Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP_konspekt.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

14.2. Економічне значення концентрації виробництва.

Концентрація знаходить своє відображення в створенні і розвитку великих виробництв і підприємств, в зосередженні більшої частини продукції кожної галузі на спеціалізованих підприємствах. Вона створює можливості для більш ефективного використання сучасної високопродуктивної техніки і підвищення росту продуктивності суспільної праці.

Слід відрізняти два взаємопов’язаних поняття: концентрація виробництва і централізація управління.

Найбільш точно рівень концентрації виробництва характеризується абсолютними показниками обсягу випуску виробленої продукції.

Концентрація промислового виробництва здійснюється в трьох основних формах:

- концентрація спеціалізованого виробництва;

- концентрація комбінованого виробництва;

- збільшення розмірів універсальних підприємств.

Перша форма забезпечує зосередження однорідного виробництва на великих підприємствах, що дозволяє застосовувати високопродуктивні спеціалізовані машини, автоматизовані і поточні лінії, сучасні методи організації виробництва.

Друга форма забезпечує послідовне виконання технологічних процесів, комплексну переробку сировини, використання відходів.

Третя форма поєднує у виробничому процесі різнорідні автономні і малопов’язані між собою виробництва.

Укрупнення розмірів підприємств здійснюється в промисловості збільшенням потужності машин і обладнання, а також розмірів споруд, збільшенням кількості однакових машин і обладнання, а також їх сполученням.

14.3. Визначення оптимальних розмірів виробництва.

В кожній галузі промисловості розмір підприємства повинен визначатися оптимальними розмірами виробництва, умовами транспортування сировини і готової продукції і рядом інших факторів, пов’язаних з розміщенням підприємства.

Під оптимальними розмірами виробництва в промисловості слід розуміти такі, які забезпечують виконання заключних договорів і зобов’язань з виробництва продукції (виконання робіт) в зазначені терміни з мінімальними приведеними витратами і максимально можливою ефективністю.

В кожній конкретній галузі є оптимальні розміри підприємств, об’єктивно обумовлені механізмом утворення економічного ефекту концентрації від сполучення оптимальних виробництв з умовами і факторами організації і розміщення виробництва. Для машинобудування для більш ефективного використання сучасної техніки доцільно створювати вузькоспеціалізовані виробництва з виготовлення окремих агрегатів, готових машин. Для легкої промисловості – створення певної кількості виробничих потоків. Для певної групи виробництв велике значення має транспортабельність продукції.

В сучасних умовах ефективно розвиваються малі та середні підприємства. Великі підприємства обирають шлях виживання за рахунок диверсифікації виробництва.

14.4. Показники рівня концентрації виробництва.

Основними показниками рівня концентрації в промисловості є розміри підприємства, які визначаються:

- річним випуском продукції;

- середньорічною чисельністю працюючих;

- середньорічною вартістю основних фондів;

- споживанням електроенергії за рік;

- питомою вагою великих підприємств в випуску продукції всією галуззю;

- середнім розміром підприємства галузі.

Для характеристики рівня концентрації підприємств доцільно враховувати їх галузеву належність та загальну чисельність працівників. Показники за галузевою належністю поділяють на:

- натуральні – для галузей, в яких виготовляється один вид продукції;

- питома вага окремих виробів - для галузей, в яких виготовляється декілька видів продукції;

- вартісні показники - для галузей, в яких виготовляється різні види продукції;

- натуральні або умовно-натуральні показники - для галузей, в яких виготовляється широка номенклатура продукції.

Показники чисельності промислово-виробничого персоналу безпосередньо характеризують розмір підприємства кількістю застосованої живої праці і опосередковано рівень механізації і автоматизації виробництва, вартість промислово-виробничих фондів.

Високий рівень концентрації не завжди відображає високу економічну ефективність виробництва. Між показниками концентрації виробництва і його економічними показниками відсутній прямий зв’язок. Якщо підприємство має тільки великі розміри, а його структура і масштаби виробництва не є оптимальними для даної галузі, то рівень концентрації не може слугувати показником ефективності виробництва.

При плануванні концентрації виробництва зазначається необхідність зосередити виготовлення однорідної за конструктивно-технологічними ознаками продукції чи виконання аналогічних робіт на підприємствах оптимальних розмірів.

При визначенні рівня концентрації в промисловості враховується вплив внутрішньовиробничих і зовнішніх факторів.

Внутрішньовиробничі фактори визначаються оптимальними розмірами виробництва продукції і підприємств з точки зору максимального використання виробничих ресурсів.

До внутрішніх факторів відноситься транспорт, розміри сировинної бази, наявність і можливість залучення робочої сили, водних ресурсів, і т. н.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]