Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskoyi_kulturi_lek[1].doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 4 . Ренесанс в українській культурі.

Формування та світоглядні засади ренесансу. Економічні та суспільно–політичні чинники формування культури ренесансу. Гуманізм – провідна риса ренесансного світогляду. Антропоцентрична модель світу. Аристократизм – характерна ознака ренесансної культури.

Італійський гуманізм. Високе відродження. Ренесансний титанізм та його прояви. Універсалізм – ознака розвиненої особистості. Творчість Леонардо да Вінчі, Мікеланджело Буонарроті, Рафаеля Санті. Північне відродження та його особливості. Ренесанс і Реформація. Пізній ренесанс.

Ренесанс в українській культурі. Архітектура та образотворче мистецтво України ХУ – поч. ХVIIст. Причини гальмування ренесансних впливів на українську культуру. Ідеї Ренесансу та їх значення для національного відродження. Діяльність братств як центрів національно–релігійного та культурного відродження.

Містобудування. Острог – “волинські Афіни”. Ренесансні впливи у Львові. Ренесансна скульптура та живопис. Видатні українські маляри: Л. Пухало, Ф. Сенькович, М. Петрахович. Портретний живопис. Освіта та наукові знання. Ю. Дрогобич (Ю. Котермак), П. Русин, С. Оріховський.

Острозький науково-культурний центр та його діяльність. Книгодрукування. Ренесансні та реформаційні впливи. Заснування Острозької академії. Костянтин Острозький, Герасим Смотрицький та ін. Острозька Біблія (1581 р.) Книгодрукарська справа в Україні. Церковні братства та їх культурно-просвітницька діяльність, виникнення та розвиток братських шкіл.

Полемічна антиуніатська література: творчість Івана Вишенського та Мелетія Смотрицького. Утвердження греко-католицької (уніатської) церкви в західноукраїнських областях. Розкол у релігійно-культурному житті України.

Тема 5. Культура доби Бароко та Просвітництва

Риси новоєвропейської культури XVII ст. Наукова революція. Створення академічних наукових закладів. Розвиток природничих наук. Наукові відкриття. Виникнення раціоналізму. Р. Декарт. І. Ньютон. Суперечливість світогляду тогочасної людини. .

Художні стилі в європейській культурі XVII – XVIIІ ст. Стиль бароко. Католицьке бароко. Світське бароко. Риси бароко в літературі та мистецтві. Видатні діячі барокової архітектури. Представники культури бароко у живописі. Стиль рококо та його риси. Представники рококо. Класицизм, його світоглядні засади та риси. Неокласицизм та вплив на нього ідей просвітництва. Стиль неокласицизму в архітектурі, живописі.

Зовнішні та внутрішні чинники, що вплинули на розвиток української культури ХVII- кінця ХVIII ст. Феномен українського бароко. Особливості українського бароко: елітарні мотиви, демократичні сюжети, з використанням традицій народної творчості. Українське бароко – виразник національних рис народу.

Козацьке бароко. Мазепинське бароко. Місцеві й регіональні школи дерев’яного та мурованого зодчества. Видатні майстри архітектури бароко. Особливості стилю бароко в образотворчому мистецтві. Монументальний живопис. Малярні школи Києво-Печерської лаври. Парсуна. Портретний живопис. Емблемо та герботворчість. Символи української геральдики. Іконопис. Малярські центри України. Жовківський малярський центр та його представники. Київська граверна школа.

Українська музика доби бароко. Музичні школи України. Традиції українського професійного мистецтва. Вокальні жанри. Партесний хоровий концерт. Видатні композитори. Романс. Театральне життя. Шкільна драма. Містерії. Мораліте. Інтерлюдії, інтермедії. Вертепна драма.

Розвиток освіти та наукових знань в Україні XVII – XVIIІ ст. Створення Києво–Могилянської академії – навчального закладу європейського рівня. Петро Могила. Визначні діячі Києво-Могилянської академії.Данило Туптало. Феофан Прокопович. Вихованці академії. Історична доля академії.

Книгодрукарська справа в Україні. Приватні друкарні. Заборона на українську друковану книжку. Занепад книгодрукарської справи в Україні.

Українська література. Мемуарно-історична проза. Ідеї просвітництва в Україні. Творчість Г.С Сковороди – підсумок старої барокової літератури та започаткування просвітницького реалізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]