Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие по ведению рабочей карты командира.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
10.65 Mб
Скачать

Рубежу розгортання в ротні колони, побудови похідного порядку при висуванні постів регулювання, комендантських постів

Дублювання дуже легко можна уникнути, якщо допустити, що найближчий до району розташування, з якого підрозділ здійснює марш, пункт (рубіж) є вихідним. Біля пунктів (рубежів) регулювання досить вказувати зверху або знизу знака тільки їх номер. Сам пункт (рубіж) наноситься в тій частині місцевого предмета, який зображений у бік руху, з обов'язковим перетином маршруту (при русі на захід із західної сторони, при русі на південь - з південної).

Час проходження підрозділами вихідного пункту і пунктів регулювання показується в таблиці, що розміщується поруч з умовним знаком на вільному місці карти.

Якщо марш здійснюється протягом однієї доби, то дату можна вказувати тільки для першої колони, тільки один раз в першому рядку, в якому вказується час проходження вихідного пункту. У тих випадках, коли здійснення маршу припадає на стик двох діб, друга дата вказується також один раз для тієї колони, яка буде першою проходити той чи інший пункт після 24.00 (рис.3.75а).

Рис.3.75. Розташування на карті написів про час

Проходження підрозділами: а – пункту регулювання; б – вихідного пункту

У деяких випадках колонка, в якій вказується час проходження, складається з двох частин, які вказують час проходження голови і хвоста колони (рис.3.75б).

У рішенні на марш у передбаченні вступу в бій командир підрозділу повинен визначити рубежі вірогідної зустрічі з противником і час зустрічі, які наносяться на карту (рис.3.76). Таких рубежів може бути декілька. Нумерація рубежів здійснюється від противника у бік своїх військ.

Рис. 3.76. Нанесення на карту рубежів вірогідної зустрічі з противником

У ході бою дуже важливо правильно показати умовними знаками характер дій сторін.

Наведемо деякі недоліки, що зустрічаються при показі характеру дій у ході бою: несумісність дій (противник обороняється, а свої війська відходять, ця помилка часто виникає через невміння показати на карті, що підрозділ зупинений противником на рубежі або зустрів опір противника на рубежі і успіху не має; перетин лінії фронту противника; не витримується відстань між положеннями сторін (рис.3.77).

Рис.3.77. Показ на карті характеру бойових дій

Для підтушовування умовних знаків використовуються олівці більш світлих тонів, ніж колір умовного знака або ж власний колір знака, але зі слабким натиском олівця.

Підтушовування треба виконувати так, щоб воно не затемняло умовних знаків і топографічної основи карти, лягало б не на основну лінію, а поблизу неї з невеликим (0,5 мм) просвітом і обов'язково з внутрішньої, а не із зовнішньої, сторони лінії, і ще одна порада: ніколи не треба підтушовувати червоним або синім олівцем положення обох сторін - це дуже утруднює читання карти, позбавляє її наочності (рис.3.78).

Рис.3.78. Правила підтушовування положення сторін у ході бою

При нанесенні обстановки на карту в ході бойових дій важливе значення має правильне і, головне, єдине тлумачення таких положень, коли війська ведуть бій за будь-який пункт або оволоділи рубежем. Як треба наносити на карту положення підрозділу, що оволодів рубежем А, Б, В або ведучого бій за будь-який пункт, як показано (рис. 3.79).

Рис. 3.79. Нанесення на карту положення підрозділу, що веде бій за будь-який пункт або опанував будь-яким рубежем

Обстановка на один і той же час як за свої війська, так і за війська противника відтіняється однаковими знаками або підтушовується олівцем одного кольору. Наведені деякі недоліки в показі положення військ сторін на один і той же час, що зустрічаються при веденні робочої карти в динаміці бою (рис.3.80).

Рис.3.80. Відображення на карті положення сторін у динаміці бою

Під час ведення робочої карти можливі випадки, коли поруч із уже нанесеним на неї умовним знаком або на те ж місце необхідно нанести інше положення військ. Наприклад, в ході наступу артилерійський дивізіон змінив вогневі позиції в район, де раніше знаходився командно-спостережний пункт батальйону. Положення його може бути зображене так, як показано (рис.3.81).

Рис.3.81. Нанесення на карту командно-спостережного пункту механізованого батальйону або артилерійського полку

При здійсненні маршу положення військ, що знаходяться в колонах на привалі чи в пунктах збору (вихідних районах), а також другого ешелону в ході наступу показується поєднанням умовних знаків району розташування і відповідної даному підрозділу колони (рис.3.82).

Рис.3.82. Нанесення на карту колон підрозділів на привалах і в районах

Швидкозмінні чи другорядні дані на карту при нанесенні обстановки в ході бою звичайно не наносяться, вони записуються на полях карти або в робочому зошиті (рис.3.83).

Рис. 3.83. Показ рубежів, зайнятих підрозділами під час