Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskoyi_kulturi_lek[1].doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Тема 7. Новітня українська культура хх століття.

Кризові явища в культурі наприкінці ХІХ ст. Філософські концепції виходу з кризи Ф.Ніцше, З.Фрейда, Ф.Достоєвського, О.Шпенглера.

Модернізм – культурний феномен ХХ ст. Світоглядні та філософські засади модернізму, його найтиповіші риси. Напрями модернізму: експресіонізм, фовізм, кубізм, дадаїзм, сюрреалізм, абстракціонізм, супрематизм, авангардизм, футуризм. Анрі Матіс. Пабло Пікассо. Сальвадор Далі. Казимір Малевич.

Криза народницької свідомості та оновлення української літератури, вихід на рівень світової культури і загальнолюдських проблем. Володимир Винниченко, його драматургія. Володимир Вернадський, зв’язок української науки з російської та європейською.

Театр і музичне життя. Народність у музиці й побутова тематика театру. Українське музично-театральне життя в Галичині; Соломія Крушельницька. Видатні композитори – М.Лисенко, Я.Степовий, К.Стеценко,С. Людкевич. Виникнення у Києві Музично-драматичної школи М.Лисенка (1904 р.) та стаціонарного драматичного та оперного театру М.Старицького (1907 р.)

Українське пластичне мистецтво та живопис. М.Пимоненко, А.Куїнджі, О.Мурашко, М.Бойчук. Модерністська спрямованість творчості Ф.Кричевського. Монументальний живопис стилю модерн: розписи Володимирського собору в Києві (В.Васнецов, М.Нестеров, М.Врубель). Г.Нарбут – найвидатніший український графік початку ХХ ст. Розвиток української архітектури в еклектичному стилі та стилі модерн: В.Городецький, А.Щусев, П.Альошин.

Найвидатніші західноукраїнські художники початку ХХ ст.: О.Новаківський, Й.Бокшай. Розвиток скульптури, пам’ятники І.Котляревському, М.Кропивницькому,, М.Гоголю, А.Міцкевичу.

Мистецтво українського авангарду.

Тема 8. Україна у сучасному світовому культурному просторі.

Тоталітаризм і культура. Риси тоталітарної культури. Соціалістичний реалізм – провідна риса культури радянської доби. Тоталітаризм і культура фашистської Німеччини.

Сучасна масова культура. Витоки масової культури. Система індустрії масової культури. Вимоги до продукту масової культури. Співвідношення між масовою та елітарною культурою.

Течія постмодернізму в культурі межі ХХ – ХХІ ст., його сутність та представники.

Український культурний ренесанс та його загибель. Корифеї української культури рубежу ХІХ – ХХ століть. Культурне відродження періоду національно–визвольних змагань. Створення Української академії наук (УАН). В. Вернадський – перший президент УАН. Політика українізації 20–30–х років ХХ ст., її завдання та риси. Відродження літературного життя. М. Хвильовий – його творча і громадянська позиція; ВАПЛІТЕ. Течія авангардизму в українській літературі. Новаторські пошуки в театральному та драматичному мистецтві. Модернізм – провідна риса українського образотворчого мистецтва. Зародження українського кінематографу. Центри кіновиробництва. О. Довженко. Заснування ВУАН. Літературна дискусія про шляхи культурного розвитку. Репресії проти українських культурних діячів. “Розстріляне відродження”.

Національне культуротворення на шляху від подолання тоталітаризму до незалежності. Здатність української культури до відновлення. “Хрущовська відлига” і пробудження національного культурного життя. Шістдесятники. Ідеологічні та культурні вимоги шістдесятників. Політика русифікації та репресії проти українських культурних діячів. І. Дзюба. “Інтернаціоналізм чи русифікація”. Відродження української культури у другій половині 80-х рр. ХХ ст. Українська незалежна держава та проблеми розвитку української культури та культур раціональних меншин.

Цілісність українського культурного простору: культура діаспори. Українське культурне життя в Канаді, США, Країнах Європи. Освітні установи, архітектура, живопис, література національних меншин.

КОНСПЕКТИ ЛЕКЦІЙ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]