Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_DO_OFORMLENNYa_KURS_TA_DIPLOMN.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

2.5. Вимоги, що висуваються до оформлення кваліфікаційної роботи

    1. Кваліфікаційна робота має бути надрукована на одній стороні стандарт­ного аркуша листа формату А 4 відповідно до правил машинопису технічної та наукової документації. Таблиці оформляються відповідно до загальних вимог; вони повинні мати підписи і назви, порядковий номер, розташовуватися по мірі посилання до них у тексті (дивись додаток Н).

    2. У роботі застосовується наскрізна нумерація малюнків і таблиць. Нумерація починається з першої сторінки роботи, але номери сторінок проставляються з третьої.

    3. Другорядні матеріали у вигляді графіків, таблиць, документів, розра­хунків, що пояснюють аналітичну та експериментальну частини роботи, можуть бути винесені в додатки до роботи.

    4. Графічні матеріали (якщо такі є в роботі) мають бути виконані на стандартних аркушах відповідно до вимог.

    5. Усі розділи кваліфікаційної роботи мають бути логічно взаємопов'язані відповідно до обраної теми і плану її розкриття; робота завершується списком використаної літератури.

    6. Під час оформлення кваліфікаційної роботи необхідно дотримуватись наступних вимог:

структура роботи позначається чітко: відповідно до плану виділяють­ся її основні розділи, дається глибоке і повне висвітлення усіх питань плану, дотримується науковий стиль викладу;

  • бібліографічний список використаної літератури оформляється відповідно до останніх вимог ВАК;

  • посилання на джерела роблять у квадратних дужках після тексту;

  • дипломна робота зшивається і подається на фахову кафедру з 10 днів до її офіційного захисту.

2.6. Процедура підготовки документації до захисту кваліфікаційної роботи

Протягом десяти днів науковий керівник готує письмовий відгук про кваліфікаційну роботу.

Відгук містить:

  • характеристику роботи за усіма розділами, у якому зазначаються її позитивні сторони, недоліки, ступінь самостійності автора;

  • наявності у нього навичок роботи з науковою літературою, дослідниць­ких навичок, уміння планувати та реалізовувати етапи експериментальної частини дослідження;

  • обґрунтованості і значущості отриманих результатів, можливість їх практичного застосування;

  • висновок про допуск студента до захисту та пропоновану оцінку виконаної роботи.

Кваліфікаційна робота разом із відгуком керівника передається завідувачу кафедри, який на підставі цих матеріалів та рекомендації кафедри, що вида­ється на основі процедури передзахисту роботи, робить у тексті дипломної роботи відповідний запис про допуск роботи до захисту. Кваліфікаційна робота підписується завідувачем фахової кафедри.

Кафедра допускає до захисту всіх студентів, що представили кваліфікаційні роботи, які задовольняють усі вимоги, що висуваються до кінцевого варіанту роботи. Якщо виникають сумніви з приводу якості виконаної роботи, питання про її допуск до захисту вирішується на засіданні кафедри за участю наукового керівника.

Варто практикувати направлення кваліфікаційних робіт на зовнішнє рецензу­вання, залучаючи в якості рецензентів кваліфікованих фахівців - працівників ДНЗ, установ управління освітою, а також професорів і викладачів інших вищих навчальних закладів. Разом із тим авторами таких рецензій можуть бути про­фесори і викладачі, де безпосередньо виконувалася кваліфікаційна робота.

У рецензії на кваліфікаційну роботу необхідно:

  1. Дати загальну характеристику роботи, де слід зазначити:

  • актуальність теми і її обґрунтування;

  • аргументованість психолого-педагогічних мотивів вибору теми;

  • правильність і логіку постановки питань для розгляду у дипломній роботі;

  • кількісну і якісну оцінку використаних літературних джерел для ви­світлення теми;

  • наявність та якість аналізу педагогічного проведення експерименту, рівень його теоретичного осмислення;

  • дотримання студентом основних вимог до структури, змісту та оформлення роботи.

  1. Охарактеризувати зміст кваліфікаційної роботи, оцінивши:

  • якість аналізу літератури, всебічність і глибину теоретичного розкриття суті проблеми;

  • повноту і глибину аналізу студентом у роботі практичного досвіду, експериментального матеріалу з урахуванням його теоретичного обґрунтуван­ня; уміння розробляти практичні рекомендації;

  • систему заходів, визначених автором для подальшого вдосконалення навчально-виховного процесу в дошкільному закладі, стану управління ним;

  • стиль викладу матеріалу з теми і його відповідність логіці теоретико- практичної спрямованості визначених автором питань;

  • позицію автора щодо досліджуваних питань, новизну думок, вислов­лених у його оцінних думках стосовно досліджуваної проблеми.

    3. Оцінити результати і якість виконання кваліфікаційної роботи.

    У "Положенні про підсумкову державну атестацію випускників вищих навчальних закладів України" визначено, що захист кваліфікаційних робіт проводить­ся на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії з участю не менше двох третин її складу. На захисті керівник роботи і рецензент користуються правом дорадчого голосу. Участь рецензента в засіданні не є обов'язковою.

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]