Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_zaoch_rab.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Указати призначення моделі, відмінність її від деталі, матеріали для її виготовлення.

  2. Які вимоги до формувальних сумішей і які суміші бувають?

  3. Назвати основні складові формувальних та стрижневих сумішей.

  4. Пояснити схему процесу підготовки формувальних сумішей і указати обладнання, що застосовується.

  5. Дати характеристику особливостей виготовлення стрижнів і порядок їх виготовлення.

  6. Яке призначення сушіння форм та стрижнів?

  7. Пояснити технологію виготовлення форм по рознімній та нерознімній моделі.

  8. Назвати основні елементи ливникової системи та їх призначення.

  9. У чому особливості виробництва лиття із чавуну, сталі, мідних, алюмінієвих, магнієвих і титанових сплавів?

Література: (1) с. 241-268, ( 3) с. 102-173.

Глава 3. Заливання форм, вибивка і очищення виливок

При вивченні даної теми потрібно звернути увагу на плавлення металів та сплавів для заливання форм. У ливарних цехах для плавлення металів застосовують різні печі. Сталь плавлять у мартенівських та електричних, а також у малих конвертерах. Для плавки чавуну застосовують вагранки, полум’яні та електричні печі.

Найбільш простим та економічним агрегатом для плавки чавуну являється вагранка. Потрібно вивчити будову вагранки, шихтові матеріали, що використовуються, а також паливо і флюси. При вивченні процесу плавки потрібно звернути увагу на те, що при плавленні чавуну змінюється його склад, тому що він контактує із газовим середовищем печі та твердим паливом. Чавун частково окислюється. З його складу вигорають: кремній на 10-15%, манган на 15-20%, збільшується вміст вуглецю і завжди збільшується вміст сірки, яка переходить у метал із коксу.

Для плавлення кольорових металів застосовують полум’яні, тигельні та електричні печі. Необхідно ознайомитися із принципом їх будови і роботи, при цьому звернути увагу на особливості плавки сплавів на основі алюмінію, магнію і титану.

Також слід вивчити процеси вибивання, обрубання і очищення лиття та обладнання, яке використовується при цьому.

Питання для самоперевірки

  1. Пояснити будову і роботу вагранки, вказати переваги і недоліки плавки чавуну у вагранці.

  2. Дати характеристику схеми будови і принципу роботи печей для плавлення міді, алюмінію, титану і магнію.

  3. Який порядок заливання металу у ливарні форми і який вплив температури та швидкості заливання на якість виливок?

  4. Які механізми та устаткування застосовують для вибивання виливок із опок?

  5. У чому складається гідравлічне та шротометне очищення виливків?

  6. Яке обладнання застосовується для відрізання прибутків та лівників?

Література: (1) с. 268-271, (3) с. 174-176.

Глава 4. Спеціальні методи лиття.

До цих методів відносяться: лиття у металічні форми, точне лиття по виплавлюваним моделям, лиття у оболонкові форми, лиття під тиском, відцентрове лиття та ін.

При вивченні виробництва точних виливок по виплавлюваним моделям слід звернути увагу на те, що воно не обмежується ні родом сплавів, ні конфігурацією виливків. Цим методом можна отримати точне лиття із різними товщинами стінок із сталі, чавуну і кольорових металів. Треба добре вивчити послідовність технологічного процесу виготовлення виливок по виплавлюваним моделям від виготовлення моделі до очищення виливок, а також його переваги.

Лиття у оболонкові(або коркові) форми характеризується тим, що при цьому методі товстостінні форми змінені на порівняно тонкі міцні оболонки, які виготовляються із спеціальних сумішей з термореактивними кріпильниками. Потрібно усвідомити суть технології лиття у оболонкові форми і характеристику цього виду лиття.

Лиття у металеві або постійні форми має переваги та недоліки, які зумовлюють його застосування. До переваг відносяться: висока продуктивність, більш висока якість отриманих виливок і більша можливість механізації та автоматизації процесів. Але дорожнеча форм, малий термін служби при заливанні їх сплавами чорних металів, а також необхідність розробки спеціальної технології обмежує застосування цього виду лиття, яке окупається тільки у багатосерійному та масовому виробництвах.

Розглядаючи лиття під тиском, необхідно вивчити принцип дії машин, які створюють тиск на метал. Особливість такого методу в тому, що форми та стрижні виготовляються металевими і високої точності. Поєднання точної форми та високого тиску при заливанні і кристалізації металу забезпечує отримання точних по розмірам виливок, які мають чисту поверхню і не потребують подальшої додаткової обробки, а також мають збільшену міцність. Слід знати особливості лиття під тиском, які обмежують області його застосування, переважно при виготовленні дрібних деталей з рівномірною товщиною стінок із кольорових сплавів.

Вивчаючи відцентрове лиття, слід уяснити суть виготовлення виливок, звернути увагу на те, що цим способом можна отримати не тільки виливки, які мають форму тіл обертання, але і виливки іншої конфігурації. Слід відмітити переваги відцентрового лиття, якість виливок і області його застосування. Виробництво виливок цим способом не обмежується ні родом сплаву, ні матеріалом форми, ні масою виливків. Особливе розповсюдження відцентровий спосіб отримав при виробництві труб, втулок, тракторних гільз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]