Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskoyi_kulturi_lek[1].doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Методичні рекомендації для підготовки до семінарських занять.

Пропоновані методичні рекомендації є комплексом організаційних і навчально–методичних документів, які охоплюють весь процес навчання. До них входять: тематичний план семінарів, методичні рекомендації для підготовки до семінарських занять, питання для самостійного опрацювання, питання для самоконтролю знань студентів, список рекомендованої літератури.

Методичні рекомендації не є імперативним документом. Вони передбачають їх творче використання викладачами та студентами у своїй практичній діяльності.

Семінар 1. Наукові та методологічні засади вивчення «Історії української культури»

  1. культура як наукова категорія, соціальне явище і її структура, форми та рівні функціонування.

  2. Теорії походження та сучасні концепції культури.

  3. Поняття культурної ідентифікації. Ідея рівноправності культур в сучасному світі.

Питання для самостійного опрацювання

  1. У чому полягає сутність поняття “Культура”?

  2. В яких формах виявляється культура?

  3. Якими є предмет і завдання вивчення

«Історії української культури» ?

  1. Які науки стали основою культурології?

  2. Розкрийте еволюцію поняття “культура” в історії людства.

  3. Аполлонійська та діонісійська засади європейської культури.

  4. Роль культури в житті людини і суспільства.

  5. Українська культурологічна думка кінця ХІХ – ХХ ст.

9. Рівні культури: елітарний, масовий, побутовий та їх взаємодія.

10. Визначні представники української культурологічної думки.

Література: 12; 27; 45; 47; 49; 68.

Методичнi рекомендації до семiнарського заняття

Висвiтлюючи перше питання, слiд проаналiзувати сутнiсть поняття “культура” як наукової категорії та соцiального явища повсякденного життя, звернути увагу на її iнтегративний характер, пiдкреслити важливiсть та необхiднiсть вивчення культурологiї, історії української культури в умовах гуманiзацiї та інтеграції європейської та cвітової спiльноти, входження українського народу в загальноєвропейський простір.

Дослiджуючи методологічні аспекти культури, треба з'ясувати структурні рівні та форми функцiонування культури, їх дiалектичний зв'язок. Пiдсумовуючи вiдповiдь на це питання, слід підкреслити, що українська культура є органічною складовою частиною cвітової культури, містить величезний культурницький потенціал.

Вивчаючи друге питання, необхiдно проаналiзувати еволюцiю поглядiв на культуру в рiзнi перiоди історії людства (античнi, теологiчнi, peнесанснi, просвiтницькi та iншi), а також сучаснi науковi та богословськi концепцiї, з’ясувати їх спiльнi та розбiжнi основи, методологiчну актуальнiсть в умовах сучасного розмаїття культурного поступу. Завершуючи вивчення питання, необхідно проiлюструвати внесок у загальну теорiю світової та української культури представникiв української культурницької думки, зокрема г. Сковороди, Т. Шевченка, І. Франка, І.Oгiєнка, М. Грушевського, М. Хвильового, І. Крип'якевича, вчених ­дiаспори Є. Маланюка, д. Антоновича, д. Сiчинського та інших науковців новітньої історії.

Відповідаючи на третє питання, дайте визначення культурної ідентифiкацiї, з'ясуйте її зв'язок з етнiчною та релiгiйною свідомістю iндивiда та спiльноти, визначте витоки та специфiку сучасної української iдентифiкацiї. Дослiджуючи iдею рівноправності культур у сучасному світі, важливо з’ясувати сутнiсть основних категорiй, якими вона визначається –етноцентризм та культурний релятивiзм, а також етно- та ксенофобiя. Проiлюструйте конкретними прикладами сутнiсть цих категорiй, визначте роль та значення культурних універсалій, культурних цінностей та орієнтацій в загальнолюдській культурі, їх співвідношення з етнонаціональними культурами. Наведіть приклади культурних конфліктів, спробуйте з’ясувати їх причини та механізм подолання. Спробуйте знайти відповідь на питання: як ідея рівноправності культур функціонує сьогодні (на рівні субкультур та контркультур) у загальному масиві культури українського суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]