Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_BO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

2.Відкриття та ведення поточних рахунків фізичних осіб

Відкриття п/р здійснюється так: 1.фіз. особа пред’являє працівнику банку паспорт або документ, що його замінює; 2.останній ідентифікує фіз. особу, яка відкриває рахунок; 3.фіз. особа заповнює заяву про відкриття п/р та картку із зразками підписів, що засвідчуються підписом уповноваженого працівника банку; 4.укладається договір банківського рахунку.

Якщо особа вже має в цьому банку рахунок, то відкриття нового не потребує її ідентифікації з боку працівника банку.

Відкриття п/р на користь 3-ої особи проводиться особою без заповнення картки із зразками підписів. Її заповнює власник рахунку під час першого звернення до банку, а працівник банку ідентифікує його.

П/р на ім’я малолітніх осіб відкриваються їх батьками або опікунами.

Відкриття п/р однією особою на ім’я іншої може здійснюватися на підставі довіреності.

Для здійснення деяких видів виплат на користь фіз. осіб (зарплати, дивідендів, стипендій, пенсій, соц. допомоги, повернення надлишково сплачених сум тощо) юр. особи можуть відкривати п/р фіз. особам, уклавши з банком договір про відкриття п/р на їх користь.

Видаткові операції за цими рахунками здійснюються після звернення фізичних осіб до банку (зокрема, для отримання грошей або платіжної картки), пред’явлення ними документів, які дають змогу банку ідентифікувати цих клієнтів, укладення договору банківського рахунку та у разі потреби — заповнення картки із зразками підписів (додаток 4). Уповноважений працівник банку ідентифікує цих осіб і підтверджує здійснення ідентифікації копіюванням відповідних документів у порядку, установленому пунктом 2.3 цієї Інструкції.

Для зарахування доходів з джерелом їх походження з України, що виплачуються фіз. особі-нерезиденту іншою фіз. особою-нерезидентом і підлягають оподаткуванню,отримувач доходів відповідно до ЗУ “Про податок з доходів фіз. осіб” відкриває окремий п/р.

Видаткові операції здійснюються за розпорядженням власника або за його дорученням на підставі довіреності, засвідченої нотаріально або працівником банку. Під час першого звернення до банку з метою використання рахунку довірена особа має пред’явити паспорт або документ, що його замінює, і підтвердити свої повноваження.

Особа може зробити заповідальне розпорядження банку щодо коштів, що їй належать. Якщо воно складається у формі окремого документа, то на ньому має бути зазначена дата складання. Цей документ засвідчується підписом банку і зберігається в справі з юр. оформлення рахунку.

Дія заповідального розпорядження може бути повністю або частково скасована заповітом, що складений після того, як воно було зроблене.

Коштами на п/р, відкритому на ім’я малолітньої особи, розпоряджаються її батьки або опікуни. Неповнолітня особа розпоряджається коштами на п/р, відкритому на її ім’я іншими особами, за згодою її батьків або піклувальників. Неповнолітня особа має право самостійно розпоряджатися внесеними нею коштами на рахунок, відкритий нею на своє ім’я, а також зарплатою і стипендією, що надходять на її рахунок. Коштами, унесеними будь-якою іншою особою на п/р неповнолітньої особи, розпоряджаються неповнолітні особи за згодою батьків або піклувальників.

За п/р в нац. валюті фіз. осіб-резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, що не пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності. З них дозволяється перерахування коштів лише на рахунки нерезидентів-інвесторів за їх інвест. діяльністю.

З п/р в іноземній валюті фіз. особи-резидента та нерезидента проводяться такі операції:

а) в іноземній валюті: перерахування за межі України; виплата готівкою та платіжними документами; купівля наперед оплачених платіжних карток міжнародних платіжних систем; продаж на МВР України ін. валюти з одночасним зарахуванням купленої валюти на рахунок цієї фіз. особи; повернення помилково (надмірно) отриманих коштів;

б) у гривні: виплата готівкою;

На п/р в ін. валюті фіз. особи-нерезидента зараховуються: валюта, перерахована з-за кордону на ім’я власника рахунку через уповноважені банки України; готівкова валюта та валюта за платіжними документами, яка ввезена в Україну і зареєстрована митними органами під час в’їзду в Україну або отримана в Україні відповідно до законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]