Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми семінарських підтримання державного обвинувачення.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Заняття № 9.

Тема 11. Оскарження прокурором судових рішень у кримінальних провадженнях в касаційному порядку

План семінарського заняття:

1. Прокурор як суб’єкт касаційного оскарження судових рішень.

2. Форма та зміст касаційної скарги прокурора.

3. Підстави і процесуальний порядок залишення касаційної скарги прокурора без руху, повернення касаційної скарги прокурора та відмови у відкритті касаційного провадження.

4. Форма та зміст заперечення прокурора на касаційну скаргу, подану іншим учасником кримінального провадження.

5. Підстави і процесуальний порядок відмови прокурора від касаційної скарги.

6. Підстави і процесуальний порядок внесення прокурором змін і доповнень до касаційної скарги.

7. Процесуальні і тактичні основи участі прокурора у перегляді судових рішень у суді касаційної інстанції.

Питання для дискусії (теми рефератів):

1. Повноваження прокурора при перегляді кримінальної справи у суді касаційної інстанції.

2. Підготовка прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи судом касаційної інстанції.

3. Недопустимість внесення до касаційної скарги змін, які тягнуть за собою погіршення становища засудженого, та недопустимість їх внесення за межами строків на касаційне оскарження як гарантія прав засудженого.

4. Клопотання прокурора про здійснення касаційного провадження за його відсутності.

5. Особливості участі прокурора у новому розгляді кримінальної справи у суді першої або апеляційної інстанції після скасування судового рішення судом касаційної інстанції.

Контрольні завдання і запитання:

1. Визначте коло вимог прокурора, які можуть бути наведені в касаційній скарзі.

2. Охарактеризуйте підготовчі дії прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи судом касаційної інстанції.

3. Визначте структуру заперечення прокурора на касаційну скаргу, подану іншим учасником судового провадження.

4. Визначте коло клопотань, які можуть бути заявлені прокурором у ході провадження у суді касаційної інстанції.

5. Зобразіть у формі таблиці порівняльну характеристику повноважень прокурора у стадіях провадження в суді апеляційної інстанції та провадження в суді касаційної інстанції.

Термінологічні завдання:

Дайте визначення понять: «касаційне оскарження судових рішень», «касаційна скарга», «підстави касаційного оскарження», «незаконність судового рішення», «необґрунтованість судового рішення», «залишення касаційної скарги без руху», «повернення касаційної скарги», «відмова у відкритті касаційного провадження», «заперечення на касаційну скаргу», «відмова прокурора від касаційної скарги», «зміни до касаційної скарги», «доповнення до касаційної скарги», «доводи прокурора», «клопотання прокурора про здійснення касаційного провадження за його відсутності», «новий розгляд кримінальної справи у суді першої або апеляційної інстанції».

Задачі.

Задача 1.

Суд касаційної інстанції постановив ухвалу, якою залишив касаційну скаргу прокурора без руху у зв’язку з тим, що до неї не додані копії судових рішень, які оскаржуються, та встановив десятиденний строк з дня отримання прокурором ухвали для усунення недоліків касаційної скарги.

Чи відповідає ухвала суду касаційної інстанції вимогам КПК України? Які дії повинен виконати прокурор у цій ситуації? Якими будуть правові наслідки невиконання прокурором ухвали суду касаційної інстанції про залишення касаційної скарги без руху?

Задача 2.

Прокурор оскаржив у касаційному порядку вирок суду першої інстанції, постановлений на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості, та ухвалу суду апеляційної інстанції про його залишення без змін. Підставою касаційного оскарження послугувало призначення судом більш суворого покарання, ніж було узгоджене прокурором та обвинуваченим як сторонами угоди про визнання винуватості.

Чи відповідає касаційна скарга прокурора вимогам КПК України щодо підстав касаційного оскарження? Із яких підстав прокурором може бути оскаржений вирок суду першої інстанції, постановлений на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості, після його перегляду в апеляційному порядку та ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на такий вирок?

Задача 3.

Приймаючи участь у провадженні справи у суді касаційної інстанції, прокурор до початку касаційного розгляду подав суду доповнену касаційну скаргу. Суд касаційної інстанції, заслухавши клопотання захисника засудженого, надав йому п’ятиденний строк для вивчення доповненої касаційної скарги і подання заперечень на неї.

Чи відповідають дії прокурора та суду вимогам КПК України? У якому порядку та в які строки прокурор вправі доповнити касаційну скаргу?