Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зарубіжна питання 1-32.docx
Скачиваний:
127
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
115.41 Кб
Скачать

42.Специфіка наративу та психологізму в романі д.Дідро “Черниця”.

Роман відіграв велику роль в розгорнулася в роки революції антиклерикальної і антицерковної пропаганді. Основне в романі - гостра публіцистична спрямованість, пов'язана з переконливою картиною душевних переживань героїні.Дідро створив книгу-сповідь, де героїня - не виняткова натура, а жертва соціальної системи, в якій вона живе. «Черниця» - соціально-психологічний роман. У ньому Дідро розвінчує монастирі як породження всього життєвого укладу феодального суспілства. Сюзанна вирішила описати свої пригоди у вигляді листа до маркіза де Круаммар, в якому сподівалася отримати захист і підтримку. Це філософське оповідання зобов'язувало Дідро бути скупим на фарби. Наївністю і простосердечіем дихає кожен рядок повісті: всі описи лаконічні, зведені до мінімуму.

43.Просвітницька інтерпретація сутності людської природи та свободи вибору в романі д.Дідро “Черниця”.

У романі «Черниця» сюжет розгортається навколо головної героїні Сюзанни Симонен. Особисту долю героїні Дідро зображує з високих позицій мислителя - просвітителя, показуючи невідповідність цієї долі ідеалам розуму і гуманістичної моралі. Глибока прозорливість мислителя і художня правда письменника привели Дідро до висновку, що в абсолютистській Франції нездійсненний просвітницький ідеал свободи. Сюзанна Сімонен вирвалася з монастирських стін, але знайшла поза ними, лише свободу бути безправною. Художньо відтворена доля «черниці мимоволі» дозволила Дідро з великою вражаючою силою виступити проти мракобісся і фанатизму церковників, показати, що феодально - абсолюстская суспільство прирікає особистість на духовне рабство.

44.Втілення руссоїстичного світогляду в романі "Нова Елоїза" Руссо (проблематика, специфіка образів, тема природи).

Це просвітницький філософський роман, його справедливо називають "енциклопедією "руссоїзму". Основні проблеми, уславлення природи та доброчинності, вирішуються тут за допомогою "уяви серця". Роман “Юлія, або Нова Елоїза” стали художнім втіленням філософських поглядів Ж.­Ж. Руссо. “Нова Елоїза” і “Еміль” містять своєрідне експериментальне випробовування руссоїзму як філософської системи, Руссо відстоює дві взаємовиключаючі істини – принцип свободи почуття і диктат морального обов’язку розумного самообмеження” . Роман Ж.­Ж. Руссо написаний в епістолярній формі, близькій письменникам­філософам епохи Просвітництва. А філософська спрямованість роману поєднується з чітко вираженим психологізмом. Герої французького філософа багато розмірковують у своїх листах, дискутують на різні теми, висловлюють власну думку з того чи іншого приводу, у зв’язку з чим у літературознавстві таких персонажів (а це Сен­ Пре, Юлія, Клара, мілорд Едуард, де Вольмар) називають інтелектуальними [7]. Таким чином, філософська орієнтація роману поєднується з чітко детермінованим психологізмом.