участь прокурора у підготовчому судовому провадженні

План семінарського заняття:

1. Поняття та елементи підготовки прокурора до підтримання державного обвинувачення у суді.

2. Методика вивчення прокурором справи під час підготовки до участі у судовому розгляді.

3. Планування прокурором діяльності з підтримання державного обвинувачення у суді.

4. Прогнозування прокурором виникнення у судовому розгляді кримінальної справи конфліктних ситуацій і визначення шляхів їх подолання.

5. Загальні положення, порядок та підстави проведення підготовчого судового засідання.

6. Вирішення питань, пов’язаних з підготовкою до судового розгляду. Рішення суду у підготовчому судовому засіданні.

7. Підготовче судове провадження при особливих порядках провадження провадження в суді першої інстанції.

а) Особливості судового розгляду в спрощених провадженнях щодо кримінальних проступків.

б) Підготовче засідання в кримінальних провадженнях, здійснюваних судом присяжних.

7. Порядок та особливості оскарження судових рішень, прийнятих у підготовчому судовому провадженні.

Питання для дискусії (теми рефератів):

1. Діяльність групи прокурорів з підтримання державного обвинувачення у конкретному кримінальному провадженні.

2. Значення підготовки прокурора до підтримання державного обвинувачення у суді для забезпечення ефективності обвинувальної діяльності.

3. Застосування методичних і тактичних прийомів підготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у суді.

4. Аналіз прокурором доказів під час підготовки до пiдтримання державного обвинувачення у суді.

5. Методика складання плану судового слідства при підготовці до підтримання державного обвинувачення у суді.

Контрольні завдання і запитання:

1. Зобразіть у формі таблиці елементи підготовки прокурора до підтримання державного обвинувачення у суді.

2. Схематично зобразіть методичні і тактичні прийоми підготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у суді.

3. Охарактеризуйте хронологічний, тематичний і змішаний порядок систематизації джерел доказів.

4. Визначте структурні елементи плану судового слідства, який складається прокурором при підготовці до підтримання державного обвинувачення у суді.

5. Визначте особливості планування прокурором діяльності з підтримання державного обвинувачення у суді у кримінальних справах про злочини проти життя та здоров’я.

Термінологічні завдання:

Дайте визначення понять: «підготовка прокурора до підтримання державного обвинувачення у суді», «методика підготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у суді», «тактика підготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у суді», «методичні прийоми підготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у суді», «тактичні прийоми підготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у суді», «методика вивчення прокурором справи під час підготовки до участі у судовому розгляді», «планування діяльності з підтримання державного обвинувачення у суді».

Задачі.

Задача 1.

У зв’язку зі складністю кримінальної справи керівник органу прокуратури доручив підтримання державного обвинувачення у суді групі прокурорів у складі чотирьох осіб. Призначаючи старшого прокурора такої групи, який керуватиме діями інших прокурорів, керівник органу прокуратури відповідним розпорядженням здійснив чіткий розподіл обов’язків з підтримання державного обвинувачення у суді між членами групи прокурорів.

Чи дотриманий порядок створення групи прокурорів, які здійснюватимуть державне обвинувачення у суді, вимогам КПК України? Яким чином оформляється рішення керівника органу прокуратури про створення такої групи? Чи вправі керівник органу прокуратури здійснювати своїм розпорядженням розподіл обов’язків з підтримання державного обвинувачення у суді між членами групи прокурорів?

Задача 2.

Одержавши повідомлення про призначення кримінальної справи до судового розгляду, прокурор району повідомив голову районного суду про неможливість явки прокурора у судове засідання у зв’язку з його перебуванням у відпустці. Голова районного суду повторно направив прокурору району повідомлення про призначення кримінальної справи до судового розгляду на той самий день, порушивши клопотання про заміну прокурора.

Чи відповідають дії голови районного суду вимогам КПК України щодо порядку заміни прокурора? Які дії повинен вжити прокурор району після повторного одержання повідомлення про призначення кримінальної справи до судового розгляду?

Задача 3.

У зв’язку з неможливістю участі у кримінальному провадженні через тяжку хворобу, керівник органу прокуратури доручив підтримання державного обвинувачення іншому прокурору. З’явившись у судове засідання, останній заявив клопотання про відкладення судового засідання, обґрунтувавши його необхідністю ознайомлення з матеріалами справи і підготовки до участі у судовому засіданні.

Чи існують у цій ситуації підстави для заміни прокурора? Чи обґрунтованим є клопотання прокурора про відкладення судового засідання? Які рішення може прийняти суд за результатами розгляду клопотання прокурора?