Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми семінарських підтримання державного обвинувачення.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Заняття № 6.

Тема 7. Участь прокурора у кримінальному провадженні на підставі угод

План семінарського заняття:

1. Прокурор як учасник кримінального провадження на підставі угод.

2. Ініціювання прокурором укладення угоди з підозрюваним або обвинуваченим про визнання винуватості.

3. Обставини, що враховуються прокурором при укладенні угоди про визнання винуватості.

4. Зміст угоди про визнання винуватості.

5. Направлення прокурором обвинувального акту та підписаної сторонами угоди про визнання винуватості до суду.

6. Участь прокурора у розгляді судом угоди про визнання винуватості.

7. Наслідки невиконання засудженим угоди про визнання винуватості.

Питання для дискусії (теми рефератів):

1. Особливості укладення угоди за умови здійснення кримінального провадження щодо кількох осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні одного або кількох кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма підозрюваними чи обвинуваченими.

2. Підстави і порядок відкладення направлення до суду обвинувального акту та підписаної сторонами угоди про визнання винуватості.

3. Повноваження прокурора щодо участі у дослідженні витребуваних судом документів та опитуванні викликаних у судове засідання осіб.

4. Повноваження прокурора у судовому розгляді кримінальної справи у випадку відмови суду у затвердженні угоди про визнання винуватості.

5. Клопотання прокурора про скасування вироку, яким затверджена угода про визнання винуватості.

Контрольні завдання і запитання:

1. Схематично зобразіть основні етапи укладення угоди про визнання винуватості.

2. Зобразіть у формі таблиці коло обставин, що враховуються прокурором при укладенні угоди про визнання винуватості.

3. Визначте структуру угоди про визнання винуватості.

4. Наведіть коло обов’язків щодо співпраці у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншою особою, які можуть бути покладені на підозрюваного або обвинуваченого угодою про визнання винуватості.

5. Визначте особливості участі прокурора у судовому засіданні з розгляду клопотання про скасування вироку, яким затверджена угода про визнання винуватості.

Термінологічні завдання:

Дайте визначення понять: «кримінальне провадження на підставі угод», «угода про визнання винуватості», «ініціювання укладення угоди про визнання винуватості», «обставини, що враховуються при укладенні угоди про визнання винуватості», «зміст угоди про визнання винуватості», «істотні для відповідного кримінального провадження обставини», «укладення угоди про визнання винуватості», «затвердження угоди про визнання винуватості», «обмеження права прокурора на оскарження вироку», «невиконання засудженим угоди про визнання винуватості», «клопотання прокурора про скасування вироку, яким затверджена угода про визнання винуватості».

Задачі.

Задача 1.

Прокурор ініціював укладення з обвинуваченим угоди про визнання винуватості після з’ясування обставин, встановлених під час кримінального провадження, та перевірки їх доказами. У зв’язку із досягненням угоди між прокурором та обвинуваченим суд невідкладно зупинив провадження процесуальних дій і перейшов до розгляду угоди про визнання винуватості.

Чи відповідають дії прокурора та суду вимогам КПК України щодо порядку ініціювання укладення та розгляду угоди про визнання винуватості? Які рішення може прийняти суд на підставі розгляду угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості?

Задача 2.

Під час судового розгляду кримінальної справи обвинувачений ініціював укладення з прокурором угоди про визнання винуватості. У зв’язку з недосягненням згоди щодо міри покарання, яке повинно бути призначене обвинуваченому, угода про визнання винуватості не була укладена. У ході судових дебатів прокурор послався на факт ініціювання обвинуваченим укладення угоди і твердження, які були зроблені ним з метою її укладення, як на визнання обвинуваченим своєї винуватості у вчиненні злочину.

Чи відповідають дії прокурора вимогам КПК України? Чи може свідчити факт ініціювання обвинуваченим укладення угоди і твердження, які були зроблені ним з метою її укладення, про визнання обвинуваченим своєї винуватості?

Задача 3.

Під час судового розгляду кримінальної справи між прокурором та обвинуваченим була укладена угода про визнання винуватості, якою визначалися обов’язки обвинуваченого щодо співпраці у викритті злочину, вчиненого іншою особою. У зв’язку з невиконанням обвинуваченим цих обов’язків прокурор звернувся до суду, який затвердив угоду про визнання винуватості, з клопотанням про скасування вироку, яким вона затверджена.

Чи наявні у цьому випадку підстави для звернення прокурора до суду з клопотанням про скасування вироку, яким затверджена угода про визнання винуватості? Які рішення може прийняти суд за результатами розгляду такого клопотання?