Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_zaoch_rab.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Глава 7. Об’ємне гаряче штампування.

При об’ємному гарячому штампуванні витікання матеріалу, що деформується, обмежується обрисом внутрішньої порожнини штампу, що дає можливість отримати поковки складної конфігурації з меншими припусками на обробку, ніж при вільному куванні. Необхідно твердо знати, що існує два виду штампування: у відкритих штампах (облойне штампування) і у закритих штампах (безоблойне штампування).

Треба вивчити також будову інструментів, які використовуються при гарячому об’ємному штампуванні: відкритих і закритих , одно- і багатострумкових штампів, засвоїти, з яких матеріалів вони виготовляються. Знати переваги , недоліки та області застосування облойного та безоблойного способу штампування.

При вивченні будови та принципу роботи штампувальних молотів і пресів треба звернути увагу на їх відмінність від кувальних молотів і пресів.

При вивченні технології штампування слід з’ясувати, які застосовуються операції та яке використовується обладнання та інструмент для їх виконання, послідовність виконання цих операцій, особливо при штампуванні у багатострумкових штампах і на горизонтально-кувальних машинах. Треба розглянути також обробку поковок після гарячого штампування.

Питання для самоперевірки

  1. Накреслити відкритий і закритий штампи і пояснити суть процесів пластичної деформації, які проходять у цих штампах, а також переваги та недоліки штампування в порівнянні із вільним куванням.

  2. Що таке багатострумковий штамп і коли він використовується? Навести схему його будови і матеріал для виготовлення.

  3. Навести схему будови і принцип роботи пароповітряного штампувального молота.

  4. Навести схему будови і принцип роботи кривошипного кувально-штампувального преса.

  5. Пояснити принцип роботи горизонтально-кувальної машини.

  6. Чим відрізняється штампування на пресах від штампування на молотах? Назвати переваги та недоліки штампування на пресах.

  7. Викласти порядок виконання операцій технологічного процесу об’ємного штампування. Які при цьому використовуються інструменти та обладнання?

  8. В чому складається обробка поковок, які отримуються при гарячому об’ємному штампуванні?

Література: (1) с. 399-412, (3) с. 249-282.

Глава 8. Холодне об’ємне та листове штампування.

Спочатку треба з’ясувати переваги холодного об’ємного штампування ( холодне видавлювання, холодна висадка та ін.) перед гарячим штампуванням, знати інструмент, обладнання (звичайно автомати), які застосовуються, а також послідовність операцій технологічного процесу. Слід врахувати, що холодно- висадочні автомати, карбувальні преси та ін. широко розповсюджені у металообробній промисловості.

Листове штампування – дуже розповсюджений спосіб виготовлення тонкостінних деталей. Треба вивчити переваги та недоліки листового штампування, а також операції розділення та змінення форми при листовому штампуванні та інструмент, який застосовується при цьому. Слід ознайомитися із штампами послідовної та сполученої дії, які дозволяють проводити декілька операцій штампування при періодичному переміщенні заготовки у вигляді листа або стрічки у напрямку подачі за допомогою спеціальних механізмів. Потім треба вивчити обладнання та технологію листового штампування, автоматизацію окремих операцій і всього процесу штампування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]