Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_konspekt.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

5.5. Показники ефективності використання обігових коштів.

Ефективне використання оборотних коштів – це таке їх функціонування, під час якого забезпечується стійкий стан фінансових ресурсів та досягаються найвищі результати діяльності при найменших витратах підприємства.

Важливим показником ефективності використання оборотних коштів є оборотність. Оборотність оборотних коштів – тривалість повного кругообігу засобів з моменту придбання оборотних коштів (покупки сировини, матеріалів тощо) до виходу та реалізації готової продукції.

Економічне значення оборотності полягає в тому, що від неї залежить величина необхідних підприємству коштів для здійснення процесу виробництва та реалізації продукції.

До основних показників оборотності оборотних коштів відносять: коефіцієнт оборотності, коефіцієнт завантаження, тривалість одного обороту.

Коефіцієнт оборотності показує скільки оборотів можуть зробити оборотні кошти за певний розрахунковий період часу.

Кз = Р / Ос

де Р– обсяг реалізованої продукції за певний період; Ос– середня сума оборотних коштів за той же період.

Коефіцієнт завантаження показує скільки оборотних коштів підприємства приходиться на 1 гривню реалізованої продукції.

Кз = Ос / Р

Тривалість одного обороту показує скільки днів триває один оборот.

Тоб = 360 / Коб, днів

Прискорення оборотності оборотних коштів зумовлює збільшення обсягу виробленої продукції на кожну грошову одиницю поточних витрат підприємства, а також дає можливість вивільнити частину коштів і за їх рахунок створити додаткові резерви для розширення виробництва.

6. Нематеріальні ресурси та активи підприємств

6.1. Поняття і види нематеріальних ресурсів підприємств.

6.2. Об’єкти промислової та інтелектуальної власності та інші види нематеріальних ресурсів.

6.3. Поняття та охорона права власності в Україні.

6.4. Оцінка та строки зносу нематеріальних активів.

6.1. Поняття і види нематеріальних ресурсів підприємств.

Поняття та види. Визначальною рисою сучасного періоду розвитку всіх без винятку розвинених країн є зростання в суспільному виробництві ролі науково-технічних знань та інших результатів творчої діяльності людини. Використання накопиченого капіталу знань веде до суттєвих змін у характері функціонування підприємств та організацій. Значення фізичних товарів і обладнання поступово зменшується, тоді як значення послуг і не­матеріальних ресурсів неухильно зростає.

Нематеріальні ресурси — це складова частина потенціалу підприємства, здатна забезпечувати економічну користь протягом відносно тривалого періоду. Відмітними рисами цих ресурсів є брак матеріальної основи здобування доходів та невизначеність розмірів майбутнього прибутку від їхнього використання.

У складі об'єктів інтелектуальної власності виокремлюють:

1) об'єкти промислової власності. З-поміж об'єктів промислової власності окремо також виділяють так звані засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту і виготовлюваної ними продукції, робіт, послуг (знаки для товарів і послуг, фірмове наймену­вання, зазначення походження товарів);

2) об'єкти, що охороняються авторськими та суміжними правами;

3) інші (нетрадиційні) об'єкти інтелектуальної власності.

Поняття «промислова власність» розуміють у найширшому значенні і застосовують не тільки щодо промисловості й торгівлі, але також і щодо сільськогосподарського виробництва, добувної промисловості та всіх продуктів промислового чи природного походження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]