Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_konspekt.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

13.5. Оцінка соціальної ефективності виробництва.

За сучасних умов розбудови соціальне орієнтованої економіки стає можливим і необхідним принципово новий підхід до визначення ефективності технічних нововведень. Його суть полягає у визнанні безумовної пріоритетності критеріїв соціальної ефективності й екологічної безпеки об'єктів технічних нововведень щодо критерію економічної ефективності.

Для підвищення загального рівня організації виробництва крім забезпечення економічних заходів з підвищення ефективності діяльності підприємства слід передбачати реалізацію організаційних передумов, які забезпечують соціальну мотивації творчої праці робітників, конструкторів, інженерів. Це стане запорукою не тільки підвищення продуктивності праці на підприємстві, але й досягнення відповідного високого рівня реалізуємих заходів.

При впровадженні нової техніки і технологій доцільно використовувати прогресивні форми наукової організації праці, удосконалювати існуючі підходи до нормування, прагнути підвищення загального рівня культури виробництва, укріплення порядку і дисципліни, стабільності трудового колективу.

Закономірним є подальший розвиток і удосконалення виробничої соціальної інфраструктури, що істотно впливає на рівень ефективності виробництва. В управлінні —це удосконалення форм і методів управління, планування, економічного стимулювання. В плануванні—збалансованість і реальність планів, оптимальна побудова системи планових показників, широке застосування важелів господарчого розрахунку і матеріального заохочення, матеріальної відповідальності і інших економічних стимулів.

14. Концентрація виробництва та розміри підприємства

14.1. Сутність концентрації виробництва.

14.2. Економічне значення концентрації виробництва.

14.3. Визначення оптимальних розмірів виробництва.

14.4. Показники рівня концентрації виробництва.

14.1. Сутність концентрації виробництва.

Рівень розвитку виробничих сил і виробничих відносин суспільства характеризується ступенем розвитку поділу праці. Розподіл праці знаходить своє відображення безпосередньо у виробничих процесах у вигляді диференціації і концентрації операцій з виготовлення продукції, а на рівні суспільного виробництва в цілому - в галузевій диференціації і концентрації виробництва.

По мірі диференціації засобів праці диференціюються і ті галузі виробництва, в яких ці засоби виготовляються.

Галузева диференціація виражається в зростанні кількості галузей виробництва, а концентрація - в зосередженні виробництва на великих підприємствах як в межах кожної галузі, так і в більш широких межах, включаючи виробничі процеси різних галузей.

Концентрація виробництва має чотири форми: укрупнення підприємства, спеціалізація, кооперування і комбінування.

Спеціалізація – це зосередження однорідного виробництва, яке за своїм типом є масовим чи крупносерійним.

Кооперування – це прямі виробничі зв’язки між підприємствами, які приймають участь в спільному виготовленні певної продукції.

Комбінування – це поєднання різних виробництв, які представляють собою послідовні етапи обробки сировини, комплексну переробку сировини чи використання відходів виробництва на одному підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]