Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теми семінарських підтримання державного обвинувачення.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Заняття № 7.

Тема 8. Участь прокурора у суді першої інстанції у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх

План семінарського заняття:

1. Методичні і тактичні прийоми пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

2. Підготовка прокурора до участі у провадженні окремих судових дій.

3. Особливості підтримання державного обвинувачення у справах про злочини неповнолітніх.

4. Участь прокурора у дослідженні доказів у судовому слідстві у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

5. Особливості участі прокурора у судових дебатах під час судового розгляду кримінальних справ про злочини, вчинені неповнолітніми.

6. Клопотання прокурора про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.

7. Повноваження прокурора у судовому розгляді справ про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.

8. Особливості участі прокурора у судовому розгляді справ про застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності.

Питання для дискусії (теми рефератів):

1. Планування прокурором діяльності з підтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

2. Особливості участі прокурора у допиті неповнолітнього обвинуваченого.

3. Особливості змісту обвинувальної промови прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

4. Тактичні прийоми участі прокурора у судових дебатах у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

5. Клопотання прокурора про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.

Контрольні завдання і запитання:

1. Зобразіть у формі таблиці підготовчі дії прокурора до підтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

2. Схематично зобразіть методичні і тактичні прийоми пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

3. Визначте структурні елементи плану судового слідства, який складається прокурором при підготовці до підтримання державного обвинувачення у суді у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

4. Визначте структуру обвинувальної промови прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми.

5. Схематично зобразіть повноваження прокурора у судовому розгляді справ про застосування до неповнолітнього обвинуваченого примусових заходів виховного характеру.

Термінологічні завдання:

Дайте визначення понять: «підготовка прокурора до участі у судовому розгляді кримінальної справи про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактика пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «методичні прийоми пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактичні прийоми пiдготовки прокурора до пiдтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «планування прокурором діяльності з підтримання державного обвинувачення у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «методичні прийоми діяльності прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактичні прийоми діяльності прокурора у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «тактичні прийоми участі прокурора у судових дебатах у справах про злочини, вчинені неповнолітніми», «примусові заходи виховного характеру», «клопотання прокурора про застосування примусових заходів виховного характеру».

Задачі.

Задача 1.

Приймаючи участь у судовому розгляді кримінальної справи про злочин, вчинений неповнолітнім, прокурор заявив клопотання про призначення психологічної експертизи неповнолітнього обвинуваченого. Клопотання прокурора обґрунтовувалося необхідністю з’ясування рівня розвитку та інших соціально-психологічних рис особи неповнолітнього, які необхідно врахувати при призначенні покарання та обранні примусового заходу виховного характеру.

Чи обґрунтованим є клопотання прокурора? Які рішення може прийняти суд за результатами розгляду клопотання прокурора? Які питання підлягають вирішенню при проведенні психологічної експертизи неповнолітнього обвинуваченого?

Задача 2.

Дійшовши висновку про можливість виправлення неповнолітнього, який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості, без застосування кримінального покарання, прокурор під час судового розгляду кримінальної справи заявив суду клопотання про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру: передачу неповнолітнього під нагляд батьків та обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього.

Чи обґрунтованим є клопотання прокурора? Які примусові заходи виховного характеру підлягають застосуванню до неповнолітнього обвинуваченого?

Задача 3.

Виступаючи у судових дебатах, прокурор у своїй обвинувальній промові обґрунтував доцільність застосування до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності, примусового заходу виховного характеру у вигляді направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення строком на три роки.

Чи обґрунтованою є позиція прокурора про застосування такого примусового заходу виховного характеру до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності? Які примусові заходи виховного характеру підлягають застосуванню до неповнолітнього, який не досяг віку кримінальної відповідальності?