Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми семінарських підтримання державного обвинувачення.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Заняття № 8.

Тема 10. Оскарження прокурором судових рішень у кримінальних провадженнях в апеляційному порядку

План семінарського заняття:

1. Прокурор як суб’єкт апеляційного оскарження судових рішень.

2. Форма та зміст апеляційної скарги прокурора.

3. Підстави і процесуальний порядок залишення апеляційної скарги прокурора без руху, повернення апеляційної скарги прокурора та відмови у відкритті апеляційного провадження.

4. Особливості апеляційного оскарження прокурором окремих судових рішень.

5. Підготовка прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи судом апеляційної інстанції.

6. Подання прокурором заперечення на апеляційну скаргу, подану іншим учасником судового провадження.

7. Підстави і процесуальний порядок відмови прокурора від апеляційної скарги.

8. Підстави і процесуальний порядок внесення прокурором змін і доповнень до апеляційної скарги.

9. Повноваження прокурора при перегляді кримінальної справи у суді апеляційної інстанції.

10. Підстави заявлення, форма та зміст клопотання прокурора про здійснення апеляційного провадження за його відсутності.

Питання для дискусії (теми рефератів):

1. Повноваження прокурора при перегляді кримінальної справи у суді апеляційної інстанції.

2. Підготовка прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи судом апеляційної інстанції.

3. Недопустимість внесення до апеляційної скарги змін, які тягнуть за собою погіршення становища обвинуваченого, та недопустимість їх внесення за межами строків на апеляційне оскарження як гарантія прав обвинуваченого.

4. Клопотання прокурора про здійснення апеляційного провадження за його відсутності.

5. Особливості апеляційного оскарження прокурором вироків суду першої інстанції, постановлених на підставі угоди про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим.

Контрольні завдання і запитання:

1. Визначте коло вимог прокурора, які можуть бути наведені в апеляційній скарзі.

2. Охарактеризуйте підготовчі дії прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи судом апеляційної інстанції.

3. Визначте структуру заперечення прокурора на апеляційну скаргу, подану іншим учасником судового провадження.

4. Охарактеризуйте особливості участі прокурора у судовому слідстві в суді апеляційної інстанції.

5. Визначте особливості участі прокурора у судових дебатах у суді апеляційної інстанції.

Термінологічні завдання:

Дайте визначення понять: «апеляційне оскарження судових рішень», «апеляційна скарга», «підстави апеляційного оскарження», «незаконність судового рішення», «необґрунтованість судового рішення», «залишення апеляційної скарги без руху», «повернення апеляційної скарги», «відмова у відкритті апеляційного провадження», «нові докази», «заперечення на апеляційну скаргу», «відмова прокурора від апеляційної скарги», «зміни до апеляційної скарги», «доповнення до апеляційної скарги», «доводи прокурора», «клопотання прокурора про здійснення апеляційного провадження за його відсутності».

Задачі.

Задача 1.

Прокурор району, який приймав участь у судовому розгляді кримінальної справи у суді першої інстанції, подав апеляційну скаргу на вирок, вважаючи його незаконним і необґрунтованим. Під час апеляційного розгляду цієї кримінальної справи заступник прокурора області подав суду апеляційної інстанції постанову про відмову від апеляційної скарги.

Чи відповідають дії заступника прокурора області вимогам КПК України? Чи вправі вищестоящий прокурор та його заступник доповнити, змінити або відмовитися від апеляційної скарги? У якому порядку та в які строки прокурор вправі відмовитися від апеляційної скарги?

Задача 2.

Прокурор оскаржив в апеляційному порядку вирок суду першої інстанції, постановлений на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості у зв’язку із затвердженням судом угоди у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий.

Чи відповідає апеляційна скарга прокурора вимогам КПК України щодо підстав апеляційного оскарження? Із яких підстав прокурором може бути оскаржений вирок суду першої інстанції, постановлений на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості?

Задача 3.

Заслухавши доповідь судді-доповідача про зміст оскарженого вироку суду першої інстанції, доводи прокурора, викладені в його апеляційній скарзі, та доводи захисника, викладені в його запереченні на апеляційну скаргу, прокурор подав суду апеляційної інстанції змінену апеляційну скаргу. Суд відмовив у прийнятті зміненої апеляційної скарги прокурора та продовжив розгляд справи у межах початково поданої апеляційної скарги.

Чи відповідають дії суду вимогам КПК України? У якому порядку та в які строки прокурор вправі змінити апеляційну скаргу?