Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_zaoch_rab.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Глава 6. Газоелектричне зварювання.

При вивченні даної теми потрібно засвоїти особливості захисту зони дуги газом, які заключаються у відтискувані атмосфери із зони горіння дуги захисними газами та їх взаємодії із металом ванни.

Слід мати на увазі, що захисні гази можуть бути інертними (аргон, гелій) і активними (вуглекислий газ, азот, водень). Інертні гази не вступають у реакцію із металом електроду і зварювальної ванни і не розчиняються у ньому. Тому хімічний склад шву може бути однаковим із складом зварюваного металу, що забезпечує найбільш високу якість зварюваних з’єднань. Інертні гази застосовуються при зварюванні легованих сталей і сплавів на основі титану, ніобію, цирконію, алюмінію, магнію та ін., але ці гази дефіцитні. Для деяких сплавів якісні з’єднання можна отримати при зварюванні у середовищі активних газів, які можуть вступати у хімічні реакції із металом зварювальної ванни. Наприклад, більшість марок конструкційних сталей зварюють у середовищі вуглекислого газу. Важливо засвоїти, що зварювання у середовищі захисних газів може виконуватися електродом, що плавиться і не плавиться , а також вручну, на автоматах і напівавтоматах.

Питання для самоперевірки

  1. У чому особливості зварювання у середовищі інертних газів?

  2. Пояснити суть і область застосування аргоно-дугового зварювання.

  3. У чому особливості зварювання у середовищі активних газів?

  4. Пояснити суть та можливості застосування зварювання у середовищі вуглекислого газу.

Література: (1) с. 434-478, (3) с. 317-323.

Глава 7. Контактне зварювання.

Контактне зварювання являється одним з видів зварювання тиском. Необхідно розглянути фізичну суть процесів точкового, стикового та шовного зварювання; отримати чітке уявлення про цикли контактного зварювання методом опору та оплавлення, про точкове зварювання однобічне та багатобічне; шовне зварювання безперервне та крокове.

Потрібно вивчити схеми будови та принцип дії машин для контактного зварювання; засвоїти основи його технології.

Питання для самоперевірки

  1. Викласти фізичну суть процесів, які проходять при різних видах контактного зварювання. За рахунок чого проходить нагрівання металу при контактному зварюванні?

  2. У чому суть стикового зварювання опором і оплавленням? Які при цьому використовуються машини і де його можна застосувати?

  3. Накреслити схему точкового зварювання і пояснити його суть і можливості застосування.

  4. Пояснити принцип дії машини для роликового зварювання. Де використовується таке зварювання і у чому його переваги та недоліки?

  5. Викласти порядок виконання технологічних операцій різних видів контактного зварювання.

Література: (1) с. 479-483, (3) с. 339-348

Глава 8. Спеціальні методи зварювання.

При вивченні цієї глави потрібно ознайомитися із спеціальними методами зварювання: за допомогою акумульованої енергії; холодне зварювання; дифузійне зварювання; зварювання тертям; газопресове зварювання; індукційне зварювання та ін. у такій послідовності: суть способу зварювання, схема процесу і технологічні режими, області застосування.

Література: (1) с. 500-507, (3) с. 349-357.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]