Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИЛОСОФИЯ_экз.docx
Скачиваний:
151
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
381.36 Кб
Скачать

60. Визначте соціальний ідеал філософії Просвітництва. Поясніть відмінність філософських поглядів Вольтера і ж.-ж. Руссо.

Під час епохи Просвітництва розроблюється новий людський ідеал. Вважається, що людська природа не змінна, і у всіх людей всі потреби однакові. Люди від природи вільні, у них є невідчужувані права і свободи, за які варто самим боротися.

Основна ідея – віра в розум як джерело пізнання. Соціальним ідеалом людини є однаковість всіх потреб, людина має бути просвітленою і обізнаною, але все рівно людина залишається природною істотою, тому її потрібно виховувати – через це розвивається педагогіка. В людини є право на життя, свободу і приватну власність.

У Вольтера на перший план висувається характерна для просвітницької думки риса — рішучий поворот від дещо абстрактних, загальних проблем буття, реальності як такої, властивих філософії XVIІст., до проблем живої практики людського життя, соціальної проблематики, упорядкування і вдосконалення (згідно вимогам розуму) людського існування в світі. Характерна для просвітницької позиції риса — детеологізація світоглядних основ суспільної свідомості. Антитеологічна спрямованість філософії Вольтера, проте, не мала під собою атеїстичної основи, це була скоріше критика клеркалізму і релігійному фанатизму. Що ж до принципової позиції Вольтера в цьому питанні — він був, як і більша частина просвітників, прихильником деїзму. Цілком у просвітницькому дусі Вольтер критикував ідеалістичні аргументи Лейбніца, Берклі, інших філософів проти матеріалістично-сенсуалістської позиції Бекона і Локка. Замість загальнофілософської аргументації Вольтер прагнув протиставити критикам природничо-наукові дані, не бачачи, що саме по собі природознавство (як і механістичний матеріалізм в цілому) неспроможний спростувати ідеалізм.

Руссо — прихильник деїзму. Заперечуючи церковне вчення про створення природи Богом, він водночас визнавав існування Бога, безсмертної душі. З позицій дуалізму Руссо вважав початком усіх природних явищ дух і матерію, причому матерію розглядав як пасивний початок, приписуючи активність Богові. В теорії пізнання Руссо стояв на позиціях сенсуалізму. Є автором концепції суспільного договору.

61. Охарактеризуйте основні положення французького матеріалізму XVIII ст. (Ламетрі, Дідро, Гельвецій, Гольбах).

Ламетрі: «Людина-машина», «Людина-рослина» Гольбах: «Система природи» Гельвецій: «Про любов до знання»

Дідро: «Лист сліпих в науку зрячих», «Філософські думки»

Особливості матеріалізму французьких мислителів XVIII ст. полягають у тому, що:

  1. він був механістичним, тобто всі форми руху матерії зводились до механічної й пояснювалися законами механіки;

  1. він мав метафізичний характер: предмети і явища розглядалися поза їх внутрішнім зв'язком і розвитком, без урахування внутрішніх суперечностей, як джерела саморуху, без осягнення безперервності

  • стрибкоподібності розвитку в їх органічній єдності;

    1. у теорії пізнання французькі матеріалісти були прихильниками сенсуалізму: почуття вважали вихідним джерелом пізнання, але надають значення праці розуму (мислення), підкреслюють їх взаємозв'язок;

    1. велику увагу французькі матеріалісти віддавали критиці релігії: аналізуючи особливості релігійної віри, вони робили висновок, що релігія не веде людину до справжніх істин, а вводить в оману;

    1. у питанні про виникнення суспільства французькі матеріалісти схилялися до натуралізму, тобто причину тих чи інших суспільних явищ шукали в природі, навколишньому середовищі та в біологічній природі людини.