Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_DO_OFORMLENNYa_KURS_TA_DIPLOMN.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

1.4. Керівництво курсовими роботами

Керівництво курсовими роботами здійснюють переважно викладачі фахової кафедри, можуть залучатися працівники ДНЗ, що мають педагогічний стаж та досвід виконання наукових досліджень.

Студент виконує курсову роботу самостійно, користуючись консуль­таціями керівника і звітуючи перед ним упродовж терміну виконання роботи в цілому чи її окремих частин.

Керівник курсової роботи:

  • допомагає студентові визначити питання щодо вивчення обраної теми, методів дослідження, коригує та контролює план підготовки, виконання та оформлення курсової роботи;

  • консультує студента у ході виконання курсової роботи, здійснює систематичний контроль, проводить поетапну атестацію (не менше двох разів на семестр) та інформує про результати виконання на засіданні кафедри;

  • перевіряє курсову роботу і пропонує орієнтовну оцінку її виконання.

1.5. Захист курсової роботи

Курсова робота має бути обов'язково публічно захищена. Для цього автор роботи виступає публічно з коротким повідомленням (до 10 хвилин) за захисті курсової роботи і відповідає на поставлені комісією питання.

Повідомлення включає коротку інформацію про актуальність до­слідження, компоненти наукового апарату дослідження, стан проблеми, ре­зультати та перспективи дослідження (зразок публічного виступу подається у додатку Л).

У підсумковій оцінці керівник курсової роботи та члени комісії із захисту курсової роботи враховують не тільки кінцевий результат, але і ступінь самостійності студента та його діяльність під час виконання роботи.

За підсумками захисту курсової роботи виставляється диферен­ційована оцінка.

Курсова робота зберігається на кафедрі протягом трьох років. Студент може використати курсову роботу як основу для написання майбутньої дип­ломної роботи.

Кращі роботи можуть бути залишені на кафедрі як зразкові для студентів.

Розділ II. Підготовка, написання, оформлення та захист кваліфікаційних робіт із дошкільної педагогіки, психології дитячої і окремих методик навчання та виховання дітей дошкільного віку

2.1. Загальні вимоги до кваліфікаційної роботи

Теми кваліфікаційних робіт студентів визначаються та за­тверджуються фаховою кафедрою вищого навчального закладу. Студент має право обирати тему роботи або запропонувати свою з обґрунтуванням доціль­ності її написання. Для виконання кваліфікаційної роботи студенту призначається науковий керівник.

Для виконання кваліфікаційних робіт студенти використовують здобуті знання, уміння, попередні результати виконуваних раніше різних видів наукової роботи (рефератів, оглядів літератури, міні-досліджень тощо). У цьому допомагають:

  • наступність реферативних, курсових і дипломних робіт у межах однієї дисципліни;

  • координація зусиль із виконання студентами курсових робіт із су­міжних дисциплін: педагогіки, психології, фахових методик дошкільної освіти;

  • використання результатів усіх видів педагогічної практики тощо.

Робота студента над темою дипломної роботи пов'язана з поглибленим вивченням теорії, систематизацією раніше здобутих знань і їх поповненням у процесі практичного розв'язання поставленої проблеми, з розвитком дослід­ницької діяльності, підвищенням загальної ерудиції студентів.

Тема дипломної роботи затверджується і закріплюється за студентом на першому засіданні кафедри нового навчального року на початку семестру.

Для виконання студентом дипломної роботи на першому засіданні фахо­вої кафедри затверджується науковий керівник та конкретизується календар­ний план роботи студента, графіки і терміни виконання дипломної роботи. Це дає можливість організовувати роботу студента, здійснювати систематичний контроль і надавати за необхідності допомогу.

Ураховуючи, що виконання дипломної роботи з дошкільної педагогіки має свою специфіку, календарний план виконання наукової діяльності студента сприяє раціональному розподілу часу та ефективній організації і проведенню дослідно-експериментальної роботи, її технічному оформленню, підготовці до захисту.

Ураховуючи змістовно-структурний зв'язок між курсовою і дипломною роботами, як правило, дипломна робота стає творчим продовженням курсової, оскільки проблема дослідження поглиблюється і деталізується. Проте не можна механічно, без змін переносити текст курсової роботи у дипломну, оскільки уза­гальнення та висновки курсової роботи виконані на теоретичному рівні до­слідження проблеми. Виконання ж дипломної роботи обов'язково передбачає емпіричний рівень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]