Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
скорочений варіант урології.pdf
Скачиваний:
317
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
611.73 Кб
Скачать

33

значення мають ниркова ангіографія, кавографія, сканування та сцинтиграфія нирок, ехографія.

Ниркову ангіографію застосовують з метою діагностування ранніх форм пухлин нирки, за допомогою цього методу проводять диференційну діагностику між пухлиною і кістою нирки, встановлюють розташування пухлини відповідно до магістральних судин.

Допоміжними діагностичними методами при пухлинах нирки вважаються сканування та сцинтиграфія із застосуванням неогідрину й гіпурану.

Дуже інформативним методом є УЗД нирок та заочеревенного простору. УЗД дає можливість знайти гетерогенне новоутворення за величини пухлини до 2 см, що досить для її своєчасного виявлення.

Компютерна рентгенівська томографія - один із найінформативніших методів діагностики пухлин нирок. За його допомогою можна визначити форму, розміри, локалізацію, ступінь поширення процесу, а також стан навколишніх органів і тканин. Інформативність цього методу становить 98-99%. Тепер замість рентгенівської компютерної томографії використовують магнітнорезонансну томографію.

Магнітнорезонансна томографія має ряд переваг перед компютерною. Вона не має шкідливого впливу на організм людини, має вищу спроможну здатність і якість зображення під час дослідження мяких тканин, дозволяє одержувати зображення у фронтальному, горизонтальному та сагітальному напрямках.

Диференційна діагностика. Найчастіше пухлину нирки диференцюють із солітарною та навколомисковою кістою, полікістозом, карбункулом нирки, туберкульозом, гідронефрозом, сечокамяною хворобою, паранефритом.

Лікування

Єдиним радикальним методом лікування хворих на злоякісну пухлину нирки є нефректомія - видалення нирки з навколонирковою жировою клітковиною, регіонарними лімфатичними вузлами. При великих пухлинах, які інфільтрують клітковину й оточені різко розширеними венозними сплетеннями доцільна емболізація ниркової артерії. Залежно від локалізації пухлинного процесу в нирці вибирають позаочеревинний /люмботомічний/, черезочеревинний та торакоабдомінальний оперативний доступ. При нефректомії видаляють і пухлинні тромби з нижньої порожнистої вени.

Променева терапія. Незважаючи на низьку чутливість нирки до променевої терапії, її можна застосовувати перед операцією. Нефректомію виконують через 24-48 годин після променевої терапії. Як самостійний метод лікування променева терапія