Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_DO_OFORMLENNYa_KURS_TA_DIPLOMN.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Розділ і. Підготовка, написання, оформлення та захист курсових робіт із дошкільної педагогіки, психології дитячої і окремих фахових методик навчання дітей дошкільного віку

    1. Загальні вимоги до курсових робіт

Виконання і захист курсових робіт – важливий і перспективний вид дослід­ницької діяльності студентів, передбачений навчальним планом професійної підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр". Виконання такої дослідницької діяльності відбувається у творчій взаємодії студента і викладача, що сприяє формуванню майбутнього педагога: розвитку його уміння розв'язувати актуальні психолого-педагогічні та методичні проблеми, здатності самостійно орієнтуватися у науковій педагогічній і психологічній літературі та успішно застосовувати на практиці теоретичні знання.

Оскільки написання курсової роботи передбачене навчальним планом, цей вид науково-професійної діяльності є обов'язковим для кожного студента в межах його фахової підготовки. Студент, виконуючи курсову роботу, повинен показати володіння основними уміннями виконання дослідницької діяльності. У зв'язку з цим майбутнім вихователям необхідно:

  • навчитися користуватися бібліографічними покажчиками з педагогіки, дошкільної педагогіки, дитячої психології, вікової та педагогічної психології, фахових методик дошкільної освіти, філософії, соціології тощо;

  • вивчити необхідний мінімум літератури з теми дослідження та зафік­сувати потрібну інформацію;

  • правильно і професійно викласти посилання у висвітленні питань, що вивчаються в сучасній літературі на основі її аналізу;

  • зібрати, проаналізувати й узагальнити передовий педагогічний досвід різних типів ДНЗ (якщо це визначено темою);

  • виконати фрагмент дослідно-експериментальної роботи на тео­ретичному рівні на 3 курсі, дослідно-експерементальну частину на 4 курсі проаналізувати, систематизувати та зробити висновки.

Вибір теми дослідження. Теми курсових робіт, як правило, визна­чаються науковими керівниками, затверджуються на засіданні кафедри та пропонуються студентам для виконання.

Тематика курсових робіт повинна:

  • відповідати завданням підготовки фахівців у галузі дошкільної освіти;

  • ураховувати напрями і проблематику сучасних науково-педагогічних досліджень;

  • сприяти залученню студентів до роботи над науковими проблемами, які досліджують окремі викладачі та колектив кафедри в цілому;

  • ураховувати різноманітність інтересів студентів у галузі дошкільної педагогіка та фахових методик дошкільної освіти;

  • стосуватись актуальних проблем виховання дітей дошкільного віку

Орієнтовна тематика курсових робіт у додатку А.

Теми курсових робіт можуть визначатися різними способами.

1. Викладач визначає тему курсової роботи студента. Якщо педагог веде дослідницьку роботу з певної проблеми, він може залучити до її розробки і студентів, запропонувавши їм для творчого пошуку перелік конкретних тем.

  1. Студент обирає тему, детальне дослідження якої буде сприяти подо­ланню труднощів, що виникали в його практичній діяльності. Як правило, такі теми обирають студенти, які до навчання у виші мали досвід педагогічної діяль­ності, або студенти, які поєднують навчання і практичну діяльність за фахом.

  2. Студент обирає тему, що відповідає його інтересам. Самостійному вибору теми дослідження сприяють:

  • попереднє ознайомлення студента з оглядами досягнень науки, зробленими провідними фахівцями, невирішеними проблемами;

  • вибір теми, близької до проблематики раніше виконуваних дослі­джень, але з використанням нових, досконаліших методів;

  • перевірка однієї з гіпотез, висунутих, але не перевірених раніше дослідниками;

  • ознайомлення зі спеціальною літературою і періодичними психолого- педагогічними виданнями;

  • консультації з ученими щодо виявлення маловивчених проблем і питань, що мають актуальне значення для теорії і практики дошкільної освіти.

    Після того, як тема курсової роботи обрана, узгоджена з науковим керів­ником та затверджена на засіданні кафедри, складається календарний план, у якому визначаються терміни виконання основних етапів курсової роботи. План полегшує контроль за ходом виконання дослідження і допомагає студентові самостійно й усвідомлено виконувати курсову роботу.

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]